Bük

2014.07.24. 09:01

Taroltak a kőszegi borok a büki Gyógy-Bor Napok Borversenyén

Bükfürdő - A Bük Város Bora és a Fesztivál Bora címet, ezen kívül még két díjat nyert a kőszegi Tóth Pincészet a IX. Gyógy-Bor Napok Büki Gasztrofesztivál borversenyén. Tóth Gábor a családi vállalkozás képviseletében négyszer ment fel a színpadra, hogy átvegye a díjakat.

Merklin Tímea

A borversenyre 17 bor nevezett hat borászatból: hat fehér, 8 vörös, három rosé bor  indult. Taroltak a kőszegi borok. „Bük Város Borát" szakmai zsűri választotta ki – Szommer Ildikó elnökletével. A nyertes borból a város 600 palackkal vásárol. 1. lett a kőszegi Tóth Pincészet- Chardonney 2012, 2. a kőszegi Alasz Pince - Kékfrankos 2013, 3. a kőszegi Tóth Pincészet – Cabernet Franc 2012.

A borverseny díjátadóján Tóth Tamás, a büki művelődési ház igazgatója, Patyi Szilvia (aki a Kőszegi Borvidék borkirálynője volt) és Tóth Gábor, a kőszegi családi pincészet képviseletében - négyszer ment fel a színpadra, hogy átvegye a díjakat, köztük a két legfőbbet: a Bük Város Bora és a Fesztivál Bora címeket. Fotó: Merklin Tímea

A „Fesztivál Borát" társadalmi zsűri választotta – Spielenberg Andrea, a büki TDM elnökének vezetésével.  1. lett a Tóth Pincészet – Cabernet Franc 2012., 2. a Tóth Pincészet – Kékfrankos 2012., 3. a villányi Polgár Pince – Chardonney 2011. A Bük Város Bora címet a polgármester Németh Sándor adta át a nyertesnek. Az önkormányzat 600-800 palack bort vásárol a pincészettől, ami komoly marketing és gazdasági értéket képvisel. Egy évig a Bük Város Bora címkével adják majd a nyertes bort.

Idén először választották meg a Bor Napokon a Fesztivál Borát. Tóth Béla, a borválasztás levezető elnöke elmondta: a 20 pontos borbírálati rendszer szerint választottak, és egy maximált palack árnak kellett megfelelni.

Tóth Gábor - aki a szüleivel és az öccsével családi vállalkozásban működteti az idén négy helyezést nyert kőszegi pincészetet - kérdésünkre elmondta: - Nagyon büszkék vagyunk és örülünk, hogy a kőszegi borok nem csak Kőszegen sikeresek, hanem a környék más településein is. Már egyszer elnyertük a Bük Város Bora címet 2003 körül egy Cabernet Savignonnal. Nagyon sikeres volt, mert a büki vendéglátósok és szállásadók utána tartották ezt a bort az itallapjukon. A Chardonney-nket a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is a borának választotta 2013/14-re, a Cabernet Savignonunk pedig 2012/13-ban és 2013/14-ben is elnyerte a Kőszeg Város Bora Díjat.

Az Ungaresca Néptáncegyüttes adta a nagyszínpadon az ünnepi műsort, amelynek első félidejében Délalföldi, Boncidai és Küküllőmenti táncok szerepeltek, a másodikban Rábaközi, Tyukodi és Vasi Táncok. Fotók: Merklin Tímea

A vasárnapig tartó Bor Napokon a Tóth Pincészet standon is bemutatkozik a jó borok és ínycsiklandozó étkek utcájában, ami évről évre egyre gazdagabb. Amint Németh Sándor polgármester elmondta: a program Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai programja lett. A nagyszínpadon csütörtökön este 19 órától fellép a Tárkány Művek, a Barabonto, a Balkán Fanatik és a Balkán Fanatik Spoundsystem. Pénteken 19 órától ugyanitt a Karak játszik, majd a Cimbaliband, a Firkin és a Magyar Vista Social Club. Szombaton 20 órától lép fel a nagyszínpadon a Vivat Bacchus, majd a Paso és a Mokka. Vasárnap ugyanitt 17 órától a Pannon Cigányzenekar muzsikál, majd az Orfeum Vándorszínpad mutatja be musical- és operettgála műsorát. 21 órától Budapest Bár.


 

A nagyszínpadon kívül még két helyen mennek a programok: külön gyerekszínpad van a kicsiknek - játszóházakkal, mesejátékokkal, koncertekkel, bábszínházzal. A gasztroszínpadon mindennap "örömfőzés" van. Ma 17 órától a Barabontó és Bartók Zoltán főznek nyilvánosan a sátor alatt berendezett konyhában, ahol ingyenes kóstoló is van az elkészülő ételekből. Pénteken a Firkin és a Cimbaliband tagjai főznek 17 órától, szombaton a Nádasdy Bandérium és a Vivat Bacchus tagjai. Vasárnap hirdetik ki a receptverseny eredményeit Nika Róbert gasztro-barát és amatőr színjátszó közreműködésével. Utána Újvári Timi és a Hot Stuff lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!