Belföld

2017.04.26. 06:44

Ennyivel fog emelkedni jövőre a nyugdíj

Budapest — Az előző két évvel ellentétben januárban izmosabb emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

– Jövőre háromszázalékos nyugdíjemelést tervez a kormány – árulta el Varga Mihály gazdasági miniszter a Magyar Idők című napilapnak. A kormány ugyanis 2018-ban háromszázalékos inflációval számol a jövő évi költségvetési tervezetében, a nyugdíjemelés mértéke pedig ehhez igazodik.

Ez azt jelenti, hogy január­ban közel négyezer forinttal növekszik az átlagnyugdíj, vagyis a jelenlegi 122 ezer forintról várhatóan 126 ezerre emelkedik. A havi hetvenezer forintból tengődő kisnyugdíjasnak alig kétezer forinttal lesz több a nyugdíja, a jól szi­tuált, 200 ezer forint nyugdíjjal rendelkezők pedig hatezer forintot nyerhetnek. A legjobban a háromszázalékos emeléssel természetesen a gazdag nyugdíjasok járnak: az év elején három nyugdíjasnak is meghaladta a nyugdíja a 2 millió forintot: nekik havonta több mint 60 ezer forint pluszt jelent a kormány tervezett nyugdíjemelése - írja a blikk.hu.

Ez csupán pár ezer nyugdíjat érintene az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet adatai szerint, viszont nagyon sok ellátást a nyugdíjminimum összegéhez kötnek: ha emelik a nyugdíjminimumot, akkor automatikusan növekszik egy sor ellátás a gyermekgondozási támogatástól és segélytől (gyet és gyes), az anyasági támogatástól az időskorúak járadékán keresztül a szociális segélyekig, ami a becslések szerint 400 ezer ember életét teheti kicsit könnyebbé.

– Szóba jöhet idén az úgynevezett nyugdíjpré­mium ügye is – ismerte el Varga Mihály. A gazdasági tárca által megadott adatokból úgy számoltunk, hogy idén 12 ezer forint, jövőre pedig 16 ezer forint pré­miumot kaphatnak a nyugdí­jasok, emellett pedig egy átlagnyugdíjas 25 ezer forint nyugdíjkompenzációt kaphat, mert idén a valós inflációnál kevesebbel emelték a nyugdíjakat.

Az infláció miatt alig emeltek

Az alacsony infláció m­iatt az elmúlt pár évben alig emelkedtek a nyugdíjak, miközben a fizetések évi tíz százalékkal növekedtek. Két éve 1,6 százalékkal nőtt a nyugdíj, idén januárban pedig mindössze 0,9 százalékkal, ami alig ezerforintos emelést jelent egy átlagnyugdíj esetében - írja a blikk.hu.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!