Belföld

2016.10.19. 18:25

Sárvári szálloda Európa legjobbjai között

Sárvár - A statisztikák szerint erősödik a vidéki turizmus, most éppen a fővárosi turizmus kárára. Jó példa a Vas megyei fürdőhely, melynek egyik szállodája éppen a minap lett Európa egyik vezető intézménye.

Turbók Attila

A legutóbbi felmérések szerint növekedésnek indult a vidéki Magyarországon pihenő külföldiek száma. A határokon túlról érkezők számának emelkedésében az idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket.


Erősödik a vidéki turizmus, Sárváron is egyre több a külföldi. A nemzetközi folklórfesztivál is sok látogatót vonz a városba Fotó: Turbók Attila

Az első nyolc hónapban a Budapesten kívüli szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma 9,6, a fővárosban csak 0,4 százalékkal nőtt. A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 8,2, szobaárbevétele 12 százalékkal múlta felül az előző időszak forgalmát. A statisztikák azt mutatják, hogy elsősorban a szomszédos országokból nőtt meg a turistaforgalom: az átlagot messze meghaladó mértékben növekedett a szlovák, a cseh, a román és az ukrán turisták száma. Ez a trend azért érdekes, mert az elmúlt években Budapestre koncentrálódott a külföldi turistaforgalom, vidéken legfeljebb stagnálni tudott évről évre. Ezek jelei azonban már Vas megyében is megmutatkoznak.

A sárvári fürdő havonta több mint 100 ezer vendéget fogadott a nyáron, a legutóbbi hírek szerint pedig az ötcsillagos helyi szállodát Európa egyik legjobbjának ítélte a szakmai zsűri. Még a Balaton is sokat - több mint 30 százalékot - veszített nemzetközi vonzerejéből az elmúlt évtizedben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!