Belföld

2015.05.29. 15:03

Nő az ápolónők fizetése: július 1-jétől új bértábla szerint kapják a fizetésüket

Megtartotta kibővített elnökségi ülését a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), amely sok sikeres lépést tett az utóbbi hetekben az ápolók, ápolónők helyzetének javításáért. A fórumon részt vett Gombásné Judt Magdolna, a MESZK Vas megyei elnöke.

Merklin Tímea

- A túlmunka számítási rendszere megváltozik július 1-jével – tudtuk meg Gombásné Judt Magdolnától, aki hozzátette: új bértábla alapján történik majd a bérek kifizetése is. A folyamatos munkarendben dolgozóknál akár harminc százalékos többletjövedelmet is eredményezhet, másoknál pedig öt-tíz százalékot.

Fotó: Szendi Péter

A kamara azt szeretné, ha az egészségügyi szakdolgozók fizetését januárig visszamenőleg így számolnák, és azt a különbözetet is megkapnák a dolgozók.

A Vas megyei elnök arról is beszámolt, hogy az elnökségi ülésen elhangzott: a béremelés a számítások alapján nem túl szerencsés az adókedvezmény és a kompenzáció miatt. A bértárgyalások továbbra is nagy szerepet töltenek be, és rendkívül fontosak a szakdolgozói társadalomnak.

Az ülésen részt vevőket úgy tájékoztatták: a nővérszállók rendezésére elkülönítettek 15 milliárd forintot, ápolási eszközökre 3 milliárd forintot. A hiányszakmákban pedig ösztöndíjprogram létrehozása vált aktuálissá.

A MESZK a további tárgyalások során is ragaszkodik a márciusi 12 pontban megfogalmazottakhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!