Belföld

2010.02.03. 23:04

Mesterházy a YouTube-on üzent Orbánnak, Bokros is értékel és BKV az egész ország (Napi hírösszefoglaló)

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán üzenetet küldött Orbán Viktornak a YouTube internetes videomegosztó portálon. A szocialista politikus - egy magyar zászló előtt állva - kifejti, hogy Orbán Viktor felhívásával élve tesz egy-két javaslatot arra, mi ne maradjon ki semmiképpen a pártelnök beszédéből.

MTI

Mesterházy Attila arra kérte a Fidesz elnökét, hogy beszédében válaszoljon a következő kérdésekre: valóban elengedné-e a hiányt 7 százalékig az idei költségvetésben; valóban centralizálná-e a közmédiumokat és büntetné a kereskedelmi televíziókat; valóban át akarja-e írni az alkotmányt.

A szocialista politikus azt is tudakolja: Orbán Viktor kiterjesztené-e a köztársasági elnöki jogkört; későbbre tenné-e az önkormányzati választások időpontját.

Folytatódik-e a Jobbikkal való együttműködés, amit az önkormányzatoknál látni, amennyiben a Jobbik bekerül a parlamentbe; tud-e végre őszinte mondatokat mondani a szélsőségesekről, a fasisztákról; mi a véleménye a Jobbikról, mint pártról - kérdezte Mesterházy Attila. 

Az elmúlt időszakban a Fidesz-programot, mint egy "atomtitkot őrizték", és csak néhány elszólásból lehet következtetni, mit szeretne tenni az ellenzéki párt, ha lehetőséget kapna a választóktól - tette hozzá a szocialista politikus, aki a "Hajrá Magyarország, hajrá őszinte beszéd!" mondattal zárja videoüzenetét.

Tanács Orbán Viktornak, hogy mi kerüljön az országértékelő beszédbe:

Az MSZP közleményben azt is közölte: Orbán Viktor azzal a felhívással fordult a facebook-os közösséghez, hogy jutassák el neki az ötleteiket az évértékelő beszédéhez. "Az ötlet jónak tűnik és kíváncsiak vagyunk, vajon az internettel, a számítógéppel és a mobiltelefonnal nem is olyan rég még távolságtartóan viselkedő Fidesz-elnök csupán kampányfogásnak szánta-e mindezt, vagy valóban komolyan veszi a javaslatokat" - fogalmaznak a szocialisták.

Évértékelő beszédet tart vasárnap Bokros Lajos

Évértékelő és programadó beszédet tart Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelölje vasárnap - mondta Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette: Bokros Lajos beszéde más lesz, mint az egyébként megszokott politikai összefoglalók. Mint kiemelte, eddig sem Vona Gábor, a Jobbik, sem pedig Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem vállalta a programvitát Bokros Lajossal. 

A demokrácia lényege azonban a programok őszinte bemutatása a választások előtt - jelentette ki.

Herényi Károly közlése szerint Bokros Lajos nem csak összefoglalja a 2009-es év történéseit, hanem beszélni fog azokról a dolgokról, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból. Mint mondta, az MDF nyit majd egy fórumot, amelyen keresztül folyamatosan kapcsolatot lehet tartani Bokros Lajossal.  Kérdésre válaszolva közölte: vasárnap képviselőjelölteket, szimpatizánsokat, valamint a pénzvilág szereplőit is várják az évértékelő és programadó beszédre.
 
Arra az újságírói kérdésre, miszerint szabályszerű-e az, hogy az MDF budapesti választmánya nem látta a fővárosi egyéni képviselőjelöltek névsorát, Herényi Károly azt válaszolta: ebben a kérdésben az országos választmány elnöke az illetékes. Hozzátette azonban, hogy a kisebbségnek illik elfogadnia a többség döntését. A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy az MDF budapesti választmánya nem látta, így nem is fogadta, vagy utasította el azt a névsort, amelyen a párt fővárosi egyéni képviselőjelöltjei szerepelnek, erre pedig az alapszabály szerint szükség lett volna. Lévai Zoltán, az MDF fővárosi választmányi elnöke a lapnak elismerte, hogy a budapesti vezető testület nem döntött a nevekről, mindössze "egy elvi döntést hozott a szabad demokratákkal való együttműködésről". A választmány - mondta Lévai - "átruházta" a névsor összeállításának lehetőségét a pártelnökségre.

Az MTI kedden írta meg az MDF fővárosi egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, Csapody Miklós országgyűlési képviselő, valamint Lévai Zoltán budapesti elnök is indul egyéni képviselőjelöltként Budapesten. Az SZDSZ-es politikusok közül a fővárosban egyéniben indul mások mellett Ikvai-Szabó Imre, John Emese, valamint Szabadai Viktor.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke azt is közölte kedden az MTI-vel, hogy Budapest harminckét egyéni választókerületéből 14-ben MDF-es, 17-ben SZDSZ-es jelölt indul, egy helyen pedig közös jelölt lesz.

 Navracsics Tibor: Magyarország újra a becsületes emberek országa lesz

Magyarország újra a becsületes emberek országa lesz - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán Sümegen, lakossági fórumon. "Ehhez nagyon kemény munka szükséges, nem fognak ránk könnyű örömök várni" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Ha a Fidesz alakíthat kormányt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megérje becsületesen élni Magyarországon - mondta. Nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányzás után ugyanis az emberek tapasztalata az, hogy csak a vesztesek élnek becsületesen - tette hozzá magyarázatul.  

"Aki boldogulni akar, annak jogszabályokat kell megsértenie, át kell vágnia az üzlettársát, be kell csapnia a barátját, a másik kárára kell boldogulnia" - vélekedett a Fidesz vezető politikusa. "Mi pedig be fogjuk bizonyítani, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol megéri becsületesen élni, dolgozni, megéri családot alapítani, és bízni a jövőben" - hangoztatta. 

A frakcióvezető közlése szerint 2002-ben Magyarország a régió legerősebb, leggazdagabb országa volt, s a legközelebb állt az uniós csatlakozáshoz, illetve az euró bevezetéséhez. Ezzel szemben most a régió leggyengébb országa vagyunk, "a magyarok szégyenkeznek a saját teljesítményük miatt", az euró bevezetésére pedig a mostani becslések szerint 2015-2016 előtt nincs is esélyünk - mondta a politikus.

Navracsics Tibor szerint mindezért azok a szocialista és szabaddemokrata politikusok a felelősök, akik "az országot magángazdaságként, magánvagyonukként kezelték". 

A politikus helytállónak nevezte Harrach Péter azon megállapítását, hogy "az MSZP lassan megalakíthatja a börtöntagozatát is". Navracsics Tibor szavai szerint "mindenkinek, aki bűncselekményt követ el - állásra, funkcióra, kapcsolatra való tekintet nélkül -, annak büntetőeljárással és büntetéssel kell szembe néznie".

OLDALTÖRÉS: Ki üldözi el a működő tőkét Magyarországról?

Orbán: a megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt

Orbán: a megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt

Orbán: a megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt

Orbán Viktor szerint a hektikus, kiszámíthatatlan, megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt, a partnerség korszaka érkezik majd el Magyarországon. "Ezért azt ajánlottam a német befektetőknek, hogy legyenek türelemmel, és legyenek bizalommal, ne vonuljanak ki Magyarországról" - mondta a Fidesz elnöke, aki telefonon nyilatkozott szerdán Frankfurtból az MTI-nek, miután találkozott a Német Gépipari és Építőipari Szövetség (VDMA) elnökségének tagjaival.

Orbán Viktor közölte, azt javasolta a német befektetőknek, ha vannak terveik Közép-Európában, akkor Magyarországot a komoly, esélyes országok közé sorolják. Meg fogják látni, hogy hamarabb, mint bárki gondolná, jelentősen meg fog változni Magyarországon az üzleti és a társadalmi hangulat is, és Magyarország a siker felé indul majd el, - mint mondta - "reményeim szerint már április után".

A Fidesz elnöke a találkozóval összefüggésben kifejtette: a VDMA a legnagyobb német vállalkozói szövetség, amely a legtöbb érdeklődést mutatja Magyarország iránt. Így - mint folytatta - nagyon fontos volt, hogy Magyarország következő néhány évéről, az országban várható változásokról első kézből kaphassanak tájékoztatást. Ezért hívtak meg - jegyezte meg.

Beszámolója szerint miután előadást tartott, kérdésekre válaszolt, amelyekből - mint mondta - egyértelmű volt, hogy Magyarország elveszítette azt a korábbi pozícióját, amely a térség legkiválóbb, élen járó országaként elnyert, és most inkább a kétségek, a bizonytalanságok kapnak hangot.

Közlése szerint a kérdések, amelyekkel szembesült, elsősorban arra irányultak, hogy folytatódik-e a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika Magyarországon, továbbra is az üzleti élettel való konzultáció nélkül születnek-e jelentős gazdasági döntések, továbbra is ilyen kibogozhatatlan marad-e az adórendszer, mint amilyen most, és várható-e például az állami elvonás mértékének csökkentése - ismertette.

Orbán Viktor - mint elmondta - válaszában kifejtette, Magyarországon komoly változások történhetnek, és úgy tűnik, az egész ország elszánt a változásra, mindenki úgy érzi, hogy ezt így nem lehet folytatni, "annál rosszabb nem lehet, mint amilyen helyzetben most vagyunk", ezért a változást mindenki várja.

"Az a változás, amit mi kínálunk az országnak, az egyértelműen a gazdasági növekedést, a munkahelyek megvédését és új munkahelyek teremtését célozza" - idézte válaszát. Kiemelte: a németeknek elmondta, ha a Fidesz kormányra kerül, jelentős gazdasági növekedést érnek majd el Magyarországon azzal, hogy tíz év alatt létrehoznak egymillió munkahelyet, jelentősen egyszerűsítik az adórendszert, csökkentik az adóterheket, nagymértékben "visszavágják" a szürkegazdaság méretét - amely az adócsökkentés hatására csökken majd jelentősen -, és visszatérnek az üzleti élettel való partnerség politikájához.

A következő kormány nem szándékozik jelentős döntéseket, szabályokat hozni anélkül, hogy előtte az üzleti élet megfelelő képviselőivel konzultált volna - hangsúlyozta.
 
Az MTI azon kérdésére, mit ért a Fidesz az alatt, hogy a pártelnök külföldi politikusokkal való megbeszélései jól szolgálják a "hazánk megtépázott nemzetközi tekintélyének helyreállítását", Orbán Viktor úgy válaszolt: éles ellentét van a magyar politikai vezetők szava és a gazdaságban bekövetkezett tények között, ami lerontotta az ország szavahihetőségét. Ezt kell helyreállítani - mondta.

Példaként kifejtette, ha valaki kinyitja az egész világon elérhető, legutolsó országrangsort - amelyet a davosi világgazdasági fórum állított össze -, és megnézi az országok versenyképességi sorrendjét, akkor - mint mondta - azt látja, hogy míg 2002-ben Magyarország a 133 rangsorolt ország közül a 29. helyen volt, addigra most a 64. helyre zuhant vissza.

"Tehát mindenki látja, hogy Magyarország elveszítette a versenyképességét, miközben az egymást váltó kormányok az utóbbi nyolc évben egyfolytában a versenyképesség javulásáról beszéltek" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.


Nyakó István szerint Orbán Viktor üldözi el Magyarországról a működő tőkét

Magyarországon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelenti a kiszámíthatatlan tényezőt a külföldi befektetőknek, a magyar gazdaságot pedig komolyan veszélyezteti a Fidesz, mert elüldözi Magyarországról a működő tőkét - áll Nyakó Istvánnak, az MSZP szóvivőjének szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szóvivő arra reagált, hogy Orbán Viktor Frankfurtból azt nyilatkozta az MTI-nek: a hektikus, kiszámíthatatlan, megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt, a partnerség korszaka érkezik majd el Magyarországon.

Nyakó István emlékeztetett arra: korábban a Fidesz tehetett az Apollo Tyres nevű cég Magyarországról történő visszalépéséről, amikor Orbán Viktor Gyöngyösön "a Fidesz beruházás-ellenes politikáját hirdette meg", megakadályozva a csaknem ezer embernek munkát adó beruházást.
 
A szocialista politikus utalt arra is, hogy Pécsett a fideszes vezetésű önkormányzat "elfoglalta" a tulajdonostól a Pécsi Vízműveket, felrúgta a velük kötött szerződést, aminek "gyárfoglalás, kidobóemberek és nemzetközi botrány" lett a következménye.

Mint írta, "a Fidesz politikájának a kárát a magyar munkavállalók látják", állások szűnnek meg és új munkahelyekről kell lemondani. "A Fidesz bunkósbottal veri ki a befektetőket Magyarországról", és megint a "Minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek"-elv érvényesül - fogalmazott.

 

OLDALTÖRÉS: BKV, Hagyó, nem ügy


MSZP: politikai értelemben már nincs "Hagyó-ügy"


MSZP: politikai értelemben már nincs "Hagyó-ügy"


MSZP: politikai értelemben már nincs "Hagyó-ügy"

Az MSZP szerint politikai értelemben megszűnt a "Hagyó-ügy", miután a volt főpolgármester-helyettes visszalépett az egyéni képviselőjelöltségtől, budapesti listás helyéről, illetve lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról is. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: "Hagyó Miklós barátunk tegnap tiszteletre méltó dolgot tett", az MSZP pedig reméli, hogy mihamarabb kiderül a volt városvezető ártatlansága.

A kormánypárti képviselő közölte: az MSZP a továbbiakban nem kívánja kommentálni ezt az ügyet.

Kérdésre válaszolva Nyakó István nem erősítette meg az MTI azon értesülését, hogy Katona Tamás pénzügyi államtitkár váltaná Hagyó Miklóst az egyéni képviselőjelöltségben.

A szocialista képviselő közlése szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy január eleji nyilatkozatában azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt években mindent a károkozás, az amortizáció céljának rendelt alá azzal az alapvetéssel, hogy "minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek".
 
Nyakó István úgy látja, hogy a "Hagyó-ügy" szintén a Fidesz "amortizáló-károkozó" stratégiájának része, vagyis valójában a Fidesz-program három "kínos részletéről" kívánja elterelni a figyelmet.
 
Korábban ugyanis kiderült, hogy Kövér László választmányi elnök elszólása alapján "Orbán Viktor teljhatalomra tör, és a kétharmad megszerzésének rendel alá mindent", valamint hogy a Fidesz a svéd modellt tervezi bevezetni kormányra kerülése esetén, illetve hogy Mádi László elszólta magát arról, hogy a Fidesz az ingatlanadó bevezetésén dolgozik - fűzte hozzá.

 Kövér László: a BKV a rendszert szimbolizálja

Kövér László szerint a BKV szimbolizálja azt a rendszert, amelyet az MSZP-SZDSZ-koalíció az elmúlt nyolc esztendőben kiépített annak érdekében, hogy milliárdokat szivattyúzzanak ki a közpénzekből. A Fidesz országos választmányának elnöke a Nógrád megyei Bátonyterenyén szerdán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ha azt a kérdést akarnánk feltenni, hogy miért van az ország a mostani nyomorúságos állapotában, "a BKV-ügyek adják meg a választ".

"Mert szemben a demokráciák átlagos állapotával, ahol kétségkívül elő szoktak fordulni korrupciós ügyek, de ezek rendszerhibaként értelmezhetők, Magyarországon ez maga a rendszer lett az elmúlt nyolc esztendőben" - fogalmazott.
 
Kövér László hozzátette: ezért annak a politikai garnitúrának kell viselnie a felelősséget - nem csak politikai, erkölcsi, de reményeik szerint jogi értelemben is -, amelyik az elmúlt nyolc évben "ide juttatta az országot".

Részben egyszerű a helyzet, részben nagyon is bonyolult - ezt válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz miként csökkentené a korrupció mértékét.

Egy informatikus állítására hivatkozva azt mondta: ha csak annyit tenne a következő kormány, hogy a szükségtelen vagy korrupt módon lebonyolított informatikai állami beruházásokat elhagyja, akkor évi 100-200 milliárd forintot lehet megtakarítani a magyar költségvetés számára. És ez csak egy terület - tette hozzá.

Kövér László szerint jogszabályi változtatások is lehetségesek, mert például "a közbeszerzési törvény a korrupció melegágya". A politika alapvetően a szándékok hitelességét illetően tudja elérni a legtöbb eredményt - mondta, és hozzátette: ez nem lesz egyszerű, ez lesz a legnehezebb.

Fidesz: összeért az adathamisítási ügy a BKV-botránnyal

A Fidesz szerint szerdán összeért, eggyé vált az "adathamisítási botrány" és a BKV-botrány. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője ezt arra reagálva mondta fővárosi sajtótájékoztatóján, hogy az MTI szocialista politikusok által megerősített értesülése szerint Katona Tamás pénzügyi államtitkár indulhat a tavaszi választáson Hagyó Miklós helyett Budapest 18-as számú választókerületében az MSZP egyéni képviselőjelöltjeként. (Hagyót az MSZP budapesti elnöksége kérte fel a lemondásra - többek között a képviselőjelöltségről - a BKV-botránnyal kapcsolatban.)
 
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Katona Tamás "az adathamisítások és adateltitkolások egyik kulcshelyszínén" volt az egyik vezető, hiszen 2004 óta államtitkári rangban szolgál a Pénzügyminisztériumban.

Mint mondta, az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén a gazdaság valós adatainak 2006-os meghamisításáról és eltitkolásáról szóló állítást Katona Tamás semmilyen módon nem tudta megcáfolni, "csak kétségbeesett magyarázkodásra tellett tőle".

Katona Tamás is Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök embere - közölte a fideszes politikus, aki úgy látja, azzal a hírrel, miszerint a pénzügyi államtitkár lehet a jelölt Hagyó Miklós helyett, bebizonyosodott, hogy az MSZP ma még mindig Gyurcsány Ferenc pártja, még mindig az ő emberei kapnak lehetőséget, azok, "akiknek már nem lenne a közéletben, a politikában helyük".
 
Hagyó Miklós a BKV-ügyek miatt kedden mondott le az egyéni képviselőjelöltségről, a budapesti lista befutó helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról, de megtartotta jelenlegi parlamenti mandátumát.

 

OLDALTÖRÉS: Önálló országos listát állít az MSZDP, az MSZP számított rá

Önálló országos listát állít az MSZDP

Önálló országos listát állít az MSZDP

Önálló országos listát állít az MSZDP

 Országos listát állít és az MSZP-től elszakadva önállóan méreti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - jelentette be az MSZDP országos alelnöke szerdai, nagykanizsai sajtótájékoztatóján. Bogár Ferenc közölte: az országos listát még ebben a hónapban elkészítik. A jelenlegi tárgyalások alapján 11 megyében - köztük Budapesten és Pest megyében - van esély arra, hogy területi listát állítsanak.
 
A párt országos alelnöke - aki a Zala megyei szervezetet is irányítja - beszámolt arról, hogy Zalában az öt választókerületből háromban van jelöltjük. A 2-es számú, nagykanizsai választókerületben Bogár Ferenc indul, a 3-as, vagyis keszthelyi körzetben Targuba János vállalkozó, a 4-es választókerültben, Lenti-Letenye térségében Nagy Imre vállalkozó szerepel az MSZDP listáján.
 
Bogár Ferenc az MTI kérdésére azt mondta: ahhoz, hogy a párt önálló országos listát állíthasson, legalább hét megyében kell területi listát készítenie. Az esélyesnek tartott 11 megyében nagyjából 30 képviselőjelöltet állíthat az eddig "hibernált" MSZDP. Hozzátette, nem fogja sérteni a szocialista párt érdekeit az önálló indulásuk, mert szerinte azok szavaznak majd a jelöltjeikre, akik egyébként nem mentek volna el voksolni az MSZP-re sem. Úgy fogalmazott: a szocialisták azt hiszik, csak egy párt van a baloldalon, de meggyőződése, hogy az MSZP-nek, az MSZDP-nek és akár a Munkáspárt 2006-nak együtt kellene képviselnie a parlamentben a baloldal sokszínűségét.
 
AZ MTI értesülése szerint az MSZDP nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet. Kapolyi László, a párt elnöke valószínűleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egyéni jelöltként indul a választáson.

Az MSZDP kedden sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy távozik a szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes, Göndör István MSZDP-s nagykanizsai irodavezetője, aki szerint a két párt között "kiürült" a 2007-ben aláírt együttműködési megállapodás. Bogár Ferenc akkor úgy fogalmazott: a szocialista párt és a szociáldemokrata párt között "a párbeszédre való törekvést felváltotta az önös érdekek miatti szembenállás".

 Az MSZP-t nem érte meglepetésként, hogy az MSZDP önállóan indul

Nem érte meglepetésként az MSZP-t az a hír, hogy országos listát állít és a szocialista párttól elszakadva önállóan méretteti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) - reagált Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Bogár Ferenc MSZDP-alelnök szerdai bejelentésére. Az MSZP elnöke az MTI-nek elmondta: korábban baráti beszélgetést folytatott Kapolyi László pártelnökkel és kölcsönösen tudomásul vették egymás álláspontját, miszerint mindkét párt az önálló megmérettetést tartja célszerűnek a választásokon.

Lendvai Ildikó leszögezte: a kapcsolat a két párt között továbbra is rendezett, hiszen Kapolyi László a ciklus végéig aktívan, fegyelmezetten részt vesz az MSZP-frakció munkájában.

Bogár Ferenc, az MSZDP alelnöke szerdán sajtótájékoztatón közölte: a párt országos listáját még ebben a hónapban elkészítik. A jelenlegi tárgyalások alapján 11 megyében - köztük Budapesten és Pest megyében - van esély arra, hogy területi listát állítsanak.

 

OLDALTÖRÉS: Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP


Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP


Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP


Február 20-án tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP

 A jelenlegi tervek szerint február 20-án, a SYMA rendezvénycsarnokban tarthatja országos kampánynyitóját az MSZP - értesült az MTI szerdán. Az MTI úgy tudja, a kampányrendezvény főszereplője Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt lesz. A szocialisták arra készülnek, hogy demonstrálják: az MSZP az egyetlen politikai erő, amely meg tudja akadályozni Orbán Viktor és a Fidesz "túlhatalmát". Várhatóan Mesterházy Attila a személyes vállalásairól is beszél majd a rendezvényen.

Az időpont a Fidesz elnökének február 5-i évértékelője után, de a legnagyobb ellenzéki párt március 15-i hivatalos kampánynyitója előtt lesz. A szocialisták négy évvel ezelőtt január közepén tartották politikai szezonnyitó rendezvényüket, amelyen négy-ötszáz párttag vett részt. 2006 februárjában kongresszust tartottak, ahol elfogadták az MSZP választási programját és az országos listát. Ezután kezdődött a szocialisták országjáró kampánya.

Az MSZP a mostani választások előtt már a 2009. december közepén tartott kongresszuson döntött a választási programról, az országos listáról és a miniszterelnök-jelöltről.

OLDALTÖRÉS: Ajánlószelvények gyűjtése: a Fidesz óvatosságra int

Nyitrai: többen is a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni

Nyitrai: többen is a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni

Nyitrai: többen is a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni

 A Fidesz információi szerint többen arra készülnek, hogy kihasználva az ellenzéki párt népszerűségét, a választókat megtévesztve, a Fidesz nevében fognak ajánlószelvényeket gyűjteni - mondta Nyitrai Zsolt szerdán Budapesten. A Fidesz operatív igazgatója sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy a büntető törvénykönyv szerint aki ilyen módon megtéveszti a választókat, bűncselekményt követ el, és tette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
 
Nyitrai Zsolt közölte: a Fidesz önkéntesei hivatalos, névre szóló megbízólevéllel és igazolvánnyal rendelkeznek majd az ajánlószelvény-gyűjtés időszakában. Mindkettőn szerepel a párt hivatalos pecsétje, az igazolványt Kubatov Gábor pártigazgató aláírása, a megbízólevelet pedig a helyi képviselőjelölt és a pártigazgató együttes kézjegye hitelesíti.

Hozzátette, a szerdai naptól kezdve a Fidesz automata telefonhívásokkal keresi meg a választókat, és felhívja a figyelmet az ajánlószelvény-gyűjtés jövő heti kezdetére, valamint arra, hogy többen - az embereket megtévesztve - a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni.

Ha a Fidesz önkéntesei jogtalan ajánlószelvény-gyűjtést tapasztalnak, a párt meg fogja tenni a szükséges bejelentéseket - mondta.

Arra a kérdésre, lehet-e tudni, melyik párt felől érkeztek olyan hírek, hogy visszaélne a Fidesz nevével, az operatív igazgató úgy reagált: nem kíván egyetlenegy jelöltet és jelölőszervezetet sem nevesíteni.

Több helyről, a fővárosból és vidéki választókerületekből egyaránt hallottak ilyen típusú készülődésről, és információik szerint országos szinten összehangolva készülnek ilyen megtévesztésre - tette hozzá.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés időszakában a Fidesz-KDNP-s jelöltek személyes levélben keresik meg a választókat. Ezen szerepel majd egy leválasztható adatlap is, amelyet azokkal kívánnak kitöltetni, akik a Fideszt támogatják; ez a későbbi kapcsolattartást segíti - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindezt bejelentették az adatvédelmi biztos hivatalánál.


 Az MSZP kizárólag saját jelöltjei számára fog ajánlószelvényeket gyűjteni

 A szocialisták szóvivőjének közlése szerint az MSZP csak saját jelöltjei számára gyűjt ajánlószelvényeket. Az MSZP - ahogy valamennyi korábbi választás alkalmával -, úgy most is a jogszabályok maradéktalan betartásával, saját aktivistái segítségével, kizárólag saját jelöltjei számára fog ajánlószelvényeket gyűjteni - közölte Budai Bernadett az MTI-vel arra reagálva, hogy a Fidesz szerdán bejelentette: információik szerint többen arra készülnek, hogy kihasználva az ellenzéki párt népszerűségét, a választókat megtévesztve, a Fidesz nevében fognak ajánlószelvényeket gyűjteni. 

Az MSZP szóvivője hangsúlyozta: valamennyi szocialista aktivista sorszámozott azonosítókártyával rendelkezik majd, amelynek egyik oldalán saját neve és az MSZP logója, másik oldalán további személyes adatai, illetve a megbízó helyi szervezet irodavezetőjének aláírása szerepel. A választópolgárok így biztosak lehetnek abban, hogy ténylegesen a szocialista párt jelöltjét támogatják ajánlószelvényükkel, az MSZP pedig garantálja a személyes adatok biztonságát - közölte.

Véleménye szerint éppen a Fidesz keveredett az elmúlt hetekben gyanús adatgyűjtési ügybe, amikor ismeretlen adatbázisok alapján küldtek szét leveleket Orbán Viktor pártelnök aláírásával olyan embereknek, akik soha, semmilyen formában nem adták meg adataikat a Fidesznek. Sőt, sajnálatos és kegyeletsértő módon még olyan állampolgár is kapott levelet, aki évekkel ezelőtt elhunyt - jegyezte meg. 

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy Jóri András adatvédelmi biztos megállapította, hogy az egyéni vállalkozóknak küldött levelek esetében az adatok felhasználása nem felelt meg az adatvédelmi törvény előírásainak, a nyugdíjasoknak küldött levelek kapcsán pedig az ombudsman jelenleg is vizsgálódik.

A szóvivő hozzátette: az MSZP jelöltjei szerdától telefonon is megkeresik a választópolgárokat, ismertetik egyéni teljesítményüket és kérik támogatásukat a jelöltséghez. Ezen túlmenően rádióreklámokban is ismertetik majd a jelöltek teljesítményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!