Borászat

2014.04.22. 10:55

Vasi vörösbor is ott lesz a fajta nagy hazai bemutatóján

Októberben az olaszrizling, februárban a furmint áll a boros programok középpontjában. Mostantól már a kékfrankosnak is van hónapja: ez pedig az április.

Rékai Zoltán

Kékfrankos MOST! Címmel egész áprilisban fajtát a borkedvelők érdeklődésének középpontjába állító programsorozat zajlik jelenelg. Erre a sokszínű szőlőfajtára építve országszerte borkóstolók, borvacsorák sorát rendezik ebben a hónapban.

A vaskeresztesi Garger Imre kékfrankosa országosan is a legjobb vörösborok közé tartozik. Fotó: Rékai Zoltán

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő fajtája, amelyből többféle bortípus is készíthető. Kedvelt rozé- és silleralapanyag, míg a kékfrankos vörösborok között egyaránt vannak mindennapi fogyasztásra szánt könnyű gyümölcsös borok, csakúgy tartalmas, a terroir jegyeket átadni képes prémium tételek.

A programsorozat kiemelkedő rendezvénye lesz április 30-án a Boscolo Budapest termeiben zajló Nagy Kékfrankos Kóstoló, amelyen a hazai borászatok mellett ott lesznek osztrák pincészetek is. A csaknem száz a kiállító között ott lesz a vaskeresztesi Garger Imre, ahogy a Vashegy túlsó oldalán tevékenykedő dél-burgenlandi borászatok is. A Weinmanufaktur Eisenberg kékfrankosának pedig az a különlegessége, hogy Vaskeresztesen termelt szőlőből Deutsch Schützenben (Németlövőn) készül, s a Nádor nevet viseli.

Azok, akik alaposabban is szeretnének elmélyülni a szőlőfajtában hazai és külföldi szakértők által vezetett ültetett mesterkurzusokon bővíthetik tudásukat. Az  előadók között lesz ifj. Franz Weninger biodinamikus borász, aki osztrák és magyar kékfrankosokon keresztül mutatja be, hogy milyen hatást gyakorolnak az eltérő talajtípusok a kék-frankos borokra. Öt szekszárdi borász összehasonlító kóstolón mutatja be borait, míg dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus pedig a kékfrankosok komplex világába vezeti be az érdeklődő borbarátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!