Borosta

2015.04.08. 13:28

Ha jampi akarsz lenni, légy szabad, kövesd az álmaidat és hallgasd a rock and rollt

Nárai – Egy színpadon Magyarország rock and roll legendáival? Egy évtizedes munka több száz fellépés és igazi jampi szív kell csupán ahhoz, hogy ez sikerülhessen.

Budai Dávid

Kántor László az az ember, akiről még az is megállapítja, hogy vérbeli jampi, aki nincs tisztában azzal, hogy a rock and roll pörgeti a világ kerekét. Persze a jampiság az nem holmi adomány, azzá kell válni, ami nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A zselézett haj és a hosszú pajesz még senkit nem tesz jampivá, ez bizony hosszú folyamat. Erről az útról beszélgettem Kántor Lászlóval, aminek következő állomása Budapesten lesz, ahol a Hungária Tribute zenekarral lép majd fel. Azzal az együttessel, amelyik a Hungária dalait és látványvilágát kelti életre a 21. század rocki rajongóinak.

Volt olyan fellépése, ami fél órásra volt meghirdetve és másfél óráig tartott. Ha kell órákig nyomja a rock and rollt megállás nélkül. Újabban Elvis dalaira ír magyar szöveget a nyugati régió jampija. Fotó: Kántor László/Archív

Gyerekként annak ellenére került kapcsolatba a zenével, hogy a családból senki nem volt zenész. Neki azonban olyan zsigeri ritmusérzéke volt, hogy édesapja nyomban elvitte zeneiskolába, ahol fel is figyeltek tehetségére. Így vált lehetségessé, hogy már egészen fiatalon elvégezte a dobszakot egy alap zenei iskolában. Teltek múltak az évek és több zenekarban is bizonyította képességeit, mígnem egy baleset következtében megsérült a keze, így a dobolással végleg fel kellet hagynia. A történet itt szomorú fordulatot is vehetne, de jött a 80-as évek és egy Hungária koncert. Kántor László itt fertőződött meg végérvényesen a rock and rollal. Mivel dobos nem lehetett, énekelni viszont tudott, 11 évvel ezelőtt elhatározta, hogy felveszi a kapcsolatot az Ex-Hungáriás tagokkal.

Mielőtt arra gondoltam volna, hogy a semmiből jött az ötlet, Laci megnyugtatott, nem így történt. Több zenekar, számtalan fellépés és több évnyi színpadon eltöltött idő kellett ahhoz, hogy megkaphassa Novai Gábortól a Rock and roll party zenei alapját, azzal, hogy énekelje fel, aztán majd meglátják. Mivel a dalt jól ismerte, úgy gondolta, hogy nem lesz nehéz dolga. Rosszul gondolta, háromszor dobták vissza a felvételt, mondván: nem vagy jampi, nem jön át a hatvanas évek életérzése. Változtatnod kell.

Kántor László pedig változtatott. Befestette a haját és ledobott néhány kilót. Persze ez még nem elég, hiszen a belső szemléletnek kell megváltozni. A dalok sugallta életérzést csak akkor lehet átadni, ha az ember maga is jampiként él. Egy mondatban összefoglalva: légy szabad, kövesd az álmaidat és hallgasd a rock and rollt. Ismét teltek múltak az évek, saját show-jával járta a megyét, a volt Hungáriásokkal tartotta a kapcsolatot és próbált jampiként élni.

Mígnem egy nap már nem dobták vissza az elküldött anyagát, helyette azt mondták: most már kezdesz ráérezni, kezdesz jampivá válni. Azóta sok minden történt, saját zenekarával tavaly tartották meg tíz éves jubileumi koncertjüket, túlvannak a háromszázadik koncerten, saját dalát a Cadillac girl-t pedig tizenkét rádió játssza. Kántor Lászlónak beszélgetésünkkor néha megcsörren a telefonja, hol a Csókkirály, hol más ismert dallam csendül fel. Kérdésemre, hogy a rock and roll nem ment-e még ki a divatból, azt felelte: egyre inkább divatba jön.

Mivel viszonylag ritka, hogy az ember azokkal álljon egy színpadon, akiknek egyetlen koncertje megváltoztatta az életét, érthető az izgalom, amit Laci akkor érzett, amikor három évvel ezelőtt Fenyő Miklós szombathelyi koncertjén az volt a feladata, hogy ő énekelje be a Hungária egykori frontemberének mikrofonját. És érthető a büszkeség is, amit azután érzett, amikor azt mondta neki Fenyő Miklós: ez nem volt rossz. Másik életre szóló élménye az volt, amikor felhívták azzal, hogy van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz az, hogy a fővárosi klubkoncert elmarad, a jó pedig az, hogy helyette számítunk rád a rock and roll hétvégén a Petőfi csarnokban. Tizenegy évvel az első telefonálás után végre nagyszínpadon állhatott a Hungáriával, az álom teljesült, mi maradt még a bakancslistán? – kérdeztem. Mivel Fenyő nélkül nincs karácsony, szeretnék a színpadon állni Fenyő Miklós karácsonyi koncertjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!