Borosta

2015.03.11. 14:22

A horkolás súlyos betegséget is jelezhet

Pénteken van az alvás világnapja. Közel 120 féle alvásbetegség létezik, a horkolás is jelezhet súlyos betegséget.

Budai Dávid

Megszokhattuk, hogy mindennek van világnapja, miért éppen az alvásnak ne lenne. Van is, mégpedig idén a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken.

Az alvással az a gond, hogy ha sokat alszunk, úgy érezzük, hogy elmegy mellettünk az élet, ha pedig keveset, akkor meg rosszul érezzük magunkat. Erre pedig meg is van az okunk, főleg ha szenvedünk a közel 120 féle regisztrált alvásbetegség valamelyikében. Márpedig minden harmadik ember szenved. A horkolás sem csupán egy idegesítő valami, amivel a barátnőnket kiüldözzük magunk mellől az ágyból. A horkolás fontos jelzése lehet egy súlyos alvásbetegségnek, az alvási apnoénak.

A kialvatlanságba ráadásul bele is lehet halni, állítólag volt, aki tizenegy napig bírta, de kockáztatni nem érdemes. Alapjáraton életünk csaknem harmadát alvással töltjük, érdemes jól kihasználni ezt az időt. Aki pedig nem tud aludni, az egyszerűen csak feküdjön az ágyban és ne akarjon elaludni, rövidesen álomba fog szenderülni. Én sokáig azt hittem a vezetés közben való elalvás csak legenda. Nem az, sőt azóta már megtörtént velem motoron is. A legnagyobb hibát ott követhetjük el, ha azt gondoljuk, mindjárt haza érünk, ilyenkor öt perc pihenő életmentő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!