Bulvár

2016.08.23. 18:26

3+1 tipp a Facebook biztonságos használatához

Szombathely - A Facebook bárkinek elérhető, és ezt sokan kihasználják. Mostanában egyre több zaklatás történik a honlapon keresztül, arról nem is beszélve, mennyi vírusos link kering az üzenőfalakon. Íme 3+1 tipp, hogy online is biztonságban maradjunk!

Rákos Bianka

Mindenki hallott már olyan bűnesetről, amely szorosan kapcsolódott a legnagyobb közösségi hálóhoz, a Facebookhoz. Az oldal használata - számtalan más, hasznos funkciója mellett - megkönnyíti a kommunikációt, de sokan nincsenek tisztában a veszélyeivel.

1. FIGYELJEN AZ ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOKRA!

Az új felhasználóknak a regisztrációnál megjelennek az adatvédelmi beállítások, ahol megadhatjuk, kik láthatják a bejegyzéseinket. A lépés fontos, hiszen ha nem nyúlunk a beállításhoz, a Facebook ezeket automatikusan nyilvánosra állítja. Szerencsére később is tudjuk beállításainkat módosítani, ha a jobb felső sarokban lévő lakatra kattintunk. Lévai Richárd, a közösségi oldal szakértője szerint az sem mindegy, kivel mit osztunk meg. - Érdemes az ismerőseinket kategóriákba sorolni, például családtagok vagy közeli ismerősök. A Facebook ad rá lehetőséget, hogy a nyaralásokon készült fényképeket ne láthassák illetéktelenek - nyilatkozta a szakértő. Elmondta, a legtöbb ember bele sem gondol, hogy képei milliókhoz eljuthatnak, Kovács Cintia azt tapasztalta, a nyilvánosan hagyott adatok a munkakeresésnél is okozhatnak problémát.

- A munkáltatók megnézik a jelentkezők Facebook-profilját, hiszen a közösségi oldalon lévő adatok hitelesebb képet adnak az emberről, mint egy önéletrajz - fejtette ki Kovács Cintia.

Fotó: Szendi Péter

2. VIGYÁZZON, MIRE KATTINT!

Aktív Facebook-felhasználók biztosan futottak már bele olyan bejegyzésbe, ahol hamis hírrel próbálták rávenni a a kattintásra.

- Régebben elterjedt volt, hogy ezeket az oldalakat előre „lájkolni” vagy megosztani kellett. A nem kívánt lapok üzemeltetői így hozzáférhettek a személyes adatokhoz, sőt az illető nevében is oszthattak meg tartalmat. Merics István felhasználó szerint az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. - Sok a „lájkvadász” link. A hamis nyereményjátékokat hirdető oldalak gyakran ugyanolyanok, mint az eredeti, de az itt megadott információkkal a legtöbbször visszaélnek - mondta.

3. NE JELÖLJÖN VISSZA ISMERETLENT!

Az internetes zaklatás úgy kezdődik, hogy bejelöli a felhasználót egy ismeretlen, Gyanús, ha az illető hírességek vagy rajzfilmfigurák képeit használja profilképnek. Kovács Cintia elmondta, őt is gyakran találják meg ismeretlen, ismerkedni kívánó felhasználók.

- Engem is jelölgetnek be idegenek, 99 százalékban külföldiek - arabok, törökök, indiaiak. Természetesen ezeket egyből elutasítom.

+1. HA MOBILRÓL FACEBOOKOZIK, NÉZZEN A LÁBA ELÉ!
- A Facebook rengeteg balesetet okoz. Aki telefonról használja az oldalt, gyakran annyira belemerül a böngészésbe, hogy megfeledkezik a külvilágról - figyelmeztetett a szakértő. A Facebook egyébként függőséget okozhat, így érdemes előre meghatározni, egy nap mennyit foglalkozunk virtuális profilunkkal, mennyit szörfölünk a neten.

Címkék#Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!