Belföld

2014.11.20. 16:54

Vas megyében is pusztítóak voltak a nyári viharok, mit hoz a tél? (x)

Az idei év folyamán Vas megyében is komoly károkat okozott a szélsőséges időjárás. A nagymértékű esőzések és a viharos széllökések Szombathely lakosait sem kímélték.

Csapadékos, viharos nyár

A megszokottól eltérően most nem a nagy nyári meleg okozott kellemetlenségeket, hanem a viharfelhők. Augusztus volt az egyik legcsapadékosabb hónap Vas megyében is. A mérések szerint a nagyobb esőzések folyamán másfél óra alatt 60 milliméternyi csapadék is esett.

Augusztusban Náraiban egy villanyoszlop dőlt ki és ez több másik oszlopot is magával rántott. Megközelítőleg száz méternyi vezeték szakad le és majdnem egy teljes napon át áramszünet volt a térségben. Az augusztusi vihar a megye több területén is nagy károkat okozott, a szél fákat csavart ki, illetve a veteményeskertekben is jelentős pusztítást végzett. A gazdák szerint az idei gyümölcs és zöldség termés ezért is maradt el a megszokott mennyiségtől. Az időjárási viszontagságok így nem csak bosszúságot, de anyagi károkat is okoztak a lakosoknak és a helyi gazdáknak. Vas megyében többen is láttak a nyár folyamán forgószelet, pedig ez nem jellemző jelenség a térségben. Sőt már áprilisban felhőtölcsért fotóztak az időkép észlelői Váton és Csepregen.

A nyári hónapok során többször is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel 70 kilométer/órát meghaladó széllökések is várhatóak voltak. A megrongálódott középületek miatt előfordult, hogy a katasztrófavédelmet kellett riasztani. Több háztetőt is megbontott a hatalmas erejű szél. A nyár folyamán számos alkalommal le kellett zárni a megye egyes útszakaszait, mivel a fakidőlések komoly problémákat okoztak, így a tűzoltók munkájára is nagy szükség volt. Vas megyében a viharos időjárás május és augusztus között tombolt leginkább.

Az ősz sem hozott megnyugvást

Az ősz sem hozott megnyugvást Vas megye és Szombathely időjárásában. Szeptember közepén ismét jelentős csapadék hullott a megye területére. Több helyen kiléptek a vízfolyások a medrükből, Szakonyfalut elzárta a víz, és sok lakóházat is veszélyeztetett a víz. Akadozott a vonatközlekedés, és a közutakon is forgalomkorlátozásokat kellet bevezetni.

A meteorológusok szerint a csapadékos időjárás hátterében elsősorban az állt, hogy a Földközi-tenger térségében nem alakult ki az ilyenkor szokásos magas légnyomás, és emiatt folyamatosan sekély ciklonok alakultak ki, amelyek rendre csapadékos, viharos időjárást eredményeztek.

Milyen lesz a tél?

A téli időjárásról egyelőre kevés tudható, hiszen a hosszútávú előrejelzések megbízhatósága igen alacsony. Az esőtánc meteorológiai portál előrejelzése szerint a tél a szokottnál némileg enyhébbnek ígérkezik, átlagos csapadék mellett. Folytatódhat tehát az enyhe ősz a következő évszakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!