Belföld

2010.02.16. 15:24

Farsangfarka: rozmaringolás Felsőcsatáron

Húshagyókeddel véget ért a farsang, ma elkezdődik a húsvétig tartó böjt. Több helyen eltemették a farsangot: Felsőcsatáron rozmaringot szedtek, Kőszegen pedig szinte az egész város jelmezt öltött. A közétkeztetésben dolgozók szerint a böjtöt ma már kevesen tartják.

Varga Nóra-Vojnovics Viktória

Gazdag néphagyományaink közül kiemelkedik farsang farka. A farsang utolsó napját tegnap több helyen is megünnepelték Vas megyében. Rozmaringolást Felsőcsatáron, Horvátlövőn és Nardán tartanak, Kőszegen pedig eltemették a farsangot.  
 
- A rozmaringszedésnek Felsőcsatáron hagyománya van. Farsang utolsó előtti napján végigjárjuk a szőlősgazdák pincéit, megkóstoljuk a házibort, s horvát dalokat éneklünk - tudjuk meg Cseri Tivadartól, az egyik rozmaringoló csatári fiataltól. - Húshagyókedden a falu legényei bekopognak minden lányos házba, ahol a lányok a fiúk kalapjába rozmaringot tűznek. A lánytól a szíve választottja kapta a legszebbet, manapság ez nem így van, minden legény kalapjára kerül rozmaring és színes virág. Mindenütt terített asztal fogadja az érkezőket, s jókedvűen, közös tánccal búcsúztatják a farsangot. Idén 13 lányos házba megyünk rozmaringolni - teszi hozzá Tivadar. - Régen addig szedték a rozmaringot a legények farsang utolsó napján, amíg gyűrűs vőlegények nem lettek, vagy vissza nem tértek a katonaságból. Most nincs sorkatonaság, így 15 éves kortól 25 éves korig vesznek részt a rozmaringolásban a felsőcsatári fiatalok.
 
Az egymásba kapaszkodó, éneklő legények Takácsék házához tartanak, ez a körútjuk második állomása. Bianka már várja a vendégsereget.
 
- Ez a második év, hogy jönnek hozzánk rozmaringot szedni a helyi legények - meséli Bianka. - A krepp papírból készült színes virágokat már jó előre elkészítettem.

A rozmaring szedés Takácséknál is a kalaptánccal zárul. A feldíszített kalapokat egy kupacba rakják a legények, fiúk, lányok egymásba karolnak, s körbetáncolják a fejfedőket.

Ezzel elkezdődött a húsvétig tartó böjti időszak. A közétkezetetésben dolgozók úgy látják, napjainkban egyre kevesebben választanak húsmentes menüt a böjt napjaiban.

- Az összeállított étlapokról, kínálatról rendszeresen egyeztetünk az intézményekkel, s nincs ez másként a böjti időszakban sem mondja - Rózsás Anikó, az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt. Nyugat-magyarországi területi igazgatója.
 
- Hamvazószerda előtt minden intézménynek felkínáljuk a választás lehetőségét, így ahol a helyi közösség igényt tart rá, hamvazó szerdától húsvétig péntekeken húsmentes menüt szolgálunk ki. Ma már azonban egyre kevesebb helyütt élnek ezzel a lehetőséggel. Idén a megyénkben mindössze két oktatási intézmény, egy óvoda és egy általános iskola kérte, hogy pénteki napokon húsmentes ebédet szolgáljuk ki mondta, majd hozzátette: a hagyományokhoz hűen egyébként tegnap toroskáposztát és hozzá farsangi fánkot fogyaszthattak az általuk ellátott intézményekben, ma rántott hallal váltják ki a húst.

A menüétkeztetést vállaló éttermek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a böjtöt egyre kevesebben tartják be.
 
- A legszigorúbb böjti napokon, vagyis hamvazószerdán és nagypénteken természeseten szerepel a kínálatunkban húsmentes menü is. A böjti időszak pénteki napjain azonban legtöbben a hús mellett döntenek, így az sem hiányozhat az étlapról - mondja Hódi Imelda, az egyik szombathelyi étterem üzletvezetője. Ma egyébként a főzeléket és farsangi fánkot fogyaszthatnak a napi menüt választók, aki pedig hamvazószerdán is húsra vágyik oldalast kérhet a főzelékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!