Bulvár

2016.07.28. 19:01

5+1 ok, amiért nem kamu a holdra szállás

A holdra szállás csaknem napra pontosan 47 évvel ezelőtt történt. Ennek tiszteletére összegyűjtöttünk hat olyan tényt, amely azt hivatott bizonyítani, hogy ez az egész egyáltalán nem kamu. Ráadásul nemrégiben nyilvánossá tették az űrprogram programját.

Budai Dávid

Bár emberek milliói figyelték lélegzetvisszafojtva, amikor Neil Armstrong 47 évvel ezelőtt a Holdra lépett, hamar megjelentek a kétkedő hangok és az összeesküvés-elméletek, melyek szerint a holdra szállás sosem történt meg. Van azonban 5 + 1 olyan tény, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá.

1. Az egyik az, hogy a holdra szállást maguk a szovjetek sem vonták soha kétségbe, pedig az Apollo 11 sikeres küldetésére a hidegháború közepén került sor, és azt talán nem szükségszerű komolyabban hangsúlyozni, hogy egy Földön kívüli égitest meghódítása komoly propagandaértéket jelentett a kommunistaellenes nyugat számára. A Szovjetunió pedig minden alkalmat megragadott, hogy rontsa az Egyesült Államok hitelét. 1969-ben ráadásul már a kubai rakétaválság presztízsvesztesége is nyomja az elvtársak vállát, és mégsem mondják soha, hogy nem volt holdra szállás. Na ne vicceljünk. Tulajdonképpen már maga ez a tény elegendő kellene, hogy legyen, de mi még mondunk ötöt.

2. Az összeesküvés-elméletek rajongói előszeretettel sorolják a bizonyítékok között a holdra szállás felvételein látható, eltérő szögekben álló árnyékokat és különös fényforrásokat, azonban nem vesznek figyelembe olyan tényeket, mint a légkör hiánya, amely a fénysugarak beesési szögét módosítja, illetve a fényvisszaverő anyagból készült holdkomp borítását, amely szintén jó alkalmat adott a fényjátékra. A képhamisítást bizonyító tényként szokták emlegetni a csillagok hiányát is, azonban a kamerák nappali fényviszonyokra voltak állítva, így az apró fénypontok nem jelenhettek meg az égbolton. A gyűrött és merevítővel kifeszített zászlót pedig mindenáron szélfútta lobogónak akarják beállítani. Valójában pedig az van, hogy rengeteg felvétel készült, ám egyiken sem látható semmi olyan konkrét bizonyíték, ami alátámasztaná a szkeptikusok vélekedését.

3. A Holdból összesen 382 kilogramm holdkőzetet szállítottak a Földre. Minden kutató, aki megvizsgálta ezeket a mintákat, elismerte, azok bizony földönkívüliek. Persze erre azt mondják a fanyalgók, hogy azok bizonyára meteoritokból származnak. Csakhogy meteoritból származó holdkőzetből az egész földön mindössze jó, ha egy labradornyi van, vagyis úgy körülbelül harminc kilogramm.

4. Egy jó összeesküvéselmélet-hívő attól igazán jó, hogy még a közelében sincs soha az eseményeknek. Csakhogy az lehetetlen lett volna, hogy megakadályozzák az esetleges információszivárgásokat, mivel csak az Apollo- programban több mint 400 ezer ember vett részt. Valószínűtlennek tűnik, hogy ennyi emberből senki sem leplezte volna le az esetleges konspirációt.

5. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a holdra szállás nem egyszer, hanem kilencszer történt meg, és ahogyan Charlie Duke, az Apollo 16 legénységének tagja fogalmazott: kilencszer jártunk a Holdon. Miért hitetnénk el kilencszer, hogy megtettük, ha az egész csak egy nagy összeesküvés lenne? Az összeesküvés-elmélet hívőket persze nem lehet meggyőzni, most azonban mégis tettek rá egy kísérletet.

+1 Pár héttel ezelőtt felkerült a legnagyobb kódmegosztó oldalra az a program, amelyik az Apollo 11 űrhajót vezérelte. Természetesen többen rögtön el is kezdték elemezni a kódot, amely nem csupán egy pillantás a múltba, hanem tele van popkultúra- utalásokkal az 1960-as évekre, így egyfajta időkapszulának is tekinthető. A kódot a MIT Instrumentation Laboratory programozói fejlesztették az 1960-as évek közepén tulajdonképpen a semmiből, korábban ugyanis nem létezett még ehhez hasonló. Az Apollo Guidance Computer (AGC) kód amúgy nem először kerül nyilvánosságra, a MIT ugyanis már korábban kitette a kódról készült, be-szkennelt képeket, és később egy kutató sorról sorra rekonstruálta is a néhol nehezen olvasható részeket. Azonban sokak számára még így sem volt egyértelmű a kód, egészen mostanáig. Ekkor ugyanis egy korábbi NASA-gyakornok feltett egy olyan oldalra egy programot, ahol programozók millió lógnak. A kódot azonnal boncolgatni kezdték, és kiderült, a programozók még egy ekkora kaliberű küldetés közben sem hagyták el a humorukat, a kódban több furcsa elemet is találni. Ott van rögtön egy idézet Shakespeare-től, a rákéták gyújtásáért felelős programozási rutin neve pedig BURN_BABY_BURN, ami az amerikai Marvin X hasonló című versére utal. (A költő az 1965-ös Watts-felkelés után nem sokkal írta művét, a Burn Baby Burn! eredetileg a feketék jogaiért való tüntetés jelszava volt.) Érdekes, hogy az űrtörténelmi esemény kamu voltát újabban például az orosz kormányzat is hangoztatja, hiába tett közzé a NASA tavaly 8 ezer 400 nagyfelbontású fényképet a holdra szállásról, melyekből egyébként két remek videó is készült.

Akárhogy is volt, az bizony érdekes, hogy az Apolló-program óta valóban nem járt ember a Holdon, pedig technikailag már igazán nem lenne kihívás. Bármelyik okostelefon simán elnavigálná az űrjárgányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!