Belföld

2010.12.26. 09:01

Havazás, hófúvás karácsonykor

Hóátfúvás miatt lezárták a Bajót és Bajna közötti utat, a fővárosban pedig folyamatosan dolgoznak a munkagépek miután szombaton délutántól változó intenzitással ugyan, de folyamatosan havazik.

MTI


A Magyar Közút 235 géppel végzi a hóeltakarítást

Az ország tiszántúli területein váltakozó intenzitással havazik; a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 235 munkagéppel dolgozik a hó eltakarításán és a síkosságmentesítésen - közölte a társaság vasárnap az MTI-vel.

 Közleményük szerint a folyamatos munkavégzésnek köszönhetően a havazásban érintett területeken a főutak járhatóak, viszont a mellékutak még egyes helyeken havasak, hókásásak.
   
A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy kellő körültekintéssel vezessenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.
   
A Magyar Közút Útinform-szolgálatának legfrissebb információi alapján a főutak burkolata a Dunántúl nagy részén száraz, Kápolnásnyék és Dunaújváros környékén havas, Esztergom, Tárnok és Szentendre környezetében latyakos.
  
  A Dunától keletre viszont általában hókásás, latyakos a burkolat, Baja környékén jégbordás szakaszok lassítják a közlekedést. A mellékúthálózat ugyanezeken a területeken havas, hókásás vagy latyakos, Baja térségében jégbordás.
   
A társaság összesen 235 géppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban végzik feladataikat. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton és a forgalmasabb utakon kezdik, majd a mellékutakon is letakarítják a havat. 
   
Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni - ismerteti a közlemény.

Útzár hófúvás miatt

Hóátfúvás miatt lezárták a Bajót és Bajna közötti utat, ahol még a hókotró is elakadt, és szombat éjjel több autót hómaróval kellett kiszabadítani - tájékoztatta a rendőrség vasárnap az MTI-t.
  
 A Magyar Közút Komárom-Esztergom megyei ügyeletesének tájékoztatása szerint lezárták a piliscsévi bekötőutat is, itt szintén hómaróval dolgoznak.
   
A megyében 13 géppel takarítják és sózzák az utakat. Esztergom környékén és a Gerecsében rosszak az útviszonyok, gyakoriak a hóátfúvások - tette hozzá Kevert László.


Folyamatosan takarítják Budapest útjait

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 75 munkagéppel folyamatosan végzi Budapest útjain a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést - tájékoztatta a társaság sajtóirodája vasárnap reggel az MTI-t.
Mint írják, Budapesten szombaton délutántól változó intenzitással havazik. Méréseik szerint a budai hegyvidéken eddig mintegy 8 centiméter esett.
   
A munkagépek az 1.200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-úthálózatot, a hidakat, a felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utakat tisztítják.
   
Az FKF munkáját nehezíti az erős szél, mivel a már megtisztított utakra visszahordja a havat.
   
A mellékutak is havasak, megtisztításukat csak a csapadék megszűnését követően 6-8 óra múlva tudjuk megkezdeni.
   
Hajnalban a közösségi közlekedés elindult, de lelassult.
   
Az FKF azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek. A magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra kérik, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól, és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!