Bük

2014.07.25. 17:46

IX. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál: Mesterszakácsok is kínáltak helyi ínyencségeket

Bükfürdő - A IX. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál különleges ízű része a napi „örömfőzés” volt, melynek során főleg az esti koncerteken fellépő zenészek főztek, de reprezentálta magát a város két mesterszakácsa is.

Merklin Tímea

Réczeg József több mint 30 éve van a pályán. 1980-ban végezte a szakács iskolát, azóta konyhán dolgozik. A 17. évét kezdte jelenlegi munkáltatójánál, az egyik  bükfürdői háromcsillagos szállodában. Ő ott a konyhafőnök. Pár hónapja szerezte a mesterszakács rangot. A lelkesen kóstolgató közönség számára pisztrángokat sütött a fesztivál gasztroszínpadán: grillezett zöldségekkel, friss kaporral, petrezselyemzölddel, tejszínnel bolondítva – nagy közönségtetszést aratott. Amint mondta, ez egy helyi jellegzetesség, hiszen a Bük határában folyó Répce folyóban ma is lehet pisztrángot fogni, ami nem túl gyakori Magyarországon.

"Minden sült hal gyorsan elfogyott" - mutatják Bánszki Péter és Réczeg József mesterszakácsok a bükfürdői gasztroszínpadon, ahol kóstoltattak is az illatos, zöldségköretes sült halakból. Fotó: Merklin Tímea

Kollégájával - akivel az örömfőzésben is társak voltak -, gyakran járnak zsűrizni amatőr ételkészítő fesztiválokra, zsűriztek például a polgármesterek főzőversenyén is.

Bánszki Péter mesterszakács a legjobb és legszorgalmasabb tanulóit hozta segíteni a szakiskolából a fesztiválra - ez nagy motiváció a diákoknak, "nagyot dob a szakmai előmenetelükön". Fotó: Merklin Tímea

Bánszki Péter 2007 óta mesterszakács, Bükfürdő egyik négy csillagos szállodájában dolgozik, ahol 15 éve konyhafőnök. Előtte Sopronban, Erdélyben és Németországban dolgozott, amint mondja, minden nagyobb német városban több magyar rendezvényt tartott  annak a szállodaláncnak a képviseletében, amely most is a munkaadója.

- Mesterszakácsnak lenni nem csak szakmán belüli presztízst jelent, hanem mindennap úgy kell élni, hogy a főzés kihívás, a lehető legjobbat kell létrehozni az alapanyagokból  - mondta érdeklődésünkre Bánszki Péter.  Ő  szekfűgombás répcementi fogasfilét készített a fesztiválon, zöld fűszeres újburgonyával és tökmagolajos salátával – balatoni halból, odavoltak érte a fesztivál vendégei. Minden kóstoló tálka elfogyott, a végén ujjal lehetett csipegetni a kemencében használatos tepsikből. Megtudtuk tőle: nemrég diplomázott Győrben üzleti szakoktatói szakon, és a büki szakiskolában tanít. A fesztiválra a jó és szorgalmas tanulókat hozta ki segítségül, motivációképpen. A szakiskolának olyan konyhai berendezései és gépei vannak, amit neves szállodák is megirigyelhetnének. A diákok nagyon szeretnek részt venni az ilyen közös főzésekben, amire nem ez az egy alkalom adódik a fürdővárosban, és ez sokat dob a szakmai előmenetelükön.

Horváth Lívia, a büki TDM szervezet marketing szakembere egy sült halas kóstolótállal - ilyet kaptak a sorban álló nézők a mesterszakácsok alkotta ételekből. Fotó: Merklin Tímea

- Otthon a feleségem főz. Sosem kritizálom, inkább mindig dicsérem, hogy legyen kedve nekem főzni. Három gyereket nevelünk. Külön hobbim nincs. A főzés a munkám, a hobbim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!