Borosta

2014.08.27. 10:05

Nem korfüggő az iskolapad

Óriási haszna lehet egy pénzügyi-számviteli tanfolyam elvégzésének napjainkban, amikor gyakran változik a pénzügyi-adójogi környezet. Azt is mondhatnánk, a cégek képtelenek nélkülözni a jól képzett számviteli szakembereket. De nemcsak ezen a szakterületen, hanem más képzéseknél is felértékelődött az OKJ-s tanfolyamok szerepe.

Burkon László

Az ilyen végzettséggel rendelkezők kelendőségét az is jelzi, hogy ma Magyarországon csaknem hatvanezer aktív mérlegképes könyvelő, több mint hatezer adótanácsadó, adószakértő, valamint több mint ötezer könyvvizsgáló van (forrás: Metropol).

A témával kapcsolatban Bakos Péter, az egyik Vas megyei képzési központ vezetője lapunknak arról beszélt, tapasztalatai szerint mi foglalkoztatja manapság leginkább a képzések iránt érdeklődőket. Az egyik ilyen, hogy az új OKJ-szabályzat sok szakképesítés esetében lényegesen megemelte az óraszámokat.

- A képzést választónak komoly felelőssége van, amikor dönt, hogy melyik intézménynél szeretne tanulni, pontosabban szakképesítést szerezni. Nem mindegy ugyanis, hogy a megemelkedett óraszámok okán intézményi keretben valósul-e meg a képzés, vagy valaki egy olcsóbb megoldást választ, amit más piaci szereplők nyújtanak. Képzés választáskor ezt nagyon át kell gondolni, hiszen egy életre szól az a tudás, az a szakképesítés, amit egy szakmailag megfelelő intézmény nyújt - hangsúlyozza Bakos Péter.

Sokakban felmerül a kérdés: miért jó, ha felnőttképzés keretében szerzi meg az OKJ-s szakképesítést.

A szakember szerint a felnőttképzésben gyorsabban lehet elsajátítani az ismereteket, mint a felsőoktatásban vagy a közoktatásban, ráadásul az OKJ-képzések gyakorlatközpontúak. Nagy előnyük továbbá az, hogy sok pozíció betöltéséhez nincs szükség diplomára. Nem ritka, hogy a friss diplomások három-négy évnyi tanulás után olyan állásokat is elfogadnak, amelyekhez elegendő lenne OKJ-s szakképesítés is. A felnőttképzésben az OKJ tanfolyamok akár hat-nyolc hónap alatt is teljesíthetőek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaerőpiacon továbbra is keresettek a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek, főleg a pénzügyi-számviteli, valamint a műszaki és informatikai területen szakképesítést szerzett fiatalok. Igen népszerűek a gazdasági képzések (például mérlegképes könyvelő különböző szakterületeken, TB- és bérügyintéző), és növekvő érdeklődést tapasztalható a gépkezelői képzések és más ipari képzések iránt is.

A képzésekre a leggyakrabban a legalább érettségivel rendelkezők jelentkeznek, de közülük nagyon sokan már felsőfokú (gazdasági) végzettséget is szereztek.

- Az OKJ-s tanfolyamra jelentkező hallgatóink közel 80 százaléka 26 év feletti. Vagyis egyaránt vannak közöttük, akik továbbtanulás helyett, illetve azt követően választják a tanfolyamokat. A képzési, továbbképzési hajlandóságban egyértelműen a hölgyek vezetnek. Ez természetesen szakképesítésenként eltérő képet mutat, ám arányuk általánosságban két-háromszorosa a férfiakénak - tájékoztatott a szakember.

A résztvevőket motiváló tényezőkről pedig annyit, hogy sokak célja a végzettség megszerzésével a jelenlegihez képest magasabb jövedelem szerzése, versenyképesebb szakma tanulása, a meglévő tudás bővítése egy újabb szakma elsajátításával, de szerepet játszik a munkahelyváltás és az új szakterületen való elhelyezkedés is.

Bakos Péter szerint előnyös helyzetben van az, aki a felsőoktatási felvételi előtt már szerzett valamilyen szakképesítést, OKJ-s bizonyítványt, hiszen a felvételi pontszámításnál értékes többletpontokat kaphat érte.

A felvételi tájékoztatóban egyébként megtalálható, hogy melyik képzési területhez tartozó alapképzési szakokon kapható emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s szakképesítés után többletpont. Ezek az 54 és 55-ös számmal kezdődő szakképesítések, és huszonnégy többletpontot érhetnek. A többletponton túl fontos szempont az is, hogy a megszerzett képzettséggel az illető munkát is vállalhat, amellyel nem csak a tanulmányai finanszírozásához járulhat hozzá, hanem az így megszerzett gyakorlat a későbbi állások betöltésénél is előnyt jelenthet.

- A bizonytalanoknak feltétlenül azt javaslom, hogy válasszák a felnőttképzést, szerezzenek ezáltal piacképes tudást, illetve szakmát. Megfelelő szakmai végzettség birtokában már a munkaerőpiacon is érezhetően értékesebbek vagyunk -  hangsúlyozta Bakos Péter.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!