Borosta

2015.03.08. 20:10

A szuperapukák mindenre képesek

Svédországban a szülők összesen közel ötszáz napot tölthetnek otthon gyermekükkel. Ebből hatvan nap az apukáké, amiért extra támogatást is kapnak.

Lisztmayer Zsófia

Johan Bävman, a mindössze 33 éves svéd fotográfus olyan svéd édesapákat fotózott, akik vállalták, hogy hosszabb ideig maradnak otthon a gyermekükkel, mint azt a frissen apukává válók szokták tenni. Bár a svéd államtól rengeteg támogatást kapnak a kispapák, viszonylag kevesen vállalják át egy időre az anya szerepét.

Svédországban könnyű jó szülőnek lenni, az állam ugyanis hihetetlenül nagylelkű mind az édesanyákkal, mind pedig az édesapákkal. A szülők 480 napot tölthetnek otthon gyermekükkel, ebből azonban hatvan kizárólag az apukáknak jár – a kormány így szeretné erősíteni a nemek közötti egyenlőséget. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett egyenlőségi bónusz is, amelynek lényege, hogy minél több napot oszt meg egymás között a két szülő, annál több támogatást kapnak.

Mindezek ellenére azonban a svéd apukák többsége nem használja ki a 60 napos szülői szabadságot. A fiatal fényképész projektje éppen ezért ünnepli azokat a férfiakat, akik nem féltek ideiglenesen vagy hosszabb távon átvenni a hagyományos női szerepeket, és annyi időt szentelnek a gyerekeiknek, amennyit csak lehet.

Johan Bävman kamerája előtt végtelenül természetes és érzékeny jelenetek bontakoznak ki, az apaság minden nyűgjével és szépségével együtt.

Johan Bävman fotói itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!