Bük

2016.04.30. 13:07

Irány a büki termelői piac – egyre nagyobb a kereslet a helyi termékek iránt

Bük - Tovább tart nyitva idén a bükfürdői termelői piac, mint tavaly. Azt tapasztalták ugyanis a szervezők, hogy még a vártnál is jóval nagyobb az érdeklődés a helyi termékek iránt.

Simán Klára

– Az idén előbb kezdtük a termelői piacot: tavaly június közepén, most április végén nyitottunk, mert a tavaly első alkalommal megnyílt lehetőség olyan sok embert vonzott, hogy ezt szükségesnek láttuk – mondta el kérdésünkre Spilenberg Andrea, a szervező Bük, Bükfürdő Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy tavaly sok ezer ember jött el vásárolni Bükfürdőre, hiszen a piactér könnyen megközelíthető. Megváltozott a buszközlekedés, így adta magát, hogy a régi buszpályaudvar egyik öblében állítsák fel a pavilonokat, pultokat a termelők; a vásárlók is könnyebben elférnek itt, mint az eredetileg tervezetként felmerült a Baross parkban. Még parkolni is könnyen tudnak itt a messzebbről érkezők.

– Külföldiek, szállóvendégek is jönnek szép számmal vásárolni, nem csak bükiek vagy környékbeli lakosok – mondta az elnök. Spilenberg Andrea hozzátette, hogy bár a legtöbb piac a korai órákra tervezi a nyitva tartást, náluk a célcsoporthoz kell alkalmazkodni: általában a fürdőváros vendégei a nap elejét a szállodákban, a fürdőben töltik, részt vesznek a különböző kényeztető programokon, gyógyászati kezeléseken, és nagyjából négy óra körül végeznek. Ekkor van tehát idejük a piacra látogatni, itt nézelődni, vásárolgatni – ezért tervezték a nyitva tartást a pénteki napokra, és a délutáni, kora esti órákra.

– Kolbászt, májast, sajtot, tepertőt, mézet és idénygyümölcsöt keresnek főként a vásárlók, igaz, hogy utóbbit szinte azonnal elkapkodják, korán érdemes érkezni, ha gyümölcsre pályázunk – árulta el nevetve az elnök, aki maga is itt vásárol be, ha teheti. Szerinte ugyanis fontos az élelmiszer-biztonság: itt tudni lehet, hogy kitől, milyen terméket célszerű venni, és azt is, hogy (mivel háztáji termék) miből van, vagy akár mivel etették azt az állatot, amelynek a húsát elfogyasztjuk. Egészen más az íze, az illata, az aromája a háztáji termékeknek, minőségibbek ezek, mint a nagyáruházakban kapható élelmiszerek többsége – tette hozzá az elnök.

Csepreg, Zsédeny, Szalafő, Kőszeg, Zsira, Sárvár, Bő, Rábapaty, Peresznye, Szombathely, Sopron, Sajtoskál, Kenyeri, Gyöngyösfalu, Ikervár, Zalaháshágy, Kőszegszerdahely és persze Bük is részt vesz a város termelői piacán – korlátozott a lefoglalható helyek száma, azaz hiába jelentkezik jóval több árus, nem tudják őket fogadni addig, amíg meg nem üresedik egy hely – foglalta össze a szervezet elnöke. Ez is jól érzékelteti azt, hogy az emberek egyre inkább tudatos vásárlók: még ha kicsit(!) drágább is az őstermelői, helyi termék, inkább ezt veszik meg, hiszen több tápanyagot (vitamint, ásványi sókat) tartalmaz, mint a nagyüzemi. Arról nem is beszélve, hogy – az élelmiszerláncot felügyelő szakemberek szerint – könnyebben ellenőrizhető az a termék, amelyik rövidebb utat tesz meg a termelőtől a vásárlóig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!