Belföld

2017.01.19. 21:19

Nem jön több menekült Körmendre

Budapest – A budapesti 4-es metróberuházás esetében „nemzetközi baloldali bűncselekményekről” van szó, legalább öt-hat bűncselekménytípust tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése – közölte Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A miniszter ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. Részletes tájékoztatást adott arról, hogy az OLAF a 452,5 milliárd forintos uniós forrásból megvalósult beruházás ügyében az európai számvevőszék bejelentésére kezdett vizsgálatot, amelyet négy év nyomozás után a múlt év végén zárt le. A feltárt szabálytalanságok, illetve valószínűsíthető bűncselekmények miatt 76,5 milliárd forintos büntetést rótt ki Magyarországra.

A bevándorlással kapcsolatban kifejtette: az, hogy bekövetkezik- e az újabb menekülthullám, lényegében attól függ, hogy Törökország betartja-e az EU-val kötött megállapodást vagy sem, és kiengedi-e az országban hosszú ideje tartózkodó több millió menekültet. Magyarország azonban nem hajlandó ennek kiszolgáltatottja lenni, ezért nemcsak az idegenrendészeti határőrizetet vezeti be február 1-jétől, hanem egy újabb, belső kerítés építését is szükségesnek tartja. Lázár János a vaol.hu kérdésére a körmendi ideiglenes menekülttábor jövőjével kapcsolatban megerősítette: a február 1-jén életbe lépő szigorításnak köszönhetően nem érkezik több menekült Körmendre. Az idegenrendészeti határőrizetről szóló kormányrendelet életbe lépésével a táborra rövidesen nem lesz szükség. A Belügyminisztérium arra törekszik, hogy az ideiglenes táborokat minél előbb felszámolja, bezárja.

Lázár János a 2017. évet külpolitikai szempontból különösen fontosnak értékelte, főként az új amerikai elnök hivatalba lépése és a Brexit miatt. A magyar kormány szerint a multilaterális együttműködések helyett a kétoldalú együttműködések korszaka következik, a mi érdekünk az, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal és Nagy- Britanniával „fair és korrekt” kétoldalú megállapodásokat kössünk. Bejelentette, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!