Belföld

2011.05.27. 09:52

Időjárás: a 2011-es év eddigi legmarkánsabb zivatarrendszere várható (frissítve - sárga riasztás)

A Nyugatmet számításai szerint délután 15 és 18 óra között fognak érkezni a zivatarok Ausztria irányából és haladnak keleti irányba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután Nyugat-Dunántúlra citromsárga riasztást adott ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nyugat-Dunántúlra kiadták a sárga riasztást a várható heves zivatarok miatt

A Nyugat-Dunántúlra citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; az előrejelzések szerint e térségben van a legnagyobb esélye heves zivatarok kialakulásának, ezért a riasztás később narancssárga színűvé változhat. A zivatarokat 90 kilométer/órát meghaladó szél és két centiméternél nagyobb méretű jég is kísérheti.

Üveges Zoltán, az OMSZ veszélyjelző munkatársa péntek délután az MTI-nek elmondta, az első zivatarok a következő órákban jelennek meg az országban az észak-nyugati területeken. Ezt követően a nap hátralevő részében heves zivatarokra kell készülni a dunántúli területeken, elsősorban Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. A zivatargóc az éjszaka folyamán a főváros térségét is eléri, de itt már enyhébb kísérőjelenségekre kell számítani.
   
Az OMSZ munkatársának közlése szerint szombaton napközben inkább már a Dunától keletre lehetnek zivatarok,  helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat. Keleten, észak-keleten pedig, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 90 kilométer/órás erősségű szélre és két centiméternél nagyobb jégre is számítani lehet.
   
A hőmérsékletet tekintve kettősségre kell készülni, a Dunántúlon 20, a Tiszántúlon viszont 30 fok körül alakul az időjárás szombaton.
   
Vasárnap országszerte 23-28 fokra lehet számítani. Ekkor a keleti megyékben, jórészt a tiszántúli területeken alakulhatnak ki zivatarok, nyugaton viszont várhatóan napos idő lesz.
   
Hétfőn és kedden többnyire napos idő lesz, 30 fok körüli csúcshőmérsékletre lehet számítani. Szerdától a hétvégéig ismét lehetnek záporok, amelyek miatt fülledtebb lesz az idő, és némileg csökken a hőmérséklet is - közölte Üveges Zoltán.

Komoly esélye van egy Zalaegerszeg-Pápa-Győr vonaltól északnyugatra eső területeken heves zivatarok kialakulásának, amelyek környezetében az erősen viharos széllökés, felhőszakadás és nagyméretű jég komoly veszélyt jelenthet - derül ki a Nyugatmet hozzánk eljuttatott előrejelzéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!