Belföld

2007.03.20. 03:29

Kisvízerőmű a Rábán

Nick , Kenyeri - Javában építik a nicki műgát mellett létesítendő áramtermelő kisvízerőmű szerkezetét. A mintegy kétmilliárd forintba kerülő beruházást az Európai Unió is támogatja.

Simon Erzsébet

A nicki műgát Kenyeri felőli oldalán az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkák - tudtuk meg Kapuváry Gusztávtól, a beruházó cég ügyvezetőjétől.

Először eltávolították a növényzetet, hogy kialakíthassák a folyót megkerülő csatorna alvízi és felvízi medrét. (Az áramtermelő létesítményhez a víz a Rábából kiágaztatott felvízcsatornán érkezik majd, az erőművön áthaladó ívet a folyóba visszatérő alvízcsatorna zárja.) A kedvező időjárási körülményeket kihasználva elkészült a résfalas munkatér-körülzárás, a felvíz- és az alvízcsatorna földmunkáit is befejezték. Kialakították az erőmű hálózati csatlakozását, és az ideiglenes energiaellátását is megoldották. Megerősítették az építési forgalom által meglehetősen igénybe vett, a helyszínre vezető bejárati utat is. Elkészült az erőmű közvetlen megközelítését lehetővé tevő út is, így az építkezéssel együtt járó teherforgalom nem veszi igénybe az árvízvédelmi töltést.

Miután a beruházónak az is feladata, hogy megoldja a duzzasztómű hosszanti átjárhatóságát, úgynevezett hallépcsőt is ki kell alakítania.

A kétturbinás kisvízerőmű teljesítménye mintegy 1,5 megawatt lesz, a megtermelt energiát elsődlegesen a Magyar Villamos Műveknek kell felajánlani megvételre. A hozzávetőleg kétmilliárd forintos beruházás költségeit részben saját erőből, részben európai uniós támogatásból, továbbá bankhitelből fedezi a cég.

A kenyeri kisvízerőmű-beruházást a KIOP - Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program - 317,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A létesítmény ugyan közvetlenül a nicki műgát mellett húzódik, ám a terület közigazgatásilag Kenyerihez tartozik. Tuba Ferenc polgármester azt mondja, jóllehet munkahelyteremtés szempontjából nem származik előnye a falunak a beruházásból, ám iparűzési adóból jövő évtől már számolhatnak bevétellel. A megtermelt energiamennyiségtől függő, várhatóan több millió forintot a település középületeinek renoválására, fejlesztésére, a közterületek szépítésére fordítják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!