Utazó

2015.05.06. 17:18

Horgásztóval, festői erdei úttal csábítanak Újkérre

Újkér - A legnagyobb újdonság a faluban, hogy horgásztavat alakítottak ki, ahová festői erdei út vezet, olyan pihenőhely, amelyet nemcsak a helyiek, hanem távolabb élők is felkeresnek.

Merklin Tímea

Horgász egyesületet is alapítottak hozzá, több mint harminc fővel, hogy legyenek, akik a bekerített területet szépen gondozzák. Az egyesületi elnök a kocsmáros Hollósi János, megtudjuk tőle, hogy a haltelepítést is maguk végzik, évi 7-800 kilogrammot, aminek 80-90 százalékát – pontyot, süllőt, amurt, kárászt – ki is fogják. Az egyesülethez 5-15 éves gyerekek is tartoznak, de van köztük nő is, aki szenvedélyes horgász. Május 23-án horgászversenyt rendeznek a tónál.

Hettlinger Károlyt, aki már a harmadik ciklusban polgármester, a fejlesztésekről kérdezzük. Meséli, nemrég újították fel 15 millió forintból a sportpályát, felújítottak nyolc utcát, méghozzá önerőből, csak egyhez volt támogatás. Újkérnek sok utcája van, mert négy településből jött létre: Felsőszopor, Alsószopor, Makkoshetye és Újkér egyesülésével. Ez ma is látszik a falu tagoltságán, viszont elég magas a lakosságszám, nemrégiben csökkent ezer fő alá. A további újdonságok közé tartozik, hogy a faluszépítő kör rendbe tette mindkét temetőt, megújult a községháza, a művelődési ház, az orvosi rendelő is.

– Manapság azzal érdemes foglalkozni, amire lehet pályázni. Mi csak 19 millió forint feladatalapú állami normatív támogatást kapunk évente. Abból élünk, hogy 2008-ban be kellett zárnunk az iskolát. Amit ebből megspóroltunk, azt tudtuk fejlesztésekre fordítani. Háromszor pályáztunk és háromszor nem nyertünk az óvoda felújítására, ha legközelebb pénzünk lesz, arra költjük. Solymosy báró egykori lakóházában van az óvoda, a nyílászárókat és a fűtésrendszert idén mindenképpen ki kell cserélni, akár önerőből is. De a tetőre is ráférne a felújítás. Még két utcánk van, amit szeretnénk rendbe tenni.

Hettlinger Károly polgármester a horgásztónál, a halőrlesen. Fotó: Merklin Tímea

Újkéren műemlék értékű a katolikus templom, a tájház, amelyben helytörténeti kiállítás van a faluszépítő egyesület gondozza. A legközelebbi közösségi ünnepük szeptember 11-én lesz: a szombathelyi Lord előzenekara (!) lesz a jó nevű újkéri Citrom együttesnek, amely 50. jubileumát ünnepli, Hettlinger Károly benne a dobos. Valaha náluk gitározott az újkéri származású Erős Attila, aki a Lordot erősíti 1979-től, aztán 2000-től napjainkig. A nagy koncert másnapján rendezik a szokásos Pulykafesztivált. Ez az újkéri falunap, mivel több pulykatenyésztő is van a faluban. A polgármester is gazdálkodik, évi 100 ezer pulykája van, ő a legnagyobb adófizető. Amint mondja, gond, hogy más tenyésztők elvitték Újkérről a székhelyüket, ezért már nem ide fizetnek adót. A falu az adósságkonszolidációban nem vett részt. Tavaly kaptak 10 millió forintot, csak remélik, hogy idén is kapnak.

Újkéren sok kisiparos van, sokan Kőszegre, Lövőre és Sopronkövesdre járnak munkába.

– Aki akar, tud dolgozni – mondja a polgármester. – Sopronkövesden Európa legnagyobb biztonsági-öv gyára lesz, 700 új munkahelyet létesítenek, új csarnokot építenek.

Címkék#Újkér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!