Bük

2014.06.29. 15:40

A népzene visszaszivárog a mindennapokba

A korábbi Büki Ünnepi Napok, majd Büki Nyár elnevezések után az idén Kultúr Wellness, avagy A Büki Kultúr Kúra címmel hirdeti nyári programsorozatát a művelődési központ. Vajon csak az elnevezés változott?

Varga Krisztina

Tóth Tamástól, a nyarat harmadik évben menedzselő művelődési központ vezetőtől megtudjuk: az elnevezés nagy áttörést takar. A szervezők célja, hogy a gyógyászat és a wellness mellett a színvonalas kulturális programok is hozzájáruljanak a látogató-éjszakák számának növeléséhez. Hiszen a jó közérzethez, az igazi kikapcsolódáshoz a szellemi gazdagodás is hozzájárul. Az idén már jönnek jó visszajelzések: vannak, akik valamelyik nívós rendezvényhez igazítják az itt töltendő szabadságuk időpontját, másfelől a neves fellépők is szívesen jönnek Bükre.

- Az immár májustól szeptemberig tartó programsorozattal az volt a célunk, hogy tartalmas programot szervezzünk a helyieknek, s ugyanakkor az üdülővendégeknek is kedveskedjünk - összegez Tóth Tamás. A régi büki programokat nem szüntettük meg, inkább újragomboltuk de nagyon odafigyeltünk arra, hogy a régi tartalom ne vesszen el.

Tavaly, pláne tavalyelőtt még újdonságként robbantak be a köztudatba a helyi közművelődés új vezéregyénisége által behozott programelemek. De ma már látszik: kiállták a próbát.

- A július 11-i etno-folk forgatag iránt már most nagy az érdeklődés. Sikerült a helyiekkel is megszerettetni ezt a fajta muzsikát, illetve szakmai sikert is arattunk vele. A népzene és a néptánc pedig szépen szivárog vissza az emberek életébe. Tavaszhoz hasonlóan ősszel is tervezünk rendhagyó ének-zene órákat az óvodás és kisiskolás korosztálynak, így is népszerűsítve a magyar táncokat és zenéket.

Pap György és a répcelaki aratóbrigád  a tavaly nyári kézikaszás aratóbemutatón

Az említett etno-folk forgatag mellett továbbra is a nyár egyik fénypontja a kézikaszás aratóbemutató, a másik kiemelkedő rendezvényelem a gyógy-bornapok, amely az idén a régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett. A szórakoztató nagyszínpad, a gyermekszínpad és a gasztroudvar mellett az idén jazz-blues udvarral is bővül az ötnapos rendezvény színhelyeinek köre. A nagy koncertek, színielőadások az idén végre méltó helyet kapnak a megújult rendezvénytéren: itt lép fel többek között a Csík zenekar, Marót Viki és Ed Philips, de lesz operaelőadás is egy tehetséges büki énekes és csapat előadásában Garázsfuvola címmel.

Tóth Tamás hozzáteszi: a művelődési központnak az önkormányzat mellett nagy segítséget nyújt a rendezvények lebonyolításában a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület. Arra pedig különösen büszke, hogy idén nyáron már nagyon sok vendéglátós vállalkozó is partner a szervezésben, felismerve, hogy a kultúra bizony vendégcsalogató erő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!