Mesterházy a YouTube-on üzent Orbánnak, Bokros is értékel és BKV az egész ország (Napi hírösszefoglaló)

2010. február 04., 00:04 szerző: MTI, Varga Lívia
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán üzenetet küldött Orbán Viktornak a YouTube internetes videomegosztó portálon. A szocialista politikus - egy magyar zászló előtt állva - kifejti, hogy Orbán Viktor felhívásával élve tesz egy-két javaslatot arra, mi ne maradjon ki semmiképpen a pártelnök beszédéből.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Mesterházy Attila arra kérte a Fidesz elnökét, hogy beszédében válaszoljon a következő kérdésekre: valóban elengedné-e a hiányt 7 százalékig az idei költségvetésben; valóban centralizálná-e a közmédiumokat és büntetné a kereskedelmi televíziókat; valóban át akarja-e írni az alkotmányt.

A szocialista politikus azt is tudakolja: Orbán Viktor kiterjesztené-e a köztársasági elnöki jogkört; későbbre tenné-e az önkormányzati választások időpontját.

Folytatódik-e a Jobbikkal való együttműködés, amit az önkormányzatoknál látni, amennyiben a Jobbik bekerül a parlamentbe; tud-e végre őszinte mondatokat mondani a szélsőségesekről, a fasisztákról; mi a véleménye a Jobbikról, mint pártról - kérdezte Mesterházy Attila. 

Az elmúlt időszakban a Fidesz-programot, mint egy "atomtitkot őrizték", és csak néhány elszólásból lehet következtetni, mit szeretne tenni az ellenzéki párt, ha lehetőséget kapna a választóktól - tette hozzá a szocialista politikus, aki a "Hajrá Magyarország, hajrá őszinte beszéd!" mondattal zárja videoüzenetét.

Tanács Orbán Viktornak, hogy mi kerüljön az országértékelő beszédbe:

Az MSZP közleményben azt is közölte: Orbán Viktor azzal a felhívással fordult a facebook-os közösséghez, hogy jutassák el neki az ötleteiket az évértékelő beszédéhez. "Az ötlet jónak tűnik és kíváncsiak vagyunk, vajon az internettel, a számítógéppel és a mobiltelefonnal nem is olyan rég még távolságtartóan viselkedő Fidesz-elnök csupán kampányfogásnak szánta-e mindezt, vagy valóban komolyan veszi a javaslatokat" - fogalmaznak a szocialisták.

Évértékelő beszédet tart vasárnap Bokros Lajos

Évértékelő és programadó beszédet tart Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelölje vasárnap - mondta Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette: Bokros Lajos beszéde más lesz, mint az egyébként megszokott politikai összefoglalók. Mint kiemelte, eddig sem Vona Gábor, a Jobbik, sem pedig Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem vállalta a programvitát Bokros Lajossal. 

A demokrácia lényege azonban a programok őszinte bemutatása a választások előtt - jelentette ki.

Herényi Károly közlése szerint Bokros Lajos nem csak összefoglalja a 2009-es év történéseit, hanem beszélni fog azokról a dolgokról, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból. Mint mondta, az MDF nyit majd egy fórumot, amelyen keresztül folyamatosan kapcsolatot lehet tartani Bokros Lajossal.  Kérdésre válaszolva közölte: vasárnap képviselőjelölteket, szimpatizánsokat, valamint a pénzvilág szereplőit is várják az évértékelő és programadó beszédre.
 
Arra az újságírói kérdésre, miszerint szabályszerű-e az, hogy az MDF budapesti választmánya nem látta a fővárosi egyéni képviselőjelöltek névsorát, Herényi Károly azt válaszolta: ebben a kérdésben az országos választmány elnöke az illetékes. Hozzátette azonban, hogy a kisebbségnek illik elfogadnia a többség döntését. A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy az MDF budapesti választmánya nem látta, így nem is fogadta, vagy utasította el azt a névsort, amelyen a párt fővárosi egyéni képviselőjelöltjei szerepelnek, erre pedig az alapszabály szerint szükség lett volna. Lévai Zoltán, az MDF fővárosi választmányi elnöke a lapnak elismerte, hogy a budapesti vezető testület nem döntött a nevekről, mindössze "egy elvi döntést hozott a szabad demokratákkal való együttműködésről". A választmány - mondta Lévai - "átruházta" a névsor összeállításának lehetőségét a pártelnökségre.

Az MTI kedden írta meg az MDF fővárosi egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, Csapody Miklós országgyűlési képviselő, valamint Lévai Zoltán budapesti elnök is indul egyéni képviselőjelöltként Budapesten. Az SZDSZ-es politikusok közül a fővárosban egyéniben indul mások mellett Ikvai-Szabó Imre, John Emese, valamint Szabadai Viktor.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke azt is közölte kedden az MTI-vel, hogy Budapest harminckét egyéni választókerületéből 14-ben MDF-es, 17-ben SZDSZ-es jelölt indul, egy helyen pedig közös jelölt lesz.

 Navracsics Tibor: Magyarország újra a becsületes emberek országa lesz

Magyarország újra a becsületes emberek országa lesz - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán Sümegen, lakossági fórumon. "Ehhez nagyon kemény munka szükséges, nem fognak ránk könnyű örömök várni" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Ha a Fidesz alakíthat kormányt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megérje becsületesen élni Magyarországon - mondta. Nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányzás után ugyanis az emberek tapasztalata az, hogy csak a vesztesek élnek becsületesen - tette hozzá magyarázatul.  

"Aki boldogulni akar, annak jogszabályokat kell megsértenie, át kell vágnia az üzlettársát, be kell csapnia a barátját, a másik kárára kell boldogulnia" - vélekedett a Fidesz vezető politikusa. "Mi pedig be fogjuk bizonyítani, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol megéri becsületesen élni, dolgozni, megéri családot alapítani, és bízni a jövőben" - hangoztatta. 

A frakcióvezető közlése szerint 2002-ben Magyarország a régió legerősebb, leggazdagabb országa volt, s a legközelebb állt az uniós csatlakozáshoz, illetve az euró bevezetéséhez. Ezzel szemben most a régió leggyengébb országa vagyunk, "a magyarok szégyenkeznek a saját teljesítményük miatt", az euró bevezetésére pedig a mostani becslések szerint 2015-2016 előtt nincs is esélyünk - mondta a politikus.

Navracsics Tibor szerint mindezért azok a szocialista és szabaddemokrata politikusok a felelősök, akik "az országot magángazdaságként, magánvagyonukként kezelték". 

A politikus helytállónak nevezte Harrach Péter azon megállapítását, hogy "az MSZP lassan megalakíthatja a börtöntagozatát is". Navracsics Tibor szavai szerint "mindenkinek, aki bűncselekményt követ el - állásra, funkcióra, kapcsolatra való tekintet nélkül -, annak büntetőeljárással és büntetéssel kell szembe néznie".

OLDALTÖRÉS: Ki üldözi el a működő tőkét Magyarországról?

Orbán: a megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt

Orbán Viktor szerint a hektikus, kiszámíthatatlan, megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt, a partnerség korszaka érkezik majd el Magyarországon. "Ezért azt ajánlottam a német befektetőknek, hogy legyenek türelemmel, és legyenek bizalommal, ne vonuljanak ki Magyarországról" - mondta a Fidesz elnöke, aki telefonon nyilatkozott szerdán Frankfurtból az MTI-nek, miután találkozott a Német Gépipari és Építőipari Szövetség (VDMA) elnökségének tagjaival.

Orbán Viktor közölte, azt javasolta a német befektetőknek, ha vannak terveik Közép-Európában, akkor Magyarországot a komoly, esélyes országok közé sorolják. Meg fogják látni, hogy hamarabb, mint bárki gondolná, jelentősen meg fog változni Magyarországon az üzleti és a társadalmi hangulat is, és Magyarország a siker felé indul majd el, - mint mondta - "reményeim szerint már április után".

A Fidesz elnöke a találkozóval összefüggésben kifejtette: a VDMA a legnagyobb német vállalkozói szövetség, amely a legtöbb érdeklődést mutatja Magyarország iránt. Így - mint folytatta - nagyon fontos volt, hogy Magyarország következő néhány évéről, az országban várható változásokról első kézből kaphassanak tájékoztatást. Ezért hívtak meg - jegyezte meg.

Beszámolója szerint miután előadást tartott, kérdésekre válaszolt, amelyekből - mint mondta - egyértelmű volt, hogy Magyarország elveszítette azt a korábbi pozícióját, amely a térség legkiválóbb, élen járó országaként elnyert, és most inkább a kétségek, a bizonytalanságok kapnak hangot.

Közlése szerint a kérdések, amelyekkel szembesült, elsősorban arra irányultak, hogy folytatódik-e a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika Magyarországon, továbbra is az üzleti élettel való konzultáció nélkül születnek-e jelentős gazdasági döntések, továbbra is ilyen kibogozhatatlan marad-e az adórendszer, mint amilyen most, és várható-e például az állami elvonás mértékének csökkentése - ismertette.

Orbán Viktor - mint elmondta - válaszában kifejtette, Magyarországon komoly változások történhetnek, és úgy tűnik, az egész ország elszánt a változásra, mindenki úgy érzi, hogy ezt így nem lehet folytatni, "annál rosszabb nem lehet, mint amilyen helyzetben most vagyunk", ezért a változást mindenki várja.

"Az a változás, amit mi kínálunk az országnak, az egyértelműen a gazdasági növekedést, a munkahelyek megvédését és új munkahelyek teremtését célozza" - idézte válaszát. Kiemelte: a németeknek elmondta, ha a Fidesz kormányra kerül, jelentős gazdasági növekedést érnek majd el Magyarországon azzal, hogy tíz év alatt létrehoznak egymillió munkahelyet, jelentősen egyszerűsítik az adórendszert, csökkentik az adóterheket, nagymértékben "visszavágják" a szürkegazdaság méretét - amely az adócsökkentés hatására csökken majd jelentősen -, és visszatérnek az üzleti élettel való partnerség politikájához.

A következő kormány nem szándékozik jelentős döntéseket, szabályokat hozni anélkül, hogy előtte az üzleti élet megfelelő képviselőivel konzultált volna - hangsúlyozta.
 
Az MTI azon kérdésére, mit ért a Fidesz az alatt, hogy a pártelnök külföldi politikusokkal való megbeszélései jól szolgálják a "hazánk megtépázott nemzetközi tekintélyének helyreállítását", Orbán Viktor úgy válaszolt: éles ellentét van a magyar politikai vezetők szava és a gazdaságban bekövetkezett tények között, ami lerontotta az ország szavahihetőségét. Ezt kell helyreállítani - mondta.

Példaként kifejtette, ha valaki kinyitja az egész világon elérhető, legutolsó országrangsort - amelyet a davosi világgazdasági fórum állított össze -, és megnézi az országok versenyképességi sorrendjét, akkor - mint mondta - azt látja, hogy míg 2002-ben Magyarország a 133 rangsorolt ország közül a 29. helyen volt, addigra most a 64. helyre zuhant vissza.

"Tehát mindenki látja, hogy Magyarország elveszítette a versenyképességét, miközben az egymást váltó kormányok az utóbbi nyolc évben egyfolytában a versenyképesség javulásáról beszéltek" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.


Nyakó István szerint Orbán Viktor üldözi el Magyarországról a működő tőkét

Magyarországon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelenti a kiszámíthatatlan tényezőt a külföldi befektetőknek, a magyar gazdaságot pedig komolyan veszélyezteti a Fidesz, mert elüldözi Magyarországról a működő tőkét - áll Nyakó Istvánnak, az MSZP szóvivőjének szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szóvivő arra reagált, hogy Orbán Viktor Frankfurtból azt nyilatkozta az MTI-nek: a hektikus, kiszámíthatatlan, megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt, a partnerség korszaka érkezik majd el Magyarországon.

Nyakó István emlékeztetett arra: korábban a Fidesz tehetett az Apollo Tyres nevű cég Magyarországról történő visszalépéséről, amikor Orbán Viktor Gyöngyösön "a Fidesz beruházás-ellenes politikáját hirdette meg", megakadályozva a csaknem ezer embernek munkát adó beruházást.
 
A szocialista politikus utalt arra is, hogy Pécsett a fideszes vezetésű önkormányzat "elfoglalta" a tulajdonostól a Pécsi Vízműveket, felrúgta a velük kötött szerződést, aminek "gyárfoglalás, kidobóemberek és nemzetközi botrány" lett a következménye.

Mint írta, "a Fidesz politikájának a kárát a magyar munkavállalók látják", állások szűnnek meg és új munkahelyekről kell lemondani. "A Fidesz bunkósbottal veri ki a befektetőket Magyarországról", és megint a "Minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek"-elv érvényesül - fogalmazott.

 

OLDALTÖRÉS: BKV, Hagyó, nem ügy


MSZP: politikai értelemben már nincs "Hagyó-ügy"

Az MSZP szerint politikai értelemben megszűnt a "Hagyó-ügy", miután a volt főpolgármester-helyettes visszalépett az egyéni képviselőjelöltségtől, budapesti listás helyéről, illetve lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról is. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: "Hagyó Miklós barátunk tegnap tiszteletre méltó dolgot tett", az MSZP pedig reméli, hogy mihamarabb kiderül a volt városvezető ártatlansága.

A kormánypárti képviselő közölte: az MSZP a továbbiakban nem kívánja kommentálni ezt az ügyet.

Kérdésre válaszolva Nyakó István nem erősítette meg az MTI azon értesülését, hogy Katona Tamás pénzügyi államtitkár váltaná Hagyó Miklóst az egyéni képviselőjelöltségben.

A szocialista képviselő közlése szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy január eleji nyilatkozatában azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt években mindent a károkozás, az amortizáció céljának rendelt alá azzal az alapvetéssel, hogy "minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek".
 
Nyakó István úgy látja, hogy a "Hagyó-ügy" szintén a Fidesz "amortizáló-károkozó" stratégiájának része, vagyis valójában a Fidesz-program három "kínos részletéről" kívánja elterelni a figyelmet.
 
Korábban ugyanis kiderült, hogy Kövér László választmányi elnök elszólása alapján "Orbán Viktor teljhatalomra tör, és a kétharmad megszerzésének rendel alá mindent", valamint hogy a Fidesz a svéd modellt tervezi bevezetni kormányra kerülése esetén, illetve hogy Mádi László elszólta magát arról, hogy a Fidesz az ingatlanadó bevezetésén dolgozik - fűzte hozzá.

 Kövér László: a BKV a rendszert szimbolizálja

Kövér László szerint a BKV szimbolizálja azt a rendszert, amelyet az MSZP-SZDSZ-koalíció az elmúlt nyolc esztendőben kiépített annak érdekében, hogy milliárdokat szivattyúzzanak ki a közpénzekből. A Fidesz országos választmányának elnöke a Nógrád megyei Bátonyterenyén szerdán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ha azt a kérdést akarnánk feltenni, hogy miért van az ország a mostani nyomorúságos állapotában, "a BKV-ügyek adják meg a választ".

"Mert szemben a demokráciák átlagos állapotával, ahol kétségkívül elő szoktak fordulni korrupciós ügyek, de ezek rendszerhibaként értelmezhetők, Magyarországon ez maga a rendszer lett az elmúlt nyolc esztendőben" - fogalmazott.
 
Kövér László hozzátette: ezért annak a politikai garnitúrának kell viselnie a felelősséget - nem csak politikai, erkölcsi, de reményeik szerint jogi értelemben is -, amelyik az elmúlt nyolc évben "ide juttatta az országot".

Részben egyszerű a helyzet, részben nagyon is bonyolult - ezt válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz miként csökkentené a korrupció mértékét.

Egy informatikus állítására hivatkozva azt mondta: ha csak annyit tenne a következő kormány, hogy a szükségtelen vagy korrupt módon lebonyolított informatikai állami beruházásokat elhagyja, akkor évi 100-200 milliárd forintot lehet megtakarítani a magyar költségvetés számára. És ez csak egy terület - tette hozzá.

Kövér László szerint jogszabályi változtatások is lehetségesek, mert például "a közbeszerzési törvény a korrupció melegágya". A politika alapvetően a szándékok hitelességét illetően tudja elérni a legtöbb eredményt - mondta, és hozzátette: ez nem lesz egyszerű, ez lesz a legnehezebb.

Fidesz: összeért az adathamisítási ügy a BKV-botránnyal

A Fidesz szerint szerdán összeért, eggyé vált az "adathamisítási botrány" és a BKV-botrány. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője ezt arra reagálva mondta fővárosi sajtótájékoztatóján, hogy az MTI szocialista politikusok által megerősített értesülése szerint Katona Tamás pénzügyi államtitkár indulhat a tavaszi választáson Hagyó Miklós helyett Budapest 18-as számú választókerületében az MSZP egyéni képviselőjelöltjeként. (Hagyót az MSZP budapesti elnöksége kérte fel a lemondásra - többek között a képviselőjelöltségről - a BKV-botránnyal kapcsolatban.)
 
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Katona Tamás "az adathamisítások és adateltitkolások egyik kulcshelyszínén" volt az egyik vezető, hiszen 2004 óta államtitkári rangban szolgál a Pénzügyminisztériumban.

Mint mondta, az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén a gazdaság valós adatainak 2006-os meghamisításáról és eltitkolásáról szóló állítást Katona Tamás semmilyen módon nem tudta megcáfolni, "csak kétségbeesett magyarázkodásra tellett tőle".

Katona Tamás is Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök embere - közölte a fideszes politikus, aki úgy látja, azzal a hírrel, miszerint a pénzügyi államtitkár lehet a jelölt Hagyó Miklós helyett, bebizonyosodott, hogy az MSZP ma még mindig Gyurcsány Ferenc pártja, még mindig az ő emberei kapnak lehetőséget, azok, "akiknek már nem lenne a közéletben, a politikában helyük".
 
Hagyó Miklós a BKV-ügyek miatt kedden mondott le az egyéni képviselőjelöltségről, a budapesti lista befutó helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról, de megtartotta jelenlegi parlamenti mandátumát.

 

OLDALTÖRÉS: Önálló országos listát állít az MSZDP, az MSZP számított rá

Önálló országos listát állít az MSZDP

 Országos listát állít és az MSZP-től elszakadva önállóan méreti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - jelentette be az MSZDP országos alelnöke szerdai, nagykanizsai sajtótájékoztatóján. Bogár Ferenc közölte: az országos listát még ebben a hónapban elkészítik. A jelenlegi tárgyalások alapján 11 megyében - köztük Budapesten és Pest megyében - van esély arra, hogy területi listát állítsanak.
 
A párt országos alelnöke - aki a Zala megyei szervezetet is irányítja - beszámolt arról, hogy Zalában az öt választókerületből háromban van jelöltjük. A 2-es számú, nagykanizsai választókerületben Bogár Ferenc indul, a 3-as, vagyis keszthelyi körzetben Targuba János vállalkozó, a 4-es választókerültben, Lenti-Letenye térségében Nagy Imre vállalkozó szerepel az MSZDP listáján.
 
Bogár Ferenc az MTI kérdésére azt mondta: ahhoz, hogy a párt önálló országos listát állíthasson, legalább hét megyében kell területi listát készítenie. Az esélyesnek tartott 11 megyében nagyjából 30 képviselőjelöltet állíthat az eddig "hibernált" MSZDP. Hozzátette, nem fogja sérteni a szocialista párt érdekeit az önálló indulásuk, mert szerinte azok szavaznak majd a jelöltjeikre, akik egyébként nem mentek volna el voksolni az MSZP-re sem. Úgy fogalmazott: a szocialisták azt hiszik, csak egy párt van a baloldalon, de meggyőződése, hogy az MSZP-nek, az MSZDP-nek és akár a Munkáspárt 2006-nak együtt kellene képviselnie a parlamentben a baloldal sokszínűségét.
 
AZ MTI értesülése szerint az MSZDP nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet. Kapolyi László, a párt elnöke valószínűleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egyéni jelöltként indul a választáson.

Az MSZDP kedden sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy távozik a szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes, Göndör István MSZDP-s nagykanizsai irodavezetője, aki szerint a két párt között "kiürült" a 2007-ben aláírt együttműködési megállapodás. Bogár Ferenc akkor úgy fogalmazott: a szocialista párt és a szociáldemokrata párt között "a párbeszédre való törekvést felváltotta az önös érdekek miatti szembenállás".

 Az MSZP-t nem érte meglepetésként, hogy az MSZDP önállóan indul

Nem érte meglepetésként az MSZP-t az a hír, hogy országos listát állít és a szocialista párttól elszakadva önállóan méretteti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) - reagált Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Bogár Ferenc MSZDP-alelnök szerdai bejelentésére. Az MSZP elnöke az MTI-nek elmondta: korábban baráti beszélgetést folytatott Kapolyi László pártelnökkel és kölcsönösen tudomásul vették egymás álláspontját, miszerint mindkét párt az önálló megmérettetést tartja célszerűnek a választásokon.

Lendvai Ildikó leszögezte: a kapcsolat a két párt között továbbra is rendezett, hiszen Kapolyi László a ciklus végéig aktívan, fegyelmezetten részt vesz az MSZP-frakció munkájában.

Bogár Ferenc, az MSZDP alelnöke szerdán sajtótájékoztatón közölte: a párt országos listáját még ebben a hónapban elkészítik. A jelenlegi tárgyalások alapján 11 megyében - köztük Budapesten és Pest megyében - van esély arra, hogy területi listát állítsanak.

 

OLDALTÖRÉS: Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP


Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP

 A jelenlegi tervek szerint február 20-án, a SYMA rendezvénycsarnokban tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP - értesült az MTI szerdán. Az MTI úgy tudja, a kampányrendezvény főszereplője Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt lesz. A szocialisták arra készülnek, hogy demonstrálják: az MSZP az egyetlen politikai erő, amely meg tudja akadályozni Orbán Viktor és a Fidesz "túlhatalmát". Várhatóan Mesterházy Attila a személyes vállalásairól is beszél majd a rendezvényen.

Az időpont a Fidesz elnökének február 5-i évértékelője után, de a legnagyobb ellenzéki párt március 15-i hivatalos kampánynyitója előtt lesz. A szocialisták négy évvel ezelőtt január közepén tartották politikai szezonnyitó rendezvényüket, amelyen négy-ötszáz párttag vett részt. 2006 februárjában kongresszust tartottak, ahol elfogadták az MSZP választási programját és az országos listát. Ezután kezdődött a szocialisták országjáró kampánya.

Az MSZP a mostani választások előtt már a 2009. december közepén tartott kongresszuson döntött a választási programról, az országos listáról és a miniszterelnök-jelöltről.

OLDALTÖRÉS: Ajánlószelvények gyűjtése: a Fidesz óvatosságra int

Nyitrai: többen is a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni

 A Fidesz információi szerint többen arra készülnek, hogy kihasználva az ellenzéki párt népszerűségét, a választókat megtévesztve, a Fidesz nevében fognak ajánlószelvényeket gyűjteni - mondta Nyitrai Zsolt szerdán Budapesten. A Fidesz operatív igazgatója sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy a büntető törvénykönyv szerint aki ilyen módon megtéveszti a választókat, bűncselekményt követ el, és tette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
 
Nyitrai Zsolt közölte: a Fidesz önkéntesei hivatalos, névre szóló megbízólevéllel és igazolvánnyal rendelkeznek majd az ajánlószelvény-gyűjtés időszakában. Mindkettőn szerepel a párt hivatalos pecsétje, az igazolványt Kubatov Gábor pártigazgató aláírása, a megbízólevelet pedig a helyi képviselőjelölt és a pártigazgató együttes kézjegye hitelesíti.

Hozzátette, a szerdai naptól kezdve a Fidesz automata telefonhívásokkal keresi meg a választókat, és felhívja a figyelmet az ajánlószelvény-gyűjtés jövő heti kezdetére, valamint arra, hogy többen - az embereket megtévesztve - a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni.

Ha a Fidesz önkéntesei jogtalan ajánlószelvény-gyűjtést tapasztalnak, a párt meg fogja tenni a szükséges bejelentéseket - mondta.

Arra a kérdésre, lehet-e tudni, melyik párt felől érkeztek olyan hírek, hogy visszaélne a Fidesz nevével, az operatív igazgató úgy reagált: nem kíván egyetlenegy jelöltet és jelölőszervezetet sem nevesíteni.

Több helyről, a fővárosból és vidéki választókerületekből egyaránt hallottak ilyen típusú készülődésről, és információik szerint országos szinten összehangolva készülnek ilyen megtévesztésre - tette hozzá.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés időszakában a Fidesz-KDNP-s jelöltek személyes levélben keresik meg a választókat. Ezen szerepel majd egy leválasztható adatlap is, amelyet azokkal kívánnak kitöltetni, akik a Fideszt támogatják; ez a későbbi kapcsolattartást segíti - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindezt bejelentették az adatvédelmi biztos hivatalánál.


 Az MSZP kizárólag saját jelöltjei számára fog ajánlószelvényeket gyűjteni

 A szocialisták szóvivőjének közlése szerint az MSZP csak saját jelöltjei számára gyűjt ajánlószelvényeket. Az MSZP - ahogy valamennyi korábbi választás alkalmával -, úgy most is a jogszabályok maradéktalan betartásával, saját aktivistái segítségével, kizárólag saját jelöltjei számára fog ajánlószelvényeket gyűjteni - közölte Budai Bernadett az MTI-vel arra reagálva, hogy a Fidesz szerdán bejelentette: információik szerint többen arra készülnek, hogy kihasználva az ellenzéki párt népszerűségét, a választókat megtévesztve, a Fidesz nevében fognak ajánlószelvényeket gyűjteni. 

Az MSZP szóvivője hangsúlyozta: valamennyi szocialista aktivista sorszámozott azonosítókártyával rendelkezik majd, amelynek egyik oldalán saját neve és az MSZP logója, másik oldalán további személyes adatai, illetve a megbízó helyi szervezet irodavezetőjének aláírása szerepel. A választópolgárok így biztosak lehetnek abban, hogy ténylegesen a szocialista párt jelöltjét támogatják ajánlószelvényükkel, az MSZP pedig garantálja a személyes adatok biztonságát - közölte.

Véleménye szerint éppen a Fidesz keveredett az elmúlt hetekben gyanús adatgyűjtési ügybe, amikor ismeretlen adatbázisok alapján küldtek szét leveleket Orbán Viktor pártelnök aláírásával olyan embereknek, akik soha, semmilyen formában nem adták meg adataikat a Fidesznek. Sőt, sajnálatos és kegyeletsértő módon még olyan állampolgár is kapott levelet, aki évekkel ezelőtt elhunyt - jegyezte meg. 

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy Jóri András adatvédelmi biztos megállapította, hogy az egyéni vállalkozóknak küldött levelek esetében az adatok felhasználása nem felelt meg az adatvédelmi törvény előírásainak, a nyugdíjasoknak küldött levelek kapcsán pedig az ombudsman jelenleg is vizsgálódik.

A szóvivő hozzátette: az MSZP jelöltjei szerdától telefonon is megkeresik a választópolgárokat, ismertetik egyéni teljesítményüket és kérik támogatásukat a jelöltséghez. Ezen túlmenően rádióreklámokban is ismertetik majd a jelöltek teljesítményét.

MTI, Varga Lívia

2010. február 04., 00:04 szerző: MTI, Varga Lívia

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...