Borászat

2015.04.19. 12:39

Változik a klíma és a szőlő - Ötven év múltán nem lehet majd borvidék a híres Villányban?

Kőszeg - Hetedszer gyűltek össze szombaton Kőszegen szőlészek és borászok, tudósok és gazdák, hogy tárgyaljanak a szőlőművelés legújabb kihívásairól, a klíma változásának hatásairól.

Némethy Mária

2014-ben robbanásszerűen terjedt el Magyarországon a pettyesszárnyú muslica, amely minden érett, vagy túlérett gyümölcsben kifejlődhet. Az ázsiai eredetű kártevő 2008-ban jelent meg először Európában, imágóit most ősszel már a Fertő parti szőlőültetvényeken is megtalálták.

Meteorológiai megfigyelések támasztják alá, hogy növekszik a szélsőséges időjárás előfordulásának gyakorisága. Az aszályos periódusok, a súlyos vízhiány egyértelműen kedvezőtlenek a minőségi borszőlőtermelésre.

A 2014-es év szélsőségeket produkált a penészgombák elszaporodásában. Ez irányította rá a figyelmet arra, hogy ma még a levegő nedvességtartalma ritkán jelenik meg a klimatológiai adatok és jellemzők között, pedig nagyon fontos tényező, meghatározó lehet bizonyos élő szervezetek, főként gombák számára.

Fotó: Unger Tamás

Három előadás témája a szombaton Kőszegen immár hetedszer megrendezett Szőlő és Klíma Konferenciáról, amelynek programjában 20 előadás és 6 poszter előadás szerepelt.

A város híres Szőlő Jövésnek Könyve programsorozatához kapcsolódó konferenciára, az Európa-házba, az ország minden részéből érkeztek résztvevők.

Őket a megnyitón elsőként V. Németh Zsolt, a Földművelődésügyi Minisztérium államtitkára köszöntötte. Azt mondta el, hogy a bor a kormány számára stratégiai termék, többféle módon nyújtanak támogatást, például úgy is, hogy reklámozzák külföldön a magyar bort.

– A klímaváltozás itt van a nyakunkon, nem a jövőről szól, jelen van a mi életünkben tapasztalható problémaként, ezért nagyon fontos foglalkozni vele – hallottuk az államtitkártól. Huber László, Kőszeg polgármestere azt emelte ki, hogy nagyon fontos, gazdaságilag meghatározó volt évszázadokon keresztül a kőszegiek életében a szőlőtermelés, a borászat. Ez most a KRAFT programban magasabb, professzionálisabb szintre lép majd. Dr. Puskás János, a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának elnöke, a konferencia fő szervezője említette: Egereből, Kecskemétről is érkeztek Résztvevők. Örömmel köszöntött mindenkit Dunkel Zoltán, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke is.

Fotó: Unger Tamás

Milyen várható hatásai lesznek majd Magyarországon a felmelegedő klímának?

A szőlészek, borászok már arról beszélnek, hogy 50 év múlva a mediterrán éghajlaton nem nagyon lehet szőlőt termeszteni: elégnek a szőlőben a savak. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 50 év múlva Magyarországon Villányban már nem lesz szőlő. A nemes növény termesztése északabbra húzódik majd. A felemelegedés egy másik érdekes jele, hogy a mediterrán országokban a kabóca nagyon elszaporodott. (Ezek szipókáikkal megszúrják a növények leveleit, nedveit szívják, lárváik növények gyökereibe bújnak, és azok nedveit szívogatják.) A szélsőséges időjárás miatt fontos felkészülni a fagyokra is. A kordonos művelésű szőlők jobban ki vannak ennek téve, tehát fagytűrőbb fajtákat kell ültetni, s takarással is kell a fagy ellen védekezni.

Láng József kőszegi borásztól az iránt érdeklődtünk: a klímaváltozás hogy érinti az itteni szőlőket?

– Úgy gondoljuk, mi a haszonélvezői leszünk a felmelegedési folyamatnak, hiszen számunkra csak jót hozhat, hogy az eddigi hűvösebb alpokaljai időjárás melegszik.

A kaliforniai szőlőkultúra atyja volt

Amerikában több mint negyed századot töltött 1840 és 1869 között Haraszthy Ágoston, aki a Napa-völgyben, Sonoma környékén kiterjedt szőlőbirtokokat és borgazdaságot létesített. A kaliforniai Haraszthy pincészetből kikerült borok rákerültek a washingtoni Fehér Ház borlapjára. Kalifornia kormányzójaként Ronald Reagan, az USA későbbi elnöke megbecsüléssel nyilatkozott Haraszthy életművéről, érdemeit törvénybe iktatták, az utókor elismeri. Róla is szó volt Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!