Bulivan

2017.07.27. 16:20

Életet lehelnek a zenébe

BUDAPEST - Korábban soha nem volt példa arra, hogy a hazai könnyűzene három év alatt az adóforintokból több mint 2 milliárdos támogatást kapjon. A Cseh Tamás Program révén már ennyit fordítottak a különböző alprogramokban megjelenő területekre.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap szervezeti keretei közt működő Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője nyilatkozta lapunknak. Bajnai Zsolt kiemelte: fontos szempont, hogy nem konkrét személyeket, hanem ügyeket támogatnak, amiből az egész könnyűzenei szakma profitálhat. Példaként a klubtámogatási rendszert említette: mint mondotta, ha egy klub életben maradását segítik a Cseh Tamás Programmal, akkor közvetve ahhoz is hozzájárulnak, hogy az adott klub olyan elő-adót hívjon meg, akinek nincs köze a programhoz.

Egyedülálló támogatási forma a Cseh Tamás Program, ilyenre korábban még nem volt példa hazánkban – mondta lapunknak Bajnai Zsolt, az ideiglenes kollégium vezetője Fotó: Archív

- Hazánkban a könnyűzenészek bevételeiben a jogdíjak mellett arányaiban nagyon nagy részt tesz ki az élő koncertek fellépti díja - indokolta Bajnai Zsolt. - Miután a zenei eladásokból, tehát a cédék és egyéb hanghordozók értékesítéséből egyre kevesebb pénz folyik be, fontos lenne a fellépti díjak további növelése. Azt szeretnénk, ha az országban minél több helyen lennének olyan klubok, ahol nem ingyen, hanem belépőért, vagyis valóban a közönség előtt megméretve szólalhatnának meg a zenekarok és a formációk.

Bajnai Zsolt hozzátette: a Cseh Tamás Program kilenc alprogramból áll. Ezek révén induló zenekarokat, vidéki klubokat, vidéki és kisközösségi tévéket és rádiókat, print és online médiát, előzenekaros koncerteket, nemzetközi turnékat és promóciót támogatnak pályázatos formában, emellett a magyar könnyűzenei örökség megőrzésére, zenei menedzsmentoktatásra és vidéki tehetségkutatók támogatására is külön alprogramot hoztak létre. Arányait tekintve ezek közül a klubtámogatásra, illetve az utánpótlás-nevelésre fordítják a legnagyobb összeget. Ez utóbbi sorába nemcsak az induló zenekari alprogram tartozik, de a megyei tehetségkutatók támogatása, illetve az e-lőzenekari alprogram szintén ide sorolható, melynek célja, hogy egy befutott, közönséget toborozni képes zenekar vigyen magával kezdőket és mentorként segítse az önálló lábra állásukat. Úgyszintén ide sorolható az egyik legsikeresebb szegmens, a könnyűzenei oktatás támogatása. Az év első felében megrendezett Hangszert a kézbe rendezvényeire 24 ezren voltak kíváncsiak országszerte.

- Azt szeretnénk, hogy minél több fiatal vegye kézbe a hangszereket, próbálják ki azokat, és közülük minél többnek jusson eszébe, hogy ők is zenélni szeretnének - magyarázta a kollégium vezetője.
- Egy kutatásunk ugyanis kimutatta, hogy azok lesznek a tudatos zenei vásárlók, tehát ők hajlandóak egy koncertért vagy egy lemezért pénzt adni, akik maguk is tanultak zenélni, játszanak egy zenekarban vagy egyéb módon, de aktívan kapcsolódnak a zenei szakmához.

A Cseh Tamás Program a hazai és a határon túli magyar könnyűzenei előadókat műfaji megkötöttség nélkül igyekszik támogatni. Ahogy Bajnai Zsolt fogalmaz: a jazztől a világzenén keresztül a nagyon hardcore heavy metálig és a popig minden stílusú előadó felbukkant már náluk, s nemcsak zenekarok, de az egyszemélyes eladók is. Egyedül a valódi elektronikus zene átgondolt támogatása hiányzik még, de arra is volt már példa, hogy ezen műfajhoz tartozó előadót segített a program. Vannak zenekarok, amelyek a Cseh Tamás Program támogatását élvezve indultak és ma már önállóan is megállják helyüket a piacon. A kollégium vezetője példaként a Lóci Játszik és a Margaret Island formációkat említette, előbbi az idei Nagy-Szín-Pad!! verseny győzteseként már minden jelentős fesztiválon felléphet, a Margaret Island pedig - mely a Cseh Tamás Program segítségével készítette első albumát - többek közt a debreceni Campus fesztivál nagyszínpadának záró produkciójaként adott koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!