Bük

2015.02.21. 13:37

Nem vetik vissza a fejlődést az elvonások Bükön - Egy városlakó sem szólalt fel a közmeghallgatáson

Bük - Hozzászólásoktól mentes volt a büki közmeghallgatás. Németh Sándor polgármester, mintegy megelőzve a felvetődő kérdéseket, teljes áttekintést adott a város ügyeiről.

Varga Krisztina

Az alkalomra szépszámú érdeklődő gyűlt össze a teremben. Itt volt az önkormányzati képviselőkön kívül számos helyi intézmény és civil szervezet vezetője is, és a lakosság is nagy érdeklődést mutatott.

Első napirendi pontként Németh Sándor Bük környezeti állapotáról adott tájékoztatást, kitérve a vizek, a levegő tisztaságára, az infrastruktúra fejlettségére. Különös figyelmet szentelt a hulladékkezelésnek, amely közszolgáltatást a településen a Parkom Nonprofit Kft. végzi. Felhívta a figyelmet, hogy a meglévő szelektív hulladékgyűjtő szigetek és a komposztáló ládák kiosztása mellett rövidesen használatba veheti a lakosság a Dózsa utcai hulladékudvart is, ahol a zöldhulladék, a háztartási lom és a veszélyes anyagok is biztonságosan elhelyezhetők lesznek.

Fotó: Varga Krisztina

A továbbiakban a városvezető részletesen beszámolt a 2015. évben várható fejlesztésekről, illetve az ezekhez szükséges előzetesen megtett lépésekről. Utalt rá, hogy az állami finanszírozási rendszer változásai nem hatnak kedvezően az olyan, jelentősebb saját bevétellel rendelkező önkormányzatokra, mint Bük. A néhány évvel ezelőtti 35-40 millióval szemben az idén már 180 milliónyi bevételt von el a várostól a kormány. Ennek ellenére Németh Sándor megnyugtathatta a lakosságot: a helyi adóbevételekkel Bük még mindig tudja kompenzálni a csökkenő állami forrásokat. Ahogy az elmúlt években, úgy az idén sem lesz szükség az adók emelésére. Kedvező tendencia, hogy míg 2010-ben az idegenforgalmi és az iparűzési adóból származó bevétel közel azonos volt, mára az utóbbi látványosan növekedett, összességében vetekszik az idegenforgalmi adó és az emellé adott forintonkénti 1,55 forintos támogatásból származó bevételek mértékével. A polgármester hozzátette: bár az állam a helyi szociális támogatásokból is kivonul, a bükieknek nem kell tartaniuk az ellátórendszer leépítésétől.

A helyi létesítmények, utak fejlesztésére Bük ebben az évben 765 millió forintot költ, emellett még több pályázat is vár kedvező elbírálásra. Összegszerűen a legnagyobb beruházásoknak a Marx és a Dózsa utca építése, az Ipar utcai csapadékvíz-elvezetés, valamint egy új termálkút fúrása és a fürdői csapadékvíz-elvezetés megoldása ígérkezik.

Fotó: Varga Krisztina

A tájékoztató után Tóth Gyuláné, a Városszépítő Egyesület titkára átadta a szervezet által odaítélt Virágos Bükért elismeréseket. A korábban jutalmazott 46 ingatlantulajdonos után ezentúl Pócza Zoltánné és Csonka Jenő is büszkélkedhet a legszebb portákat jelölő plakettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!