Bük

2016.02.11. 19:33

Disznótoros torkoskodók Bükön - A parasztház udvarán ingyen osztották szét a jól sikerült ételeket

Bük - Csaknem félezer embert mozgatott meg a büki disznóvágás, köztük a helybéli ovisokat is. Az egész napos programon kóstolót is kaptak a kíváncsiskodók.

Simán Klára

- Reggel hat óra körül vágtuk le a két jól felhizlalt sertést Patthy Sándor képviselő, aranykoszorús gazda portáján - mondta el ottjártunkkor Tóth Tamás, a Művelődési és Sportközpont igazgatója. Hozzátette, hogy a két disznó összesen 630 kilogrammot nyomott, vagyis jól megtermett, szép példányok voltak, sok finomság készülhetett belőlük. Érdeklődésünkre el-árulta, hogy előkerült a pálinka is ezekben az órákban.

Aztán „átköltöztek" a Koczán-házba, ahol a pörzsölésen még csak tucatnyian voltak, aztán délelőtt a helyi óvodások is gyarapították a csoportot. A kíváncsi gyerkőcöknek a Művelődési és Sportházban dolgozó hölgyek - Giczi Ildikó irányításával - mutatták meg, hogy mi is történik éppen: belepillantottak a kolbász- és hurkakészítés rejtelmeibe. Ezt követően helyben, kemencében sült langallóval kínálták meg az ovisokat.

A délutáni kóstolásra már szépen összegyűlt a dolgos csapat, csaknem két tucatnyian munkálkodtak azon, hogy minél finomabb disznóságokat kapjanak a látogatók.

Tóth Tamás nevetve mondta el, hogy az idei újonc pont az ő munkatársuk, Mihász Viktor - annak ellenére, hogy ő volt a legfiatalabb munkaerő, mégis profikhoz méltó ügyességgel töltötte a kolbászt.

Véres- és májas hurkát, disznósajtot, kolbászt és még forró töpörtyűt is kínáltak az érkezőknek a szépen felújított parasztház udvarán. Emellett igazi őrségi cserépben készült töltött káposztát is készített a sok húsféleség mellé Tóth Tamás igazgató, amelynek elkészítési módját még azon a vidéken tanulta felmenőitől.

Az igazgató szerint a hagyományokkal kovácsolódik igazán össze a közösség - ezért is újította meg a városban a közös disznóvágást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!