Belföld

2016.08.25. 20:00

Zökkenők nélkül indul a tanév

Budapest - A kormány a bér- és járulékterhek csökkentéséről tárgyalásokat folytat a munkaadókat képviselő szervezetekkel a fejlettebb országrészekben jelentkező súlyos munkaerőhiány megoldása érdekében - erősítette meg Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

- Az idén a tanévkezdés kisebb terhet ró a családokra, mint korábban - hangsúlyozta Lázár János. Az óvodákban ingyenes az étkezés, az általános iskolásoknak pedig 60-70 százaléka jut térítésmentesen vagy kedvezményesen naponta ételhez. Az alsó tagozatosok számára a tankönyv is ingyenes - tette hozzá, majd megemlítette a szakképző iskolák átalakítását, amely a gazdaság szakember-ellátását hivatott szolgálni. Az előkészületekre nagyon rövid volt az idő, lehet csúszás is a tankönyvek és a tananyag elkészültében. Úgy tűnik, a változások ellenére nagyobb zökkenők nélkül kezdődhet a tanév ezen a területen is.

A magyar sportolók olimpiai szereplése kapcsán bejelentette, hogy a kormány a sportról stratégiai ágazatként, nemzeti ügyként gondolkodik. Ezért a kormány mindent megtesz a mindennapos testneveléshez és az utánpótlás-neveléshez szükséges infrastruktúra és pénzügyi feltételek megteremtéséért.

Lázár János részletesen beszámolt a stratégiai és a gazdasági kabinet elmúlt üléseiről. Tájékoztatott arról, hogy egy éven belül az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást a Magyar Államkincstáron keresztül kaphatnak meg, mert ez lesz az egyedüli központi kifizetőhely. Tárgyaltak a háttérintézmények átalakításáról is, elmondta, hogy szeptember 1-jével 14, január elsején pedig több tucat háttérintézmény szűnik meg, és 20 százalékos létszámleépítés várható. A stratégiai kabinet döntött új tűzoltólaktanyák és büntetés-végrehajtási intézetek létrehozásáról. A rendőrséget egy-másfél év alatt 5 ezer fővel bővítik, jó rendőrökre van szükség, ezért húzódik el a folyamat - hangsúlyozta. Döntöttek arról is, hogy az idősek ellátására szociális ellátó centrumokat hoznak létre, és jóváhagyták a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiát.

Az október 2-ai népszavazással kapcsolatban megerősítette: a kormánynak az állampolgárok segítségére van szüksége, hogy megvédje Európát az EU bürokratáinak menekültügyi politikájától, annak várható veszélyeitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!