2010.01.20. 23:08
A budapesti Costes lett az Év étterme
A budapesti Costes kapta az Év Étterme 2009 díjat, a harminchat fős társadalmi zsűri által odaitélt szakmai elismerést szerdán adták át.
A Dining Guide étteremkalauz ötödik éve hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt, amelynek döntőjébe tíz étterem jutott.
A díjátadó gálán elhangzott értékelés szerint a Sziget fesztivál főszervezője, Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Costes étterem csúcsgasztronómiát, kulináris színházi élményt képvisel.
A díj átvételekor Gerendai Károly megköszönte a nyitás óta az étterem konyháját 2009 végéig vezető portugál Miguel Rocha Vieira munkáját, őt az idén az argentin Nicolas Rafael Delgado váltja, aki számos Michelin-csillagos francia étteremben dolgozott korábban.
Az étterem két tasting (bemutató, kóstoló) menüje:
TASTING MENÜ A
Szigeti Cuvée Prestige Brut
Karalábé krémleves ököruszály tortellinivel
Etyeki Sauvignon Blanc 2007 – Debreczeni Birtok
Szent Jakab kagyló friss és párolt endíviával, korianderes narancsmártással
Chardonnay 2006 – Sauska
Pireneusi tejesbárány gerinc bayeld‐i padlizsánnal, filo tésztába töltött báránylapockával és szárított sárgabarackkal
Tekenőháti Merlot 1999 – Thummerer Vilmos
Fűszeres granité kéksajt fagylalttal
Vörösboros márványozott körte csokoládé morzsán, téli gyümölcschutney‐val, „fromage blanc” fagylalttal
Porto Tawny 10 years – Tay lor’s
A menü ára : 12 000 Ft Ajánlott borokkal : 20 000 Ft
TASTING MENÜ B
Szigeti Cuvée Prestige Brut
Leves trilógia
Hétfürtös Vulcanus Cuvée 2002 – Árvay és Tsa
Tarisznyarák húsa Quinoa szemekkel, zöldalmahabbal és ropogós basmati chips‐szel
Olaszrizl ing Selection 2006 – Villa Tolnay
Kacsamáj brulée barnacukorral és gesztenyehabbal
Rotgipfler Selektion 2005 – Piriwe
Szent Péter halfilé krémes madras currys vajban párolva, tengeri sünnel és skarlátgarnéla emulzióval
Chardonnay 2004 – Chateau Reynella
Őzgerincfilé fűszeres birsalmapürével, sütőtökös gnocchival
Egri Bikavér – Selection 2005 – Gróf Buttler
Brie de Meaux hab, fekete szarvasgomba mártás
Kokashegy – Cabernet & Merlot 2003 – Bujdosó Ferenc
Csokoládé textúrák
Hétfürtös Tokaji Fordítás 2003 – Árvay és Tsa
A menü ára : 20 000 Ft Ajánlott borokkal : 30 000 Ft