Borosta

2015.01.29. 07:52

Miért a férfiakból lesznek a világ legjobb séfjei?- A szombathelyi Mercs Árpád erre is tudja a választ

Szombathely – Bizonytalan nők, megátalkodott férfiak. A két nem különbségei mindenre válaszul szolgálnak, így arra is, miért van az, hogy az otthon csetlő-botló férfiak lesznek a világ legnagyobb séfjei.

Budai Dávid

A zsírban sercegő szalonna nekünk, férfiaknak épp olyan kedves látvány, mint a nőknek a tejben úszkáló magvak. Persze mi is tudjuk, hogy léteznek vegetáriánus férfiak és húsevő nők, de most az általánosítás tengerén úszva lemerülünk a gasztronómia mocsarába, hogy kiszemezgessük, mit csinálnak másképp a férfiak, ha evésről van szó.

Mercs Árpád egy szombathelyi étterem tulajdonosaként mindent tud az ételekről, szerinte az alapvető különbség az, hogy a nők mernek bizonytalanok lenni, és ez bizony nagyon sok mindent megmagyaráz. Az étteremben például a nők mernek újdonságot választani, míg a férfiak inkább biztosra mennek. Ugyanez a helyzet a bevásárlásnál is, a férfiak vagy megingathatatlanul megveszik, amit akarnak, és nincs az a hatalom, amely eltérítené őket a szándékuktól, vagy a kezükben szorongatott cetliről próbálják felolvasni anyukának a kézírását.

Mercs Árpád étterem tulajdonos szerint a hússütés nemcsak egyszerű, hanem jó móka is. Fotó: Budai Dávid

A nők ellenben sokszor vesznek olyasmit, amiről addig azt se tudták, hogy létezik, tanácsot kérnek a hentestől, hogy hány percig főjön a dagadó, és megkérdezik a séf urat, hogy mit ajánl. Talán furcsának hangzik, de ezek az okok vezettek el oda is, hogy a séfék szinte kivétel nélkül férfiak. A nők sokszor hagyatkoznak a megérzéseikre, egy pillanatnyi hangulatingadozás elragadja érzékeiket és egy kevés hormonszint-változás is elég hozzá, hogy ugyanazt az ételt másnak érezzék. A férfiak viszont stabil ízlelésükkel meghódítják a világ legmenőbb éttermeit is. Otthon persze nincs szavuk. A férfiak egész életükben azt látják, hogy suhanó szoknyák teszik az asztalra az ételt, míg ők a lekváros kenyeret is a rossz oldalon kezdik el kenni. Az a férfi, aki ki mer törni a szoknyák szorításából a konyhában, jó eséllyel főzőműsort indít tíz éven belül.

Mercs Árpád a biztonság kedvéért elmondta, ha egy megrögzött agglegény tévedne a konyhába, a sóletkonzerv nyitogatása helyett jobban jár, ha kisüt egy szelet húst, ugyanis a hús elkészítése igazán egyszerű és nem utolsó sorban jó móka is.

Emlékszem, régen azt hittem, aki tud pörköltet készíteni, az mindent tud. Most már tudom, pörköltet mindenki tud készíteni, de egy valamirevaló lágy tojást csak kevesen. A tojás egyébként annak idején ugyanúgy áldozatul esett az ételelítélő mozgalmaknak, mint a tej, a zsír, a hús és a kávé. Aztán hála a kísérleteknek, na meg a terméklobbiknak, kiderült, hogy mégis egészségesek. Most menő lemásolni az ősember étkezési szokásait, de hogy mit hoz a jövő, azt nehéz megjósolni. Amit viszont jó eséllyel meglehet, az az ételallergiások számának a növekedése, ugyanis egyre több a laktóz- és a lisztérzékeny ember – mondta el Mercs Árpád. Ő egyébként a reggelit tartja a legfontosabb étkezésnek, igaz ugyan, hogy nem reggelizik, cserébe viszont egész nap eszik munkaköri kötelességből. Ennek persze ára van, a vacsora szalontüdő helyett általában csak egy joghurt, és bár nagy híve a slow food mozgalomnak, ő maga szeret állva enni. A közelgő torkos csütörtök kapcsán megemlítette, két véglet van: valaki vagy addig eszik, amíg a nadrággombok elpattannak, vagy olyat eszik, amit máskor soha.

A magam részéről én a két végletet egyesítem, soha nem látott ételekkel tömöm tele magamat, a hétköznapokon pedig akkor vagyok nyugodt, ha a hurkához velőskenyeret eszek egy pultot támasztva. Valamiért a lassú, meghitt étkezés annyira kiment a divatból, hogy mozgalmat hoztak létre, hogy visszahozzák. Mozgalom lehetne abból is, hogy mi, férfiak végre felhagyjunk a marhapörköltös, rántott húsos bevált dolgainkkal és merjünk egy kicsit bizonytalanok lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!