Belföld

2014.10.23. 09:30

Jelentősebb árhullámok képződtek a vasi folyókon

Vas megye - A Rába vízgyűjtő területén a nagy esőzés után már csak 5-10 mm csapadék esett, a déli és a keleti részvízgyűjtőkre hullott a nagyobb mennyiség.

Időjárási helyzet, előre jelzés

Az észak-nyugat felől érkezett nagyon erős hidegfront és felhőrendszere szerdán átvonult az országon. Hatására jobbára borult volt az ég, de szerda délután már átmenetileg csökkent a csapadékhajlam. A Rába vízgyűjtő területén a nagy esőzés után már csak 5-10 mm csapadék esett, a déli és a keleti részvízgyűjtőkre hullott a nagyobb mennyiség. A Mura vízgyűjtő területén is még a középső és alsó területekre 5-15 mm eső esett, míg a nyugati részén 15-20 mm-t regisztráltak, ami a magasabb területeken hó formájában jelent meg. A Zala vízgyűjtőjére a főeső utáni újabb csapadék mennyisége 5-10 mm volt.

Csütörtökön és pénteken a Rába vízgyűjtőjén már nem lesz jelentős csapadék utánpótlás, 5-10 mm körüli mennyiség valószínű. A meteorológusok előre jelzése szerint a Zala vízgyűjtőn területi átlagban valószínűleg még 15 mm, a Murán 20 mm eső hullik. Szombattól már nem várható számottevő csapadék.

 

Árvízi helyzet

A szeptemberi átlagon felüli csapadékos időjárás miatt a vízgyűjtők talaja telített, vagy telítéshez közeli állapotban voltak, így a lehullott nagy esőből csak kisebb mennyiség tudott a talajba beszivárogni. A csapadékok összegyülekezése is gyors intenzitású volt. Mindezek következtében jelentősebb árhullámok képződtek a Murán, a Rábán, a Lapincson, a Pinkán, a Strémen és a Zalán. Az intenzív lokális csapadékok hatására egyes kisebb vízfolyásokon is komolyabb vízszintemelkedések történtek.

Rába:

Szentgotthárdnál a folyó szerdán délután tetőzött 301 cm-rel. Csütörtök reggelre már intenzíven leapadt a vízszint. Az I. fokú árvízvédelmi készültséget várhatóan csütörtök este 18 óráig még fenntartjuk, mert a mozi melletti töltés megcsúszása miatt további fokozott figyelőszolgálat szükséges. Az árhullám jelenleg Csákánydoroszló térségében tart. Körmend térségében várhatók völgyi elöntések.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológus szakembereinek számításai szerint Körmendnél a Rába csütörtökön a déli órákban fog tetőzni 410 cm±20 cm-rel. Reggel 6 órától Igazgatóságunk ezen a szakaszon II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A zsilipek továbbra is zárva vannak, a szivattyúzások szükség szerint folyamatosan zajlanak. Folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartunk. 10.30 órakor 423 cm volt a vízállás.

Becslések szerint a folyó Sárvárnál 90 ±30 cm-rel fog tetőzni pénteken az éjjeli órákban..

A Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

Helyi vízkár helyzet

A kisebb vízfolyásokon, így az Arany patakon és a Jáki-Sorok patakon vonult le jelentősebb árhullám. A Jáki-Sorok patak Kisonyomnál szerdán 324 cm-rel, az Arany patak Szombathely-Oladnál szerdán késő este 270 cm-rel tetőzött.

 

Csökkent az útlezárások száma Vas megyében (folyamatosan frissítve)

Belvíz veszélyeztet négy házat Rábahídvégen

Gondot okozott a sok eső Vas megyében szerdán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!