Belföld

2011.05.19. 14:56

Vasárnap hozzák haza Afganisztánból a két katona holttestét

Vasárnap reggel hozzák Magyarországra az Afganisztánban közlekedési balesetben meghalt két magyar katona holttestét - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

A vezérezredes elmondta: az elhunyt katonákat szombaton szállítják Németországba, majd onnan vasárnap reggel Kecskemétre.

Schandl László orvos ezredes, a Honvédkórház megbízott főigazgatója a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a négy katona közül - akiket csütörtök hajnalban szállítottak Üzbegisztán érintésével Magyarországra - egynek továbbra is életveszélyes, de stabil az állapota, a másik három katonának súlyos sérülései vannak.

A főigazgató elmondása szerint a hozzátartozók is megérkeztek a Honvédkórházba. A családtagok pszichológus és lelkész segítségét is igénybe vehetik.

Zsíros Lajos, a honvédség fősebésze a sérültekről elmondta, hogy a legkönnyebb sérülésekkel beszállított katonának agyrázkódása van, másik kettőnek, akik a baleseti sebészeten fekszenek, mellüreg- és tüdőzúzódása, illetve vállsérülése van, egyiküknek darabosra tört a lábszára is.

A legsúlyosabb sérült az intenzív osztályon fekszik, már meg is műtöttek; lélegeztetni kell, megsérült a központi idegrendszere, és mellkasi sérülése is van. A fősebész szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy sérülései maradandók-e, hiszen az út alatt, amíg hazaszállították, végig ópiátokkal kezelték. Végleges véleményt csak egy év múlva lehet adni - fűzte hozzá.

Benkő Tibor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a baleset miatt nem kell semmilyen óvintézkedést tenni az afganisztáni misszióban, és nem szigorítanak a szabályozáson.

A vezérezredes hangsúlyozta, hogy minden információt megkaptak a járműről az Egyesült Államok hadseregétől, sőt a sofőrök kiképzését is ők végezték el.

Az MTI kérdésére válaszolva elismerte, hogy voltak már máskor is balesetek Afganisztánban, olyan is előfordult, hogy felborult a magyar katonákat szállító más típusú autó, de soha nem volt még súlyos sérülés sem.

Hozzáfűzte: a hadszíntéren fontos a sebesség, hiszen gyorsan kell közlekedni a műveleti területen. Vizsgálják még annak az afgán sofőrnek a felelőségét is, aki kihajtott a magyar konvoj elé.

Magyarországnak még 18 M-RAP MaxxPro típusú, az Egyesült Államok hadseregétől származó harcjárműve van, ezeket továbbra is használják majd, de felülvizsgálják őket, és a sofőröket is újra kiképeztetik - mondta.

A járművet, amelyben a magyar katonák meghaltak, az iraki háborúra fejlesztették ki, magassága 3 méter, 2,5 méter széles és 6 méter hosszú, a súlya 17 tonna. A vezérezredes szerint valóban jóval borulékonyabb, mint az alacsonyabb Hummer.

Az M-RAP-et elsősorban menetoszlopok kísérésére fejlesztették ki, és nagyon jól véd az aknatámadás ellen. Ezért például a jármű ülései nem a padlóhoz vannak rögzítve, és négypontos biztonsági öv is van benne.

Benkő Tibor szerint a katonák be voltak kötve, és viselték az előírt sisakot is, de a részleteket csak a vizsgálat befejezése után ismerhetik meg.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj kedden az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárművének vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!