Belföld

2015.05.19. 11:36

Felvették a kapcsolatot a Széchenyi család leszármazottaival a sopronhorpácsiak – Megújulhat a kastély

Megújulhat a Széchenyi-kastély, nemrég fejeződött be a temető és a ravatalozó rendbetétele. A településen új lakópark kialakítását tervezik.

Civil Tudósítónktól

A Sopronhorpácsi Közös Önkormányzati Hivatal 2013. január 1-jén hat település alapításával jött létre. 2800 ember ügyes-bajos dolgát intézik, az önkormányzati ügyek kötelező és vállalt feladatait látják el. A polgármesteri hivatal épületében kapott helyet a falugazdász, az ügysegéd és a gyermekjóléti szolgálat.

A Fő utca északkeleti végén található Széchenyi-kastély és a körülötte lévő 14 hektáron elterülő növényritkaságokat rejtő kastélypark bekerült a Forster Központ örökségfejlesztési programjának kastélyfejlesztéseket összefoglaló Nemzeti Kastélyprogramjába. A hasznosítással kapcsolatban megkeresték a Széchenyi család jelenleg élő leszármazottait, valamint közös gondolkodásra kérték a település vezetőit is, hogy olyan tervek szülessenek, amellyel az itt élők is azonosulni tudnak. A tárgyalások jelenleg is folynak.

Nemrég fejeződött be a ravatalozó és a temető teljes megújítása urnafallal, akadálymentesített parkolóval. Az önkormányzat egy új kilencfős kisbusszal és egy korosabb 19 fős iskolabusszal segíti az intézmények, valamint a civilszervezetek működését, programjait. Lelkes munkát végez a sportegyesület, sikeres pályázatuk lehetővé tette a füves futballpálya teljes felújítását. A falu életében aktívan részt vesz az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, segítségükkel az általános iskola csapata a megyei katasztrófavédelmi versenyen harmadik helyen végzett.

Czipetist Györgyné jegyző és Talabér Jenő polgármester (fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi)

Az önkormányzati forrásokkal kapcsolatban Talabér Jenő polgármester elmondja, hogy a falu legnagyobb múlttal rendelkező cége a Répatermesztési Kutatóintézet, amely az 1992-es privatizációt követően több társaságra oszlott, de hagyományait ma is őrzik. A legnagyobb összegű iparűzési adót az állateledel-gyártó cég fizeti a településen. Rajtuk kívül két faiskola és több családi vállalkozás ad munkahelyet az itt élőknek.

A további tervekről szólva a polgármester kifejti: - A legfontosabb feladatunk az intézmények (óvoda, általános iskola) gördülékeny működésének segítése. Völcsej irányában lakóparkot akarunk kialakítani, a tervezés már folyamatban van. Sok fiatal keres itt építési telket, bekopogtatnak hozzánk az ország távolabbi vidékeiről. Folyik az előkészítése egy új elkerülő útnak, amely tehermentesítené a Fő utcát, elterelve onnan a kamionforgalmat. Önerőből tervezzük a belső belterületi (önkormányzati) utak aszfaltozását, valamint a játszótér felújítását. Tennivaló akad bőven.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!