Belföld

2017.05.18. 19:50

A függetlenség megőrzése a tét

BUDAPEST Az uniós csatlakozás óta kialakult függetlenség megőrzése és a honvédség technikai fejlesztése is téma volt a 88. Kormányinfón. 2030-ra növekednie kell a gyermekszületések számának, erről is szó esett.

Vas Népe

- A következő évek várhatóan arról szólnak majd, hogy Magyarország képes lesz-e az uniós csatlakozása óta kialakult függetlenségét megőrizni - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 88. Kormányinfón. Létszámemelés és technikai fejlesztés is lesz a honvédségnél. A kormány által elfogadott Zrínyi 2026 nevű haderőfejlesztési programmal emelkedni fog a magyar haderő létszáma, és technikailag is korszerűsítik a honvédséget, elsőként szállító járművek beszerzésével - közölte Lázár János. A tárcavezető azt is tudatta: Magyarország a májusi NATO-csúcson azt vállalja majd, hogy 2024-re - a jelenlegi egyről - a GDP két százalékára emeli a katonai ki-adásokat, amely akkor mintegy 1000-1200 milliárd forintot jelent majd.

Lázár János Fotó: MTI

2030-ra jelentősen, akár 30 ezerrel is növekednie kell a Magyarországon évente született gyermekek számának a mostani 93 ezerről - ismertette a kormány célkitűzését Lázár János. Hangsúlyozta: támogatni kell a családokat a gyermekvállalásban; a kormány szerint még vannak olyan segítségek, amelyeket nem biztosítanak például a második, harmadik gyermeket tervező családoknak. A kabinet szerint nem migrációval, hanem családtámogatással kell megállítani a gyermeklétszám csökkenését - mondta Lázár János. Tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány meghallgatott egy beszámolót az élelmiszerek áfacsökkentéséről, amely alapján az látszik, hogy a csökkentésnek voltak pozitív hatásai, mindenki jól járt az intézkedésekkel. Döntöttek arról, hogy Kárpátalján az egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális területen dolgozóknak juttatott magyar állami bérkiegészítéseket megemelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!