Belföld

2015.09.01. 16:04

Tüntetés a Keletinél

Ellenőrzések a határnál, káosz a Keletinél, egy német képviselő pedig kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország és Ausztria ellen.

Budai Dávid

Bulgáriában őrizetbe vettek egy újabb gyanúsítottat az ausztriai A4-es autópályán 71 migráns halálát okozó múlt heti tragédia ügyében közölte kedden a bolgár televízióban Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter, így már mindenkit őrizetbe vettek, akinek köze volt a tragédiához jelentette ki a politikus. Mint ismeretes a tragédia miatt hétfőn, Ausztria fokozta az ellenőrzést a magyar-osztrák határon. Az M1-esen átkutatnak minden teherautót, emiatt hatalmas torlódások alakultak ki, hétfőn harminc kilométeres, kedden pedig több mint tíz kilométeres volt a dugó. A Bécs felé érkező vonatokat is megállítják és átvizsgálják Hegyeshalomnál.

Illegális bevándorlók demonstrálnak Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 1-jén, miután a rendőrség nem engedte felszállni őket a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mindeközben a Keleti pályaudvaron, kedden nem engedték a menekülteket felszállni a nyugati vonatokra, a pályaudvart kis időre le is zárta a rendőrség. Később ugyan újra elindult a vonatközlekedés, de csak személyi igazolvánnyal lehet bejutni a pályaudvarra. A menekültek elégedetlenek, hogy nem kapnak információt, folyamatosan tüntetnek a Keleti főbejárata előtt. Közben, kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország és Ausztria ellen egy német CDU-képviselő. Gunther Krichbaum német kereszténydemokrata (CDU) képviselő, a Bundestag európai ügyekért felelős bizottságának elnöke arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, indítható-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország és Ausztria ellen. Botrány, hogy a menekültek mindenféle vizsgálat és útlevél ellenőrzés nélkül jönnek Németországba mondta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!