Belföld

2017.03.02. 19:05

Még mindig nagy a bürokrácia

Budapest - Rövid távon változhat a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények vagy a népegészségügyi támogatások rendszere - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, ismertetve: a kabinet 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő.

Lázár János hozzátette: ennek része a halálozás csökkentése, de az oktatási rendszer erősítése vagy az unión belüli magyar munkavállalás értékelése is. A miniszter célnak nevezte a születéskor várható élettartam növelését 2030-ig mintegy öt évvel, a nők esetében 85, míg a férfiak esetében 80 évre. Beszámolt arról, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében eddig megtett intézkedések hatása már tavaly érzékelhető volt, több mint 93 ezer gyermek született.

Állami tulajdonba kerülhetnek azok az ingatlanok, amelyek tulajdonosaiként az okmányok több mint 115 éve született embereket jelölnek meg. 13 ezer olyan tulajdoni lap van, amely szerint a tulajdonos 1896 előtt született. Lázár János közölte: erre a belterületi ingatlanok, valamint a mezőgazdasági földek hasznosításának könnyítése érdekében van szükség. A járási hivatalok ezen esetekben hirdetményben kísérelnék meg a tulajdonos vagy az örökösök felkutatását, akiknek lehetőségük lesz póthagyatéki eljárás lefolytatására. Az ingatlanok akkor kerülnek az államhoz, ha azokért senki sem jelentkezik - ismertette a miniszter. Beszámolt arról is, hogy pénteken Szigetszentmiklóson zárul le a kormányablak-építési program, amelynek eredményeként a 297 járásban összesen 262 kormányablak jött létre. Az ügyintézés eddigi költségcsökkentése évente összesen 14,5 milliárd forintos megtakarítást jelent az embereknek - mondta, kijelentette ugyanakkor azt is, hogy még mindig nagy a bürokrácia és sok a bürokrata, ezért gondolkodni kell a következő lépéseken.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kabinet célja a fás területek arányának 20-ról 27 százalékra növelése - közölte Lázár János az új erdőtörvény koncepciójával kapcsolatban, amelyről még tárgyalnak az agrárkamarával és a magánerdő-tulajdonosokkal. Nemzeti program indul a szójakiváltásért, annak érdekében, hogy az ország mentesüljön a génmódosított élelmiszerektől.

A miniszterelnöknek az iparkamara előtt tartott beszédét érintő kérdésre Lázár János kifejtette: Orbán Viktor azt tartotta fontosnak, hogy Magyarországon ne alakulhasson ki egy párhuzamos társadalom, kultúra, ezért ne legyen betelepítés. Az országot ugyanis felértékeli a rá jellemző homogenitás, a párhuzamos társadalmakkal rendelkező országok veszíteni fognak versenyképességükből - vélekedett. A miniszter bírálta az alapjövedelem ötletét és az európai baloldalt is, amely szerinte azzal kampányol, hogy elhiteti az emberekkel: munka nélkül lehet pénzhez jutni. A miniszter elvi kérdésnek nevezte, hogy a jövedelem munkához kötődjön. A kormány támogatja a KDNP javaslatát, miszerint becsérték alatt ne lehessen értékesíteni árverésen ingatlanokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!