Belföld

2010.08.25. 10:34

A Jobbik eltiltaná a politizálástól az előző rendszer vezetőit

A Jobbik alkotmánymódosítással kívánja kizárni a közéletből az 1990. előtti állami vezetőket, illetve az egykori állampárt vezető tisztségviselőit és az erőszakszervezetek vezető beosztású tisztjeit.

MTI

Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Jobbik húszéves adósságot kíván törleszteni ezzel a kezdeményezéssel, amellyel szerinte végleg lezárható a "mögöttünk álló átkos rendszer".
   
A Jobbik alkotmánymódosítási javaslata által érintettek a jövőben nem lehetnének politikusok, állami vezetők, társadalmi szervezet vezető tisztségviselői, vezető beosztású kormánytisztviselők, illetve köztisztviselők és közalkalmazottak, továbbá nem válhatnának rendvédelmi szervek, valamint a Magyar Honvédség vezető beosztású tagjaivá, bírósági és ügyészségi vezetőkké, valamint állami társaságok ellenőrző szervének tagjaivá.
   
A Vona Gábor pártelnök mellett szintén a javaslat aláírói között szereplő Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő kiemelte: idáig nem sok támogatást kaptak a Fidesztől az elszámoltatásra, illetve a "társadalom igazságérzetének visszaadására" szolgáló kezdeményezéseikhez, így most remélik, hogy a kormánypártok is támogatják a Jobbik elképzelését.
   
A politikus szerint az alkotmánymódosítás az ország legfontosabb feladatának számító morális válságból való kilábalást segítheti, és általa elérhető, hogy "végre ne olyan emberek beszéljenek a demokráciáról, akik az állampárt hű kiszolgálói voltak, mint például Lendvai Ildikó, (...) Gyurcsány Ferenc, vagy Bajnai Gordon".
   
Staudt Gábor hozzátette: a Jobbik már 2006-ban aláírást kívánt gyűjteni ebben a kérdésben, amit akkor az Alkotmánybíróság akadályozott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!