Borászat

2014.10.08. 09:59

Egy csipetnyi Taiwan Pozsonyban - magyar borászokkal

Vasszécseny, Pozsony - Nemzetközi kapcsolatait erősíti az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa Szlovákiában, Pozsonyban, ahol a lovagrendi elnök, a Vasszécsenyben élő Pammer István és egy egri borász, Sike Tamás képviselte Magyarországot.

Merklin Tímea

A magyar borkultúra képviselőit a Kínai Köztársaság (Taiwan) 103. születésnapi rendezvényére hívták meg Pozsonyba meglévő szlovákiai kapcsolataiknak köszönhetően. Az Európai Borlovagrend hazai elnökét és a magyar borászt a főváros Taipei képviseletében Mr. Andrew Chang és Mrs. Rebecca Chang fogadta  a taiwani estén, ahol az utolsó kínai császári Quing-dinasztia korabeli (1644-1911) viseletbe öltözött fiatalok adták a reprezentatív „élő díszletet" a kulturális műsorhoz. A rendezvényen nem csak taiwani művészek léptek fel, hanem a helyi hagyományokat idézve szlovák néptáncosok is.

A magyar borkultúrát képviselők fogadása a Pozsonyban rendezett taiwani esten. A Qing dinasztia korabeli jelmezbe öltözött kínai fiatalok között balról a második Pammer István borlobargrendi elnök, jobbról Sike Tamár egri borász, Jan Vsetecka, az Európai Kulturális Fórum szlovákiai elnöke és Knapp Margit, a Galáűntai Kulturális Központ igazgatója. Fotó: Merklin Tímea

Szlovákia és Taiwan között nagyon sok (71 -féle) együttműködési program van, a Kínai Köztársaság ez évi gazdasági növekedése 3,4 százalékos, jövőre 14 százalékos növekedést prognosztizálnak. Mindez a magyar borászat számára is új perspektívát nyit: a lovagrend képviselőit nagy tisztelettel vették körül, más nemzetek bort kínáló asztalaival összehasonlítva az övék volt a legnépszerűbb, nagy sikert arattak az egri borok. Jan Vsetecka, az Európai Kulturális Fórum szlovákiai elnöke és Peter Kovács nyugalmazott főtanácsos közvetítenek a borlovagrend magyar konzulátusa érdekeinek szlovákiai érvényesítésében. Az est további hozadéka, hogy a magyarok meghívták a nagy borkedvelő festőművészt Vladimir Plachy-t Vasszécsenybe kiállítani – a Balaton környékén festett pince-képeit hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!