Bük

2014.07.23. 10:08

Megkezdődött a IX. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál

Bükfürdő - Borvacsorával kezdődött kedden a IX. Gyógy-Bor Napok, az öt napos Büki Gasztrofesztivál. A hozzá kapcsolódó borverseny eredményeit szerda késő délután a nagyszínpadon is kihirdetik.

Merklin Tímea

A borverseny zsűrijének elnöke, Szommer Ildikó (középen), a Kőszegi Borbarát Hölgyekkel, akik szintén ítészek voltak: Ávár Imréné Valival, Gneisz Teréziával,  Orbán Tóth Adriennel, Koledich Nórával

Milyen bor illik a marinált keszeghez? A kovászos uborka krémleveshez? A káposztás cvekedlivel tálalt ropogós kacsamellhez? A vasi dödöllével körített vargányás szarvasraguhoz? Ínyencek és szakértők vettek részt a borvacsorán, köztük a Bük város borát és a Fesztivál borát választó borverseny ítészei is. A fogásokhoz a jó zenét a Pannon Cigányzenekar kamarazenekara húzta, akik vissza akarják hozni a vendéglátásba az éttermi muzsika hagyományát.

A borvacsorán a Pannon Cigányzenekar kamarazenekara játszott, akik szeretnék visszahozni a mindennapokba a korábban hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenét: Baranyai Lajos Ferenc, Baranyai Lajos, Horváth Béla, Orsós Tamás, Burka László

- Mindig izgatott a bor közösségi és esztétikai-érzéki élménye, hogy milyen hatással van az emberre, íze, színe, illata – mondta Szommer Ildikó, a borverseny zsűrijének elnöke, aki a Savaria Karnevál igazgatója is, és a karneváli borversenyeken is zsűriz három éve. Egyébként okleveles sommelier, a Borakadémia középfokú borajánló képzését végezte el, ízérzékenysége kifinomult. Tagja a Borbála Borlovagrendnek, amelyen belül a Somló-hegy összes borát végigkóstolta.

Tóth Tamás, a büki művelődési központ igazgatója a kapros uborkakrémlevest kanalazza, a poharában Chardonney Barrique, a tányérján selyemszalaggal átkötött rozmaring.

- A büki borversenyen 17 bort kellett végigkóstolni, a Kőszegi Borbarát Hölgyek is segítettek, akik a karneváli borversenyre is jönnek. A bor megváltoztat, megvidámít, kinyit. Vadidegen emberek is képesek a bor fölött beszélgetni. Nagyon sok ember munkája van egy asztalra kerülő pohár borban: a szőlősgazdától a borászon át a kereskedőig. Voltak itt kézműves borok is családi pincészetektől, ahol nem gépesítették a munkát, és a gazda a kapálástól az értékesítésig végigviszi a folyamatot. Egy 2013-as chardonnay nyert, egy friss, üde fehér bor. Nagyon szerettem, hogy nem fáradt, hanem felüdít, felfrissít, finom gyümölcsös az illata, világos, citrusos szép a színe, és hosszú utóízét éreztem. A második-harmadik helyre vörösbort találtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!