Belföld

2011.01.20. 11:57

Módosították a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendjét

A kormány ezentúl nem veszi igénybe a Kossuth- és Széchenyi-díjakra, valamint a művészeti díjakra személyi javaslatokat megtevő bizottságot eddig segítő tíz szakmai albizottság munkáját - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent vonatkozó rendeletmódosításból.

MTI

Mint a Magyar Közlönyben megjelent, szerdai keltezésű kormányrendelet-módosításban szerepel, a Kossuth-díj és Széchenyi-díj Bizottság tagjai sorából előkészítő, jelölő bizottságot alakíthat, illetve a véleményalkotásra külső szakértőt is felkérhet.
   
Az eddig érvényben lévő, 2008-as kormányrendeleti rendelkezés alapján a kormányfő által vezetett Kossuth-díj és Széchenyi-díj Bizottság munkáját az egyes szakterületek elismert képviselőiből álló albizottságok segítették. A tíz albizottság közé tartozott a biológiai és agrártudományi; az építészeti, település- és területfejlesztési; az irodalmi; a képző-, fotó- és iparművészeti; a műszaki alkalmazott tudományok, elektronikai és informatikai; az orvostudományi; a színház- és filmművészeti; a társadalomtudományi; a természettudományi; valamint a zene- és táncművészeti testület.
  
Az albizottságok elnökeit eddig a kormány bízta meg, tagjait hároméves időtartamra kérte fel a bizottság elnöke a tudományos és a művészeti élet területén működő országos szervezetek elnökségének javaslatára.
  
A mostani módosítás alapján a művészeti és tudományos díjak adományozására vonatkozó javaslatok értékelésére, a kitüntetésekkel kapcsolatos ajánlások megtételére létrehozott Kossuth-díj és Széchenyi-díj Bizottságba bekerült a közigazgatási és igazságügyi miniszter, kikerült ugyanakkor onnan a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint a tíz albizottság elnöke.
   
Változás az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, az akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet (eddig "kiemelkedő", ezentúl "mértékadó") képviselői köréből ezentúl nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket. Számukat most tíz főben maximálták.
   
A közigazgatási és igazságügyi miniszter a művészeti díjakra vonatkozó javaslatokat megtevő Művészeti Díj Bizottságba is bekerült, a testületbe az eddigi albizottsági elnökök helyett ezentúl "az egyes művészeti ágakat képviselő" négy tagot kér fel a miniszterelnök általános helyettese, aki a bizottságot vezeti.
   
A csütörtöktől hatályos rendeletet "a folyamatban lévő, még el nem bírált, a rendelet hatálya alá tartozó díjak adományozására vonatkozó javaslatok elbírálása során is alkalmazni kell" - áll végül a módosításban.
   
Az MTI tavaly novemberben adta hírül, hogy Radnóti Sándor irodalomtörténész lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság irodalmi albizottságának elnöki tisztéről. Mandátuma a 2009-2011 közötti időszakra volt érvényes. Radnóti Sándor akkor döntését indokolva elmondta: az új kulturális kormányzat képviselői az elmúlt hónapokban ismételten megneveztek egyes személyeket, akikkel "úgymond igazságtalanság történt, amennyiben még nincs meg a díjuk".
   
"Ez előrevetíti azt a szándékot, hogy gyökeres fordulatot hajtsanak végre a díjazások kérdésében is, a nyomatékosan hangsúlyozott diszkontinuitás jegyében bemutassák új kultúrpolitikai preferenciáikat, s ennek következtében - ellentétben az általam átlátható elmúlt két év gyakorlatával - szükségképp radikálisan figyelmen kívül hagyják az albizottság jelöléseit" - fogalmazott akkor Radnóti Sándor.
   
Az albizottsági elnök mellett tavaly novemberben még öten, távoztak a testületből: Závada Pál, Bacsó Béla, Takács Zsuzsa, Sándor Iván és Baranyi Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!