Bük

2015.05.14. 09:45

Mi jót hozhat, ha klaszterbe szerveződünk? - Erről is szó volt a VOSZ bükfürdői konferenciáján

Bükfürdő - Az első magyar civil ökorégió klaszterként működő Nyugat-magyarországi Ökorégió Egyesület és Klaszter két vezetője Bükfürdőn tartott előadásából kiderült, miért is előnyös a hálózatosodás.

Némethy Mária

A meghatározás szerint a klaszter az angol cluster szó magyar fonetikus megfelelője. Olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban (előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók) dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze. Tagjai a költségeik csökkentése, valamint tevékenységük hatékonyságának növelése érdekében tömörülnek. A klaszter költségeit a tagok fedezik, amelyek általában kis tőkével rendelkező kis- és középvállalkozások.

A magyarországi klaszterek között az első magyar ökorégió klaszterként működik a Nyugat-magyarországi Ökorégió Klaszter és Egyesület. Galamb István alelnök elképzeléseiket, céljaikat ismertette Bükfürdőn, a Vállalkozók Országos Szövetsége által szervezett konferencián.  Ami összehozta tagjaikat, azt kifejezi alapmondatuk: "Vendég vagy a világban,... és ez a világ jó vendégfogadó". Életképes célként az életképes Föld megőrzését jelölték meg, és ezért csak olyan vállalkozások, egyesületek csatlakozhattak és csatlakozhatnak hozzájuk, amelyek elkezdték már az ökológiai gondolkodást.

Galamb István és Kovács Enikő a klaszter előnyeiről tartott előadást Bükfürdőn. Fotó: Némethy Mária

Jó időszakban jöttek létre. Az uniós támogatásoknak köszönhetően ugyanis Vas megyében 2009-2011 között csaknem kétszer annyi megújuló energiát kezdtek el hasznosítani,  mint előtte tíz év alatt. Vas megyében a szakemberek szerint ma már jól érződik Ausztria közelségének a hatása, ami a "megújulók" terén alkalmazható tudás átvételében, az osztrák példák pozitív hatásában mutatkozik meg.

Erről szólt Kovács Enikő, az ökorégió elnöke is, aki elmondta: a mentorként működő Ausztriában hét éve, itt Magyarországon fél éve létezik a klaszter, amely Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből tömörít önkormányzatokat, intézményeket, egyesületeket és gazdasági társaságokat.  A klaszter beruházásokat valósít meg, amellyel csökkenteni lehet a környezet szennyezését, a káros anyagok kibocsátását, emellett – természetesen – a lakosság figyelmét is ráirányítják a környezet megőrzésének fontosságára.

Miben tudnak segíteni tagjaiknak? Példádul társklasztereken keresztül a piacnyitásban, konkrét vevők összehozásában, külföldi engedélyek beszerzésében. Az ausztriai  (stájerországi) Kaindorfban és a horvátországi (Zágráb megyei) Velika Goricában működő külföldi partnereik számos hasonló projektet bonyolítottak le külön-külön és közösen is, így az ő tudásukra, tapasztalatukra alapozva a magyar ökorégió tagjai többet tudnak a kooperációból profitálni.

Végül Wass Albert mondását idézte Kovács Enikő a klaszteresedés filozófiájaként: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!