Bük

2015.10.03. 10:13

Egy tiltott szerelem balladája - Varázsos táncszínházi bemutatóval ünnepeltek Bükön

A halálra táncoltatott lány történetét meséli újra az az előadás, amelyet Bük 750. születésnapjára álmodtak meg az alkotók. Szalai Veron és Barna Jóska szerelme megtörtént eseményt mond el. Pénteken este nagy érdeklődés mellett tartották meg az ősbemutatót.

Kovács Ágnes

Ez a néhány sor maradt meg csupán a két fiatal szerelméből: Alsóbükön Veron selyembe, bársonyba, Felsőbükön Jóska rongyos nyoszolyába. Ugyanazon órán jöttek a világra. Gyászos végzetüket csak az Isten látta. Alsóbüki leány nem Felsőbükre való, selyem szép szoknyája nem harmatba való. Felsőbüki legény Alsóbükre nem kell. Ez a törvény erre, tudja minden ember. Ennyi is elég volt ahhoz, hogy gyönyörű szerelmüket rekonstruálják az alkotók. Az alsóbüki gazdag lány együtt nő fel a felsőbüki szegény fiúval. A kényszerházasságok idején szó sem lehetett arról, hogy a szerelmesek együtt öregedjenek meg.

Az előadás előtti percekben nagy az izgalom. Egy csokornyi sapkás kislegény, akárha A Pál utcai fiúkból, kis piros labdacsokat dobálnak a magasba. Nagy Gergely elém ugrik, én leszek a kis Barna Jóska mondja, és elszalad megmutatni, hogy Pálmai Kristóf is ezt a szerepet játssza. Veront, szerelmét és a gazdag fiút, Udvardi Jánost is több szereplő kelti életre. Kis gyerekkortól a felnőtté válásig kísérhetjük figyelemmel a hősök sorsát.  A takarásban fekete leplekbe burkolva várakoznak a párkák, arcukon festés, ajkuk fekete a rúzstól. Nene, a mesélő, az előadás ötletgazdája, H. Nagy Katalin rendező csendesen egyeztet a táncosokkal, mert mindennek tökéletesnek kell lennie. Suttogásában is meseszép a hangja. Utánozhatatlan, régről ismerős. A Boglya Népzenei Együttes már a színpadról integet, rengeteget dolgoztak, hogy a tájegység dallamai megidézzék a kor hangulatát. A keverőpultnál Horváth Győző koreográfus és rendezőasszisztens a fényt próbálja beállíttatni. A nézőtéren feszült figyelem, rengeteg vendég, köztük Horváth János Gedi, a táncegyüttes alapítója, aki felhívja a figyelmünket a november 7-ére meghirdetett nagy Ungaresca-előadásra. Ígérjük, ott leszünk.

Az előadás történetét Katalin meséli el, megtudjuk, mivel a település idén ünnepli 750. születésnapját, erre az alkalomra készült a gyönyörű táncszínházi előadás. A városvezetés méltóképpen szerette volna megünnepelni a jubileumot, így felkérte az Ungaresca Táncegyüttest, készítsen egy egyórás előadást, amely kötődik a büki hagyományokhoz. A produkció rendezője, H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház volt igazgatója, aki ezer szállal kötődik a nagy múltú táncegyütteshez, úgy döntött, olyan folklór anyagot kellene feldolgozni, amelyre méltán lehetnek büszkék a bükiek. A rendező elmondta, hosszasan gondolkodtak, vajon milyen szövegkönyv alapján kezdjék el a munkát. Köztudottan egyetlen büki verbunk van csupán, végül Tóth Tamás, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója talált egy szép történetet. A néprajzkutató Dömötör Sándor írt előszót egy büki kiadványhoz, amely Szalai Veronka balladájáról beszélt. A jómódú lány beleszeretett a szegény Barna Jóskába. Veront persze gazdag vőlegényhez adták. Katalin szerint a néhány sornyi forrásszöveget muszáj volt rendesen megírni, így Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója és dramaturgja veretes szép szöveget készített a néhány sornyi szövegemlékből.

Az előadás a lány siratásával kezdődik és azzal is ér véget, a mese több ponton kapcsolódik a település történetéhez és persze a falusi mindennapok lassú ritmusához illeszkedve bemutatja, milyen az élet a fonóban, az aratás utáni bálon. Népi motívumok kacskaringói mögül tűnik fel a fény, akár a dervisek forognak a párkák, közben szól a gyönyörű dallam. A Boglya Népzenei Együttes a régióból gyűjtött zenei hagyományhoz illeszkedve szerzett zenét az előadáshoz. A produkcióban felléptek az Ungaresca táncosai, a Dr. Pesovár AMI csoportjai, a Sok-Szín Pad Társulat, a büki Keltike Népdalkör és a Tavaszi Szél Citerazenekar. Koreográfusok: Horváth Győző, Csollányné H. Krisztina, Csollány Csaba. Az előadás képi világa varázslatos, a hősök életét gyerekkortól kísérhetjük figyelemmel. A látványtervet Meláth Szilvia és Csollány Csaba készítette. A szövegemlék szerint a törvény az törvény, de réges-rég tudja minden ember, hogy a szerelem meg mindent legyőz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!