Belföld

2010.05.24. 15:47

Wieszt ügy - Wieszt János vállalja a vizsgálatot, és feljelenti Kupper Andrást

Wieszt János, az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője vállalja a vizsgálatot és a szükséges jogi eljárásokat az őt ért vádakkal kapcsolatban, egyben rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András, a kerület fideszes frakcióvezetője ellen, aki hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megkezdődik az elszámoltatás Újbudán.

MTI

Kupper András hétfői sajtótájékoztatóján arra kérte a kerületi vállalkozókat és önkormányzati tisztviselőket, hogy ha visszás ügyekről tudnak, akkor forduljanak hozzá, mert segít a nyilvánosság elé tárni azokat. A tájékoztatón megjelent az a vállalkozó is, aki Wieszt János helyi szocialista képviselőről felvételt készített, amint a politikus - vélhetően - éppen kenőpénzt fogad el.

Wieszt János az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: annak érdekében áll a vizsgálat elé, hogy tisztázódjon: mind ebben az ügyben, mind a kerület vagyongazdálkodását érintő minden ügyben a helyi eljárási rend, a működési szabályok betartásával járt el. "A döntés előkészítés minden eleme a Polgármesteri Hivatal munkatársai és megbízási szerződéssel rendelkező értékbecslők és ügyvédek közreműködésével történt és történik."

Wieszt János a felvétellel kapcsolatban közleményében úgy fogalmazott: "a bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak az értelmezése között fényévnyi távolság van". 

Hozzátette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló verzióról igazságügyi szakértő véleményét kérte, aki "nem zárja ki a hang és a kép manipulálásának lehetőségét". 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy "egy titkosszolgálati eszközzel készült video ügyéről van szó, ami illegális, ezt a törvény bünteti." 

Gálfi István, a Qwerty Computer Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szocialista politikusról az említett felvételt készítette, hangsúlyozta, hogy a felvétel valódi. "Én vagyok, aki készítette, és aki a borítékba, gondosan megszámolva, beletette azt a pénzt" - mondta. A borítékban 2,2 millió forint volt, és a felvétel a kamarában készült - tette hozzá.

Az ügy hátteréről azt közölte, hogy a Bartók Béla úti üzlethelyiséget 1992 óta bérli, a bérleti jogot nyilvános pályázaton nyerte el, a bérleti díjat 15 éven át pontosan fizették, amíg a szerződést indoklás és cserehelyiség biztosítása nélkül fel nem mondta az önkormányzat. Ezután megpróbálta megvásárolni az ingatlant. Elmondása szerint ezután "üzent Wieszt János", akinek a bruttó vételár 10 százalékát kellett kifizetni, különben nem értékesítik az ingatlant.

A vállalkozó hangsúlyozta, hogy a videót saját "életbiztosításaként" készítette még 2007-ben, és azóta csak egy embernek mutatta meg; cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a felvétel már régóta kering például a szocialista politikusok között.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a múlt héten tett feljelentést a rendőrségen, mert megfenyegették. Egy férfi kereste meg és a felvétel után érdeklődött - tette hozzá, megjegyezve, hogy erről is készített videót.

A Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost. A szervezet szerint Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a múlt héten csütörtökön bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus egy borítékot vesz át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!