Belföld

2016.04.30. 17:27

Lövőiek talpa alatt az egészség - Taposóparkot létesítettek a lövői művelődési központ mögötti udvaron

Lövő - Sajátosan tette emlékezetessé néhány lövői polgár ebben az évben a Föld napját: taposóparkot létesítettek a szolgáltató és kulturális központ mögötti területen.

A korábbi években szokásos faültetés, szemétszedés helyett, illetve mellett az idén a kulturális központ kollektívájában az az ötlet született: a Kneipp parkok mintájára taposóparkot és gyógynövénykertet létesítenek az épület mögötti füves, szabad területen. A kezdeményezés hátterében az a tudományos nézet áll, hogy a különböző járófelületeken történő mezítlábas séta jótékony hatással van a szervezetünkre: egyebek közt javítja a vérkeringést, erősíti az érfalakat, segíti az agyagcserét és stimulálja az egyes szervek működését. Egy ilyen taposóparkot - gondolták az ötletgazdák - bármely korosztály, bármikor igénybe tudna venni.

Támogatókat kezdtek keresni, és nem is hiába: több helyi és környékbeli vállalkozó és magánszemély is a gondolat mellé állt. Segítségükkel megtörtént a terep előkészítése, a 90 méteres nyomvonal kijelölése és fóliabélelése. Beszerezték a szükséges töltelékanyagokat: a homokot, a különböző szemcseméretű kavicsokat, a fakérget, a fenyőtobozt, a fakorongokat és fahasábokat. Végül április 23-ra társadalmi munkát hirdettek a taposófelületek feltöltésére.

Szombaton délelőtt aztán mintegy két tucatnyi lövői érkezett ásókkal, lapátokkal, kapákkal, gereblyékkel felszerelkezve. A szervezők egy picit csalódottan állapíthatták meg, hogy az 1400 lelkes faluból megint ugyanazok jöttek el, akikre minden rendezvénynél számítani lehet. Számukra családias, jó hangulatban, ám meglehetősen kemény munkával telt a nap. A kijelölt útvonalon négy méterenként váltakozva, 15 centiméter vastagon terítették el a különféle taposófelületeket. Az útvonalat fa peremmel szegélyezték, a környezetet gyepszőnyeggel, fákkal, örökzöldekkel parkosították. A taposópályához kapcsolódóan elültettek három ágyás gyógy- és fűszernövényt is, amelyek segítik a kevésbé tájékozott fiatalok, háziasszonyok eligazodását a „természet patikájában.”

A társadalmi munkásokat meleg ebéddel is megkínálták a szervezők. Az építő munka mindaddig tartott, amíg meg nem érkeztek az esti fellépők, az Ismerős Arcok zenekar tagjai. Néhány utómunkálat még így is későbbi napokra maradt.

A taposópark jó minőségben elkészült, új színfolttal gazdagítva a lövői faluközpontot. Most már csak arra van szükség, hogy az emberek tudatába is beivódjon az új lehetőség. Ezért néhány héten belül bemutatónapot terveznek a taposópark megismertetésére. A szalonnasütéssel egybekötött hétvégi délutánra meghívják mindazokat, akik az objektum létrejöttéhez valamilyen módon hozzásegítették a települést.

Lágler Éva

Címkék#Lövő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!