Bük

2017.07.30. 18:40

A hősök új emlékhelye

BÜK A városban az elmúlt években az 1956-os forradalom hőseiről a Templomparkban emlékeztek meg. Az új szobor felállításával a Városháza mellett rendezik az ünnepséget idén ősztől.

Vadas Krisztina

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján, a 2016-os emlékévében a kormány pályázati lehetőséget nyújtott 1956-hoz kapcsolódó műalkotások készíttetésére. A büki városvezetés a Zsennyén élő és alkotó Blaskó János szobrászművészt kereste meg, hogy készítsen egy új köztéri szobrot, amely körül méltó emlékhelyet alakíthatnak ki azoknak, akik szeretnék leróni a hősök előtt tiszteletüket. Blaskó János elfogadta az önkormányzat felkérését, az általa elképzelt alkotás miniatűrjét rövidesen be is mutatta a képviselő-testületnek. A városvezetők a szakmai zsűrivel együtt rábólintottak. Dr. Németh Sándor polgármester és Taródi Lajos képviselő a munkálatok közben meg is látogatták az alkotót, majd a szobrot végül Budapesten öntötték bronzba. Eközben Bükön kőfaragók segítségével elkészült a szobor talapzata - arra helyezték a kész alkotást.

A Magyarországot elhagyó férfi szobra Fotó: Unger Tamás

A szobor végső elhelyezésében természetesen részt vett maga az alkotó, Blaskó János is. Csaknem három órába telt, mire a szobor a helyére került a Városháza melletti parkban.

A szoborkompozíció egy hazáját '56-ban elhagyó férfit ábrázol.

A szobor már áll, de a hivatalos avatására még várni kell néhány hónapot. Dr. Németh Sándor elmondta: jó, hogy mire az októberi ünnepségen felavatják, addigra a helyiek már megszokják, nézegetik és talán magukénak fogják érezni a város újabb ékét.

A műemlék felavatására természetesen az alkotót is meghívták, és különleges vendég is érkezik majd: a szobrász testvére, Blaskó Péter színész, a Nemzeti Színház tagja is ott lesz az ünnepi eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!