Belföld

2010.04.29. 11:35

Érettségi 2010: nem változnak a biztonsági intézkedések

Érdemben az idén sem változnak az érettségi feladatsorokhoz kapcsolódó biztonsági intézkedések, a feladatsorok "korlátozott terjesztésű" iratoknak minősülnek - mondta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke az érettségi lebonyolításáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI

A szakember közölte: a 2005 óta érvényes szigorú biztonsági előírások beváltak.
   
Bakonyi László elmondta, hogy a minősített adatok védelméről szóló jogszabályok ugyan megváltoztak, ám az érettségi írásbeli feladatlapok változatlanul "korlátozott terjesztésű" dokumentumnak számítanak.
   
Kifejtette: 2010. április 1-jével megváltoztak a minősítési fogalmak, ezért azok a feladatsorok, amelyeknek korábban titokvédelmi szempontból "szolgálati titok; korlátozott terjesztésű" volt a minősítésük, áprilistól "csak" korlátozott terjesztésű minősítést kaptak. Az iratok kezelésében semmilyen változás nem történt, ugyanazt a védelmi szintet kapták meg ezek az iratok (feladatsorok) - tette hozzá az OH vezetője.
   
Az írásbeli feladatsorok elkészítése, ellenőrzése és az adott iskolához való eljuttatásuk sem változott a korábbi évekhez képest - mondta Bakonyi László.
   
Kitért arra: a feladatsorokat a tételkészítő bizottság elkészíti, lektorálja és jóváhagyja, majd az Oktatási Hivatal minősíti, vagyis titkosítja és őrzi, ezt követően a sorsolási bizottság kisorsolja az adott vizsgaidőszakban alkalmazandó tételsort. Ezután ismételt újraminősítés következik, ezután kerülnek az iratok a nyomdába, ahol szintén szigorú biztonsági ellenőrzés mellett kezdődik meg a sokszorosítás.
  
Kérdésre válaszolva Bakonyi László elmondta: a szigorú biztosítás miatt nem fordulhat elő, hogy egy nyomdai dolgozó "belelát" a feladatokba vagy eltulajdonít egy-egy feladatsort.
   
Közlése szerint a tételsorokat a nyomdai munka után csomagolják, majd kiszállítják a körzetközponti jegyzőkhöz. Itt is történik még egy ellenőrzés, amely mennyiségi és vizsgatárgyi ellenőrzést jelent - mondta a hivatal elnöke, hozzátéve: a tételek a vizsga reggelén kerülnek az iskolákba, a feladatsorokat tartalmazó dobozokat egy bizottság előtt bontják ki és osztják ki a diákoknak.
   
Bakonyi László beszámolt arról is, hogy a vizsgákról - arról, hogy hányan és hány helyszínen vizsgáznak - és az esetleges fennakadásokról az Oktatási és Kulturális Minisztérium ad tájékoztatást.
   
Az idén mintegy 140 ezren tesznek majd valamilyen érettségi vizsgát, közülük 93 ezren most fejezik be középfokú tanulmányaikat. Az írásbeli érettségi vizsgákat május 3. és május 25. között rendezik meg 1166 helyszínen. Emelt szinten a szóbeliket június 3. és június 9. között tartják, majd a középszintű szóbelik következnek június 14. és június 25. között.
   
Bakonyi László elmondta még, hogy az idén 485 ezer vizsga lesz, ebből 27 ezer emelt szintű.
   
Az érettségi vizsgák központi költségeire 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!