Bük

2017.01.15. 16:55

2017 a megvalósítás éve lesz - Tavaly építkeztek, beruháztak és felújítottak is Bükön

Bük - Nem panaszkodhatnak a vasi fürdőváros lakói, 2016-ban sok minden megvalósult Bükön. Ám a legnagyobb beruházások még csak most indulnak.

Vadas Krisztina

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere velősen úgy jellemezte az elmúlt és az idei évet: 2016 a tervezés éve volt, 2017 a megvalósítás éve lesz.

- A 2014-2020-as ciklus pályázati forrásai most lesznek lehívhatók, de ezeket komoly tervezésnek kellett megelőzniük. Ezek előkészítésével foglalatoskodtunk - kezdte évértékelőjét a polgármester. - Persze emellett építkeztünk, felújítottunk, beruháztunk is a településen - tette hozzá.

Dr. Németh Sándor polgármester bízik a pályázatok pozitív elbírálásában, így nagyszabású munkák indulhatnak el a városban
Fotó: Unger Tamás

2016 egyik legjelentősebb beruházása az Ipar utca rekonstrukciója volt. - Úgy gondolom, hogy az önkormányzatok egyik legfontosabb feladata a település közútjainak karbantartása, fejlesztése. Sikerült beillesztenünk egy nagyobb munkálatot, az Ipar utcát teljes mértékben megújítottuk. Új szerkezettel, új szegéllyel vehették birtokba a közlekedők. A munka során kicserélték a vízvezetékeket, csapadékvíz-elvezetőt építettek, és azokkal a lakókkal, akik igényelték, társfinanszírozásban parkolókat alakítottak ki. Ez a felsőbüki városrész életében komoly fejlesztés volt. 2017 tavaszán pedig fásításra is sor kerül itt, csakúgy, mint a Kossuth Lajos utcában. Erre már elkülönítette a forrást az önkormányzat - részletezte dr. Németh Sándor.

A Torkos soron, a városháza mellett új épület kapott helyet: ide kormányablakot terveznek. - Az épület két részből áll, a hátuljában egy raktárt alakítottunk ki. Ott az összes önkormányzati intézmény tárolni tudja az ingóságait. Az épület első részében pedig kormány-ablakot szeretnénk nyitni. Az önkormányzat kérvényezte a Vas Megyei Kormányhivatalnál, a város turisztikában és foglalkoztatásban betöltött központi szerepe miatt. Eddig pozitív a visszajelzés, 2017-ben valószínűleg meg is nyithat - fejtette ki a terveket a polgármester.

A Dr. Horváth Tibor Szociális Intézményben raktárépületet és parkolókat alakítottak ki, így a dolgozók és a látogatók számára is megoldódott az autók elhelyezése. De nem ez volt a szociális szféra egyetlen beruházása: a szociális bérlakások belső megújítására csaknem 20 millió forintot fordított az önkormányzat, most már mindegyik rendben van, garázsméretű tárolókat is építettek melléjük. Az óvodában a közkonyha technikai fejlesztése valósult meg. - A főzőkonyha naponta csaknem hatszáz embert szolgál ki, így szükségessé vált a technikai modernizálás. Teljesen új szellőzőrendszert építettünk ki - tudtuk meg.

15 millió forintból pedig egy új, vetett gyepes futballpályát építettek, teljesen alácsövezve. A Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával megvalósult pályát június-július környékén lehet majd használatba venni. Szintén jelentős munka volt a temetőben kialakított kőtár is. Az egyházzal közösen megkezdték a templom rekonstrukcióját is, a falak vízmentesítését, a víz elvezetését végzik el. Emellett a templomkertben Felsőbüki Nagy Pál sírja is megújulhatott. A szellemi hagyományokról sem feledkeztek meg 2016-ban: kiadták Bük monográfiáját.

- A végrehajtott munkák mellett folyamatosan készültünk a 2017-es beruházásokra. Tanulmányterveket, kiviteli terveket készítettünk. A kormánytól kapott első, 112 millió forintos támogatást a csapadékvíz-elvezetés, a további, ugyancsak 112 millió forintot pedig a kerékpárutak fejlesztésére fordítjuk - tekintett az idei évre a polgármester. - Az egyik legnagyobb pályázatból, amelyet beadtunk, Bükfürdő központi részét szabnánk át teljesen, mintegy 1,6 milliárd forintból. Emellett adtunk be pályázatot az iparterület fejlesztésére, a városházát övező Széchenyi park rendbehozatalára és a sportcsarnok energetikai meg-újítására is. Évek óta tervezzük továbbá az idősek otthona bővítését, ehhez az kell, hogy a nagyobb létszám ellátásához szükséges állami többletforrás-igényt az illetékes minisztérium befogadja. Ez tenné hosszú távon fenntarthatóvá és biztonságossá a büki idősek ellátását. Az illetékes minisztériumot és államtitkárt többször megkerestük ebben az ügyben, és kértük Ágh Péter képviselő közbenjárását is. Bízunk abban, hogy az összefogás inkább előbb, mint utóbb meghozza az eredményét - beszélt az idei tervekről dr. Németh Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!