Belföld

2011.10.13. 09:44

Répceszentgyörgy: vasdiplomát is kapott a díszpolgár

Díszpolgári címet kapott Répceszentgyörgy egykori iskolaigazgatója, aki egyúttal vasdiplomát is átvehetett az őt köszöntőktől. Varga István alpolgármesterként is szolgálta a faluját.

Simon Erzsébet

Nyugdíjasokat köszöntöttek a faluban az idősek világnapja kapcsán, s ez alkalomból ketten díszpolgári címet is kaptak. Egyikük Kovács Istvánné, aki húsz évig volt Répceszentgyörgy polgármestere, a másik kitüntetett  Varga István egykori iskolaigazgató.

A negyedszázada nyugalmazott pedagógusnak kettős ünnep volt a nap: dr. Vincze György körjegyzőtől vasdiplomát vehetett át a 65 esztendővel korábban szerzett színjeles tanítói oklevélért. A Kőszegi Tanítóképzőben végzett Varga István csaknem negyven évig tevékenykedett a községben iskolaigazgatóként. Ő azt a falusi lámpásnak mondott korosztályt képviselte, amelynek tagjai esti iskolát szerveztek, színjátékot tanítottak be, a szorosan vett tanítói munka mellett a település közművelődésében nemcsak aktívan részt vettek, de vezető szerepet vittek.

A répceszentgyörgyi kastélyban 1948-ban tanítóképzés kezdődött, a leendő tanítók Varga Istvántól sajátították el a pedagógus szakma alapjait, s nem utolsósorban a szeretetét. A tanítóképzés megszűntét követően 1955-ben a MÁV nevelőotthont alapított a kastélyban, ennek vezetését is Varga Istvánra bízták. De ő volt, aki irányította a kultúrházat, TIT-előadásokat szervezett, elindította a dolgozók általános iskoláját. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a kilenc település tanulóit fogadó körzeti iskola, s a rendkívül eredményesen működő labdarúgó kollégium - amelynek ugyancsak igazgatója volt  létrejöttében.

Az igazgatási feladatok ellátásán túl tanítói oklevele mellé még két diplomát szerzett. Szerteágazó pedagógusi munkája mellett aktívan részt vett a település közéletében is: tanácstag volt évtizedekig, majd képviselő, s nyolc évig alpolgármester.

Répceszentgyörgy utóbbi fél évszázadának története összefonódik Varga István munkásságával. Több nemzedéket tanított, családjában a fia, a lánya, a menye, az unokája is a pedagógus hivatást választotta. "Nem könnyű ma, de nem volt könnyű sosem" - idézte Váczi Mihályt  Varga István. 

"A mi nemzedékünk egy megtiport nemzedék. Átéltük a világháborút, új hazát építettünk, rendszert váltottunk sok munkával, tanulással. Ha ma körülnézek a szűkebb pátriánkban, vagy azon túl is, úgy érzem, megérte."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!