Belföld

2010.01.25. 16:08

Romagyilkosság: újabb gyanúsított DNS-e a lefoglalt fegyvereken?

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem kommentálja azt a hétfői lapinformációt, amely szerint a romagyilkosságok ügyében újabb gyanúsított DNS-ét találták meg a lefoglalt fegyvereken.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bartha László, az NNI szóvivője az MTI megkeresésére annyit mondott: a rendőrség nem kommentálja a lapinformációkat. 

A Magyar Nemzet hétfőn arról számolt be, hogy értesülése szerint P. Zsolt, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja szerezhette be a gyilkosságsorozatnál használt fegyvereket.

A lap közlése szerint a férfi DNS-ét is rögzítették a debreceni szórakozóhelyen lefoglalt fegyvereken, ezt az értesülést megerősítette a gyanúsított védője, Lőrincz Márton. A lap emlékeztetett arra: P. Zsoltot a rendőrség a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadással hozta összefüggésbe. 

Az NNI kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket, a kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg. 

A rendőrség a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsít, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen. 

Az NNI december 21-én jelentette be: a szakértői vélemények azt bizonyítják, hogy lefoglalták az összes lőfegyvert, amelyet az elkövetők a helyszínen használtak, ezek között van egy egycsövű és két kétcsövű sörétes, valamint egy golyós puska. 

Mint írták, a fegyverek a három tettessel egyértelműen összekapcsolhatók, mert azokon több gyanúsított DNS-e is megtalálható. Három tettes kétséget kizáróan összekapcsolható több helyszínnel, mert DNS-nyomaikat megtalálták különböző, helyszíneken hátramaradt tárgyakon.

Közölték azt is: a szakértői véleményeken felül nagy számú személyi és tárgyi bizonyíték is a rendelkezésükre áll, amelyek összességében elegendőek egyes bűncselekmények és a gyanúsítottak tevékenységének rekonstruálásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!