Bulvár

2016.03.09. 10:58

A 14 éves szombathelyi fiú saját számítógépes játékot írt

Szombathely - Tudja, hogy valójában milyen egyszerű számítógépes játékokat alkotni? És azt, hogy ha csak alapfokon tanulunk meg programozni, azzal is meg tudjuk változtatni az életünket? A 14 éves Poór Máténak igazi álma vált valóra, amikor megalkotta saját számítógépes játékát. Az ifjú géniusz mindenkit bátorít arra, hogy legalább egyszer próbálja ki a programozást.

Elek Szilveszter

- Nagyon kevés programozó van, igazi hiányszakma, de sajnos még a fiatalokat sem érdekli ez a világ – mondja Máté, akinek számos komoly eredménye van, nemrég a csapat, aminek ő is tagja volt, harmadik helyezést ért el az Infósok viadala című országos versenyen. A Berzsenyi Dániel Tehetséggondozó Műhely tagja, ahol Bende Imre tanítja őt. – A Bolyai gimnáziumban sem mutatkozik különösebb érdeklődés, összesen tízen vagyunk az informatika szakkörön, pedig a tanárunk, Dobre Norbert nagyon segítőkész.

Máté tapasztalatai szerint a legtöbben tévhitek miatt nem próbálják ki a programozást. – Rengetegen hiszik azt, hogy a ez a tevékenység unalmas, mint a hétfő reggelek és száraz, mint a fűrészpor. Sokan csak azt látják, hogy egy kocka ül a székében és órákon át bámulja a monitort, amin rengeteg karakter van mindenfelé. Ám programozni cseppet sem unalmas. Egy külön világ, olyan, mint a művészet, csupán az alkotásunk nem kézzel fogható, hanem a monitor képernyőjén látható.

A 14 éves Poór Máténak igazi álma vált valóra, amikor megalkotta saját számítógépes játékát

- Én most a Revans nevű számítógépes játékommal foglalkozom. Gondoljunk bele, milyen izgalmas lehet megalkotni azokat. Ez a tevékenység kiválóan fejleszti a kreativitást, hiszen a legnagyobb motiváció, hogy mindig készítsünk valami újat – csillan fel Máté szeme. - Sokan úgy gondolják, hogy játékokat készíteni megfoghatatlanul bonyolult dolog, hogy a programozáshoz matekzseninek kell lenni. Erre tudok egy tökéletes ellenpéldát: ötödikes koromban iratkoztam be a Bolyai infó szakkörére, mert nagyon érdekelt a játékok világa. A tanárunk rögtön megmutatta, hogyan készül egy ilyen program. Miután végeztünk, csak ennyit feleltem: ez ilyen egyszerű? Egészen addig azt hittem, hogy számítógépes játékot készíteni rémesen nehéz dolog, de rájöttem, hogy egy kis rutinnal könnyű.

A programozásban zömében az egyszerű dolgok a legjobbak, én sem írok bele olyat a munkáimba, amit ne értene meg hamar bárki – hangsúlyozza a fiú.

Ezzel a tevékenységgel természetesen nem csak játékokat lehet készíteni. Máté meséli, hogy azok a diáktársai is elsajátítottak annyi tudást, amivel hasznos alkalmazásokat tudnak készíteni, akik csak néhány alkalommal vettek részt a szakkörön. Ráadásul a munkaerőpiacon is sokkal jobbak az esélyeik.

Máté azt sem tartja igaznak, hogy a programozással foglalkozók maguknak valók lennének. – Itt, városi szinten is nagyon jó közösséget alkotunk. Mindenki az informatika más-más területében jó, ezért kiválóan össze tudunk dolgozni – mondja a fiú, akinek az az álma, hogy elkészítsen egy háromdimenziós játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!