Belföld

2016.06.30. 18:50

A Brexit oka a bevándorlás

Budapest - Megválik L. Simon László államtitkártól Lázár János - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Németh Lászlónét pedig nyugdíjazzák. A következő fél év mindenképpen rámegy a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokra, egyeztetésekre.

Osváth Sarolta

- Nem a vidéki bunkók szavaztak Nagy-Britannia kilépése mellett az EU-ból - emelte ki Lázár János a heti Kormányinfó fő témáját adó Brexit hátterét és következményeit elemezve. Mint elmondta, nem ért egyet a szerinte leegyszerűsítő, proeurópai nemzetközi értékeléssel, hogy a felvilágosult nagyvárosi polgársággal szemben a tájékozatlan vidéki lakosság véleménye érvényesült.

A magyar kormány véleménye szerint a választók jelentős része az ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntött a Brexit mellett. Éppen ezért, ha a bevándorlási helyzetet nem kezeli az EU, mégpedig úgy, hogy biztosítja a határvédelmet, és elismeri, hogy az országok maguk határozhatják meg, kik élhetnek a területükön, annak súlyos következményei lesznek az EU jövőjére nézve. Ez szétfeszítheti az unió kereteit - jelentette ki. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ő ma jó szívvel nem szavazná meg az EU-ba való belépésünket, pedig 2004-ben EU-párti volt, nagyot csalódott azonban a brüsszeli bürokráciában, ami sok bajt okoz az Európai Unió ügyének. Hangsúlyozta: Magyarország érdeke a jobb unió, amelyben erősíteni kell a nemzeti szuverenitást. Kiemelt feladat a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer magyar munkavállaló jogainak és érdekeinek védelme magyar-brit és EU-brit viszonylatban is. Ezekről a kérdésekről hazánk a V4-ek országaival közösen tárgyal. Lapunk kérdésére elismerte: jelentős gazdasági következményei vannak a tárgyalások elhúzódásának hazánkra nézve is.

A Kormányinfó-sajtótájékoztatón a miniszter beszámolt a Miniszterelnökség két év alatt végzett munkájáról. Az értékelés alapján Németh Lászlóné államtitkár sikerrel befejezte a rábízott feladatokat, a Magyar Posta, az FHB helyzetének rendezését és a szövetkezeti integráció végrehajtását, és nyugdíjba vonul. Ugyanakkor L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárt Lázár János menesztette, mert nem volt megelégedve a rábízott területen elért eredményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!